„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 17. maijs
Piektdiena
Dailis, Herberts, Umberts
+14.0 °C
apmācies

Iedzīvotājus aicina pārņemt mājas pārvaldīšanas tiesības

SIA “Daugavpils dzīvokļu un komunālas saimniecības uzņēmums” (DDzKSU) sākusi informēt daudzdzīvokļu māju iedzīvotājus par nepieciešamību pārņemt mājas pārvaldīšanas tiesības, „Latgales Laiku” informēja Daugavpils pašvaldībā.

Tas ir nepieciešams, lai dzīvokļu īpašnieki turpmāk paši varētu noteikt, kādi darbi veicami viņu mājā un kāds būs to finansējuma avots. Nepārņemtajām dzīvojamām mājām nākamajā gadā var mainīties   pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksa, un dažos gadījumos tā var diezgan būtiski atšķirties no pašreizējās.

Tas, ka dzīvokļu īpašniekiem jāpārņem viņu mājas pārvaldīšanas tiesības, nav pašvaldības vai apsaimniekojošās organizācijas iegriba. To nosaka likums “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”, kas stājās spēkā 1995. gada 27. jūlijā. Tomēr pārņemšanas procedūra joprojām nav nokārtota 491 no gandrīz 800 DDzKSU apsaimniekošanā esošajām daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām, par ko uzņēmumam regulāri atgādina Valsts kontrole.

DDzKSU ik gadu veic māju tehnisko apsekošanu un vizuālo pārbaudi, uz tās pamata nosakot, kādi remonta un uzturēšanas darbi ir veicami katrā ēkā. Pašlaik šādu  darbu veikšana un to finansējuma avoti tiek saskaņoti ar dzīvokļu īpašniekiem. Sākot ar nākamo gadu, iespēja atteikties no piedāvātajiem dzīvojamās mājas remonta, atjaunošanas vai pārbūves darbiem un pieņemt lēmumu par to apmaksas kārtību un veidiem būs tikai to māju iedzīvotājiem, kuri būs pārņēmuši mājas pārvaldīšanas tiesības. Tas neuzliek nekādus papildu pienākumus, toties ļauj pašiem pieņemt saimnieciskus lēmumus un arī pretendēt uz Daugavpils domes un „Altum” līdzfinansējuma saņemšanu.

Savukārt māju iedzīvotājiem, kuri to nebūs izdarījuši, pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksu no 2022. gada 1. janvāra aprēķinās saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem „Dzīvojamās mājas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas maksas aprēķināšanas noteikumi”. Proti, gadījumā, ja DDzKSU, veicot apsekošanu, konstatēs bojājumus konstruktīvajos elementos (jumtā, cokolā, u.tml.) vai inženierkomunikācijās (ūdensapgādes, siltumapgādes sistēmās u.tml.), uzņēmums būs spiests iekļaut ar remontdarbu veikšanu saistītos izdevumus apsaimniekošanas maksas tarifā. Turklāt šādām mājām visu darbu izmaksas būs jāsedz pilnā apmērā, bez līdzfinansējuma piesaistīšanas iespējas. Lai segtu izdevumus, DDzKSU būs tiesīgs izmantot arī mājas uzkrājuma fonda līdzekļus.

Apsaimniekošanas maksas tarifs 2022. gadam būs pieejams DDzKSU mājas lapā no 2021. gada 15. oktobra. Taču iedzīvotāji, īpaši tie, kuru mājās nepieciešami remontdarbi, kas prasa ievērojamus naudas ieguldījumus, aicināti izpētīt situāciju un uzsākt mājas pārvaldīšanas pārņemšanu savlaicīgi.

Lai pieņemtu lēmumu par pārvaldīšanas tiesību pārņemšanu, jārīko dzīvokļu īpašnieku sapulce vai aptauja, saņemt  50% +1 dzīvokļu īpašnieka piekrišanu un parakstot pārvaldīšanas pilnvarojuma līgumu. Sapulci/aptauju ir tiesīgs ierosināt ikviens dzīvokļa īpašnieks vai mājas pārvaldnieks.