„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.6 °C
apmācies

Rotko mākslas centrs dzimšanas dienu svin ar jaunu pastāvīgo ekspozīciju

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā, sagaidot tā astoto dzimšanas dienu, izveidota jauna pastāvīgā ekspozīcija, kas būs apskatāma, tiklīdz tas būs iespējams, “Latgales Laikam” pastāstīja centra mārketinga speciālists Aivars Baranovskis.

Tiklīdz Rotko centrs drīkstēs vērt savas durvis apmeklētājiem, kopā ar jauno pastāvīgo izstādi tajā būs aplūkojamas arī vēl divas jau sagatavotas, bet līdz šim vēl neskatītas izstādes – Latgales reģiona mākslinieku izstāde “Legalizētās fantāzijas” un Mārītes Klušas grafikas darbu izstāde “Brīvās domas kontrolēts lidojums”.

Rotko mākslas centra kolekcija ir veidojusies līdz ar ideju par Daugavpilī dzimušā pasaulslavenā mākslinieka, abstraktā ekspresionisma pamatlicēja Marka Rotko atgriešanos dzimtajā pilsētā, dibinot viņa vārdā nosauktu mākslas centru. 2003. gadā mākslinieka bērni Keita Rotko Prizela un Kristofers Rotko uzdāvināja pilsētai četrdesmit retrospektīvas muzeja kvalitātes Rotko darbu reprodukcijas, kas kļuva par topošā mākslas centra krājuma pamatu ar simbolisku vērtību.

2005. gadā Daugavpilī tika organizēts pirmais starptautiskais glezniecības simpozijs “Marks Rotko”, kas kļuva par tradīciju un stabilu pamatu kolekcijas turpmākai papildināšanai. Simpozija formāts paredzēja vismaz divu jaunradīto mākslas darbu dāvinājumu topošajam mākslas centram. 2013. gada 24. aprīlī, atklājot Daugavpils Marka Rotko mākslas centru, tā krājumā jau bija vairāk nekā divi simti simpoziju laikā tapušu glezniecības darbu.

Šogad Rotko centrs svin savu astoto dzimšanas dienu -- astoņus gadus mākslā, izstāžu darbībā, simpoziju, plenēru, festivālu un citu pasākumu rīkošanā, kā arī astoņus gadus sistemātiska darba, veidojot un papildinot krājumu -- kolekciju, kas vēsta par centra pastāvēšanu dažādos laikos.

Tāda ir arī Rotko centra krājuma reprezentatīvā izstāde “Atrasts kolekcijā”, kurā ir aplūkojami 62 autoru darbi no 15 valstīm. Turpmākos divus gadus pastāvīgajā ekspozīcijā būs apskatāma mākslas centra dienasgrāmata, kas liecina par tā darbību astoņos pastāvēšanas gados. Tie ir stāsti par aktīvu mākslas simpoziju un izstāžu norisi, veiksmīgu sadarbību ar mākslas ekspertiem, galeriju īpašniekiem un izstāžu veidotājiem mākslas projektu plānošanā un īstenošanā, dialogi ar atzītiem māksliniekiem, veidojot personālizstādes Rotko centrā.

Tās ir arī liecības par sniegto novērtējumu no mākslinieku puses, dāvinot savus mākslas darbus Rotko centra kolekcijai, kā arī centra novērtējums māksliniekiem, papildinot kolekciju ar augstvērtīgu mākslas darbu iepirkumiem. Neviens kolekcijā nonākušais mākslas darbs nav nejaušība.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs turpina papildināt kolekciju, veidojot augstvērtīgu mākslas darbu atlasi, kas ir balstīta mākslinieciskās jaunrades un mākslas vērtību mijiedarbībā, kā arī profesionālās mākslas pieejamības un mākslas centra atpazīstamības nodrošināšanā Latvijā un ārpus tās robežām.