„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+1.4 °C
neliels sniegs

Marijas Safonovas “veltījums kovidam-19”

Daugavpils Lietuviešu biedrības telpās, Ņekrasova ielā 7, ir tapusi lietuviešu valodas skolotājas Marijas Safonovas rokdarbu izstāde, kuru autore pa jokam nodēvējusi par ”veltījumu kovidam”.

Patlaban mācības Daugavpils Lietuviešu biedrības skolā “Lituanika”, līdzīgi kā daudzās citās mācību iestādēs, notiek attālināti. Iemesls tam ir koronavīrusa izraisītās slimības “Covid-19” izplatība. Tā arī radās ideja nosaukt izstādi ”veltījums kovidam”, “Latgales Laikam” skaidroja rokdarbniece.

Izstādē ir skatāmi adīti un tamborēti Lieldienu zaķi, olas, šī gada simboli vērsīši, eņģelīši, vistiņas, zīdaiņu zābaciņi, galvassegas un daudz kas cits. Darbiņi ir domāti gan kā atslēgu piekariņi, gan kā magnētiņi piestiprināšanai pie ledusskapja, gan iekarināmi koka zaros vai vienkārši novietojami uz galda.

Stāstot par to, kā pievērsusies rokdarbiem, Marija atklāj, ka adīt un tamborēt iemācījusies agrā jaunībā. Savukārt tagad lasīšana, adīšana un tamborēšana viņai palīdzot naktīs, ka nenāk miegs. “Šad tad slikti guļu. Gadās, ka vakarā agri iemiegu, bet naktī pamostos un nevaru aizmigt. Tā, īsinot laiku, arī ir tapusi liela daļa šīs izstādes eksponātu,” stāsta Marija.

Lietuviešu valodu pie Marijas un viņas kolēģes Violetas Gaidienes skolā “Lituanika” apgūst jaunieši, kas gatavojas stāties dažādās mācību iestādēs Lietuvā, firmu pārstāvji, kuriem ir nepieciešamas lietuviešu valodas zināšanas, citi interesenti. “Lituanika” darbojas sestdienās. Kopumā skolu apmeklē 22 skolēni vecumā no trim līdz pat 80 gadiem. Darba algu skolotājām maksā Lietuvas Izglītības ministrija.

Lietuviešu biedrībā Marija māca kopš 1994. gada, bet par skolotāju strādā kopš 1957. gada. Par tādiem skolotājiem kā Marija parasti saka -- skolotāja ar Dieva dotu talantu. 15 gadus viņa nostrādājusi arī bērnudārzā, izglītojot kurlmēmus bērus. “Mācot viņiem vārdus, tu rādi priekšmetu vai tā attēlu, izrunā šo vārdu, mācot bērnus nolasīt vārdu no lūpām, un rādi kā, to raksta. Rezultātā liela daļa izglītojamo iemācās lasīt jau triju gadu vecumā,” stāsta Marija.

Lai strādātu ar kurlmēmiem bērniem, pedagogiem bija jāmācās kursos, kurus pasniedza speciālisti no Rīgas un Maskavas. Bija kolēģi, kas šo programmu mācījās pat piecus gadus, bet Marija to apguva pusotra mēneša laikā.

Izņemot rokdarbus, Marijai ir daudz citu aizraušanos. Jūlijā Marija svinēs 84. dzimšanas dienu, viņa spēlē galda tenisu, dejo ansamblī “Ērkšķrozīte”, dzied ansamblī “Rasa” un nūjo. Pērn nūjošanas sacensībās Viļņā savā komandā viņa izcīnīja augsto otro vietu.

Marijai ir liela ģimene -- divas meitas, trīs mazmeitas, divi mazdēli, trīs mazmazdēli un viena mazmazmeita, kur nodarbojas ar vingrošanu -- nesen sacensībās Rīgā izcīnīja otro vietu.

Daugavpils Lietuviešu biedrības priekšsēdētāja Rima Žuka atzīst, ka ne visi šādā vecumā ir tik enerģiski. Izveidot šādu izstādi ir liels darbs. Sakarā ar „Covid-19” izplatību, cilvēkiem ir mazāk iespēju satikties un, lai aizpildītu savu brīvo laiku, daudzi, līdzīgi kā Marija, viņi pievēršas savam vaļaspriekam.