„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.3 °C
apmācies

DDzKSU vadītāja Jūlija Mamaja: „Galvenais uzdevums ir kvalitatīva apkalpošana”

Pagājušā gada 6. novembrī Jūlija Mamaja iecelta par Daugavpils Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmuma (DDzKSU) valdes locekli. Viņa ievēlēta līdz brīdim, kad nominācijas procesa kārtībā valdes locekļa amatā tiks ievēlēts minētais vai cits kandidāts. Taču J. Mamajas iecelšana šajā amatā ir likumsakarīga, jo DDzKSU viņa strādā kopš 2006. gada un zina par uzņēmumu visu. Turklāt Jūlija Mamaja ir arī pašvaldības uzņēmuma „Labiekārtošana-D” valdes locekle. Kā izdodas savienot šos divus amatus, ko viņa dara brīvajā laikā, Jūlija pastāstīja intervijā avīzei „Latgales Laiks”.

-- Jūlija, pašlaik jūs vadāt divus lielus pašvaldības uzņēmumus. Vai jums nav sarežģīti savienot šos divus amatus?

-- Protams, tā ir smaga nasta, liels darba apjoms un, protams, milzīga atbildība. Taču es gana veiksmīgi tieku galā ar savu darbu abos uzņēmumos, kuriem līdzīgi uzdevumi – strādāt Daugavpils un tās iedzīvotāju labā. Tāpēc gan es, gan uzņēmumu kolektīvs strādā, lai īstenotu šo mērķi.

-- Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums vienmēr piesaista lielu plašsaziņas līdzekļu un iedzīvotāju uzmanību. Kāpēc?

-- Ar māju apkalpošanu saistītie jautājumi ir bijuši aktuāli vienmēr, un tā tas būs arī turpmāk. Tas ir normāli, ka cilvēki interesējas, ko darīt ar balkonu, kurš atrodas avārijas stāvoklī, cauru jumtu. Un DDzKSU speciālistiem ir ne tikai jāatbild uz šiem jautājumiem, bet arī jāpiedāvā problēmas risinājums. Mums ir viena prioritāte – dzīvojamā un nedzīvojamā fonda kvalitatīva apkalpošana. Mums ir darbs plāns, saskaņā ar kuru arī strādājam.

-- Ir nācies saskarties ar lifta nomaiņas problēmu daudzstāvu dzīvojamā mājā. Daudzi iedzīvotāji nepiekrīt šādai nomaiņai. Kā lai atrisina šo jautājumu?

-- Ir jāsaprot, ka lifts – tā ir bīstama iekārta, un tā nomaiņa ir obligāta. Liftiem ir ekspluatācijas termiņš, un DDzKSU pastāvīgi seko šiem termiņiem, mūsu speciālisti ik gadu pārbauda liftu tehnisko stāvokli un, ja ir nepieciešams, veic remontdarbus. Protams, jauns lifts maksā dārgi – vairākus desmitus tūkstošu eiro. Iedzīvotājiem tas šķiet dārgs pakalpojums, tāpēc sākotnējā negatīvā reakcija ir saprotama un izskaidrojama. Taču iedzīvotājiem lifts ir nepieciešams un viņi to izmanto. Ir jāsaprot – ja lifta ekspluatācijas laiks ir beidzies, to vairs nedrīkst darbināt. Un iedzīvotāji, diemžēl, būs spiesti izmantot kāpnes. Savukārt zemāko stāvu iedzīvotājiem ir ar sapratni un cieņu jāizturas pret kaimiņiem, kuri dzīvo augšējos stāvos.

-- Pašlaik viena no aktuālākajām tēmām ir paziņojumi, kurus saņēmuši to māju iedzīvotāji, kuri nav pārņēmuši māju valdījumā. Kāpēc ir jāpārņem dzīvojamo māju pārvaldīšanas tiesības?

-- Palūkosimies atpakaļ. 1995. gadā stājās spēkā likums „Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju". Saskaņā ar normatīvajiem aktiem, īpašniekiem bija jāpārņem pārvaldīšanas tiesības. DDzKSU speciālisti vairākkārt gāja uz sapulcēm un stāstīja to īpašniekiem, bet, diemžēl, daugavpilieši, atšķirībā no citu Latvijas pilsētu iedzīvotājiem, to darīja nelabprāt. Valsts kontrole nesen kārtējo reizi atgādināja Daugavpils Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmumam, ka māju iedzīvotājiem ir jāpārņem pārvaldīšanas tiesības. Paziņojumos, kuri tika nosūtīti īpašniekiem, DDzKSU speciālisti informē, ka nākamajā gadā apkalpojošā organizācija varēs veikt nepieciešamos remontdarbus mājās, kuras nav pārņemtas valdījumā, tos nesaskaņojot ar īpašniekiem un paaugstinot apkalpošanas tarifu šo darbu apmaksai. Taču, ja iedzīvotāji pārņems māju valdījumā, viņi kļūs par pilntiesīgiem savas mājas īpašniekiem un varēs lemt, kad un kādi darbi ir veicami un kā tie tiks apmaksāti. Vēl viens pozitīvs aspekts ir dalība Daugavpils domes līdzfinansējuma programmās. Tajās ir dažādas pozīcijas, savukārt līdzfinansējums var būt līdz 80% no faktiskajiem remontdarbu izdevumiem un līdz 100% tehniskās dokumentācijas izstrādei.

-- Kas jādara, lai pārņemtu māju valdījumā?

-- Vispirms jāvēršas apkalpojošajā organizācijā ar lūgumu sarīkot īpašnieku aptauju. (Diemžēl sapulces pagaidām ir aizliegtas.) To var izdarīt jebkurš īpašnieks. Uzņēmuma speciālisti jums palīdzēs un sniegs visu sapulces vai aptaujas organizēšanai nepieciešamo informāciju.

Par mājas pārvaldīšanas tiesību pārņemšanu jānobalso vairākumam īpašnieku (50% + 1 balss). Ja ir nepieciešama sīkāka informācija, var vērsties savā namu apsaimniekošanas iecirknī, DDzKSU Dzīvojamo māju (īpašumu) apsaimniekošanas nodaļā vai Abonentu nodaļā.

-- Jūs teicāt, ka diviem uzņēmumiem ir līdzīgs uzdevums – strādāt pilsētas un tās iedzīvotāju labā. Kā ar šo uzdevumu tiek galā „Labiekārtošana-D”?

-- Uzņēmumā „Labiekārtošana-D” strādā mērķtiecīgi. Mēs nodarbojamies ar Daugavpils labiekārtošanu. Bija ļoti patīkami, ka šoziem daugavpilieši augsti novērtēja Ziemassvētku noformējumu. Cilvēki rakstīja, zvanīja, teica, ka nekad agrāk Daugavpils nav bijusi izrotāta tik skaisti kā šoziem. Pašlaik mēs aktīvi strādājam, lai izdaiļotu pilsētu vasarā. Risinām arī Daugavpils apgaismošanas jautājumus.

-- Starp citu, pilsētas iedzīvotāji ļoti bieži jautā, kāpēc dienā deg laternas. Kāpēc tā notiek?

-- Ielu apgaismojuma bojājumi tiek novērsti regulāri visā ekspluatācijas periodā. Galvenie darbi notiek dienā, kad ir gaišs. Tiek ieslēgtas atsevišķas ielu apgaismojuma sistēmas kaskādes, tāpēc iedzīvotāji ievēro, ka dienā deg laternas. Gaisma var degt vienlaikus vairākās ielās, kurām ir viens pieslēguma punkts.

-- Jums ir milzīgs darba apjoms, taču nepieciešams arī laiks atpūtai. Kā jūs pavadāt brīvo laiku?

-- Visu brīvo laiku es veltu savai ģimenei. Turklāt man jau kopš bērnības ļoti patīk lasīt. Tiesa, tagad esmu ļoti noslogota darbā, tāpēc grāmatu lasīšanai neatliek daudz laika. Taču, ja ir iespēja, vienmēr lasu.

-- Kādai literatūrai dodat priekšroku?

-- Es lasu ļoti dažādu literatūru. Daudz kas ir atkarīgs no noskaņojuma. Dažkārt, ienākot grāmatveikalā vai bibliotēkā, iepatīkas grāmatas vāks, un es paņemu šo grāmatu. Piemēram, tagad lasu Viljama Samerseta Moema grāmatu „Teātris”. Pēc tās motīviem ir uzņemta brīnišķīga filma ar lieliskiem aktierim galvenajās lomās – Viju Artmani, Gunāru Cilinski, Elzu Radziņu, Ivaru Kalniņu, Pēteri Gaudiņu u.c.

-- Jums mājās ir liela bibliotēka?

-- Jā, paldies manam tētim, pateicoties viņa pūlēm, mums mājās ir liela grāmatu izvēle. Taču man ir vēl viena aizraušanās -- mācības. Jau esmu saņēmusi juristes, ekonomistes diplomu, ieguvusi dzīvojamā fonda apsaimniekošanas ceturtās kategorijas specialitāti. Nākamajā gadā plānoju vēl kaut kur iestāties. Tiesa, pagaidām vēl neesmu izlēmusi, kur, taču es gribu mācīties.

-- Paldies par sarunu un -- vēlam veiksmi!