„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.4 °C
daļēji mākoņains

Daugavpils svētkus svinēs jūnija trešajā nedēļā

Daugavpilī svētki “Mana pils -- Daugavpils” šogad tiks svinēti no 15. līdz 20. jūnijam un to tematika būs veltīta transportam, jo tieši šogad vairākas nozīmīgas jubilejas Daugavpilī saistītas ar transporta nozari, “Latgales Laiku” informēja Daugavpils pašvaldībā.

Daugavpilij šogad aprit 746 gadi un 160 gadi šogad aprit dzelzceļa līnijai Dinaburga–Rīga. Bijušajām dzelzceļa darbnīcām, tagadējai Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīcai, aprit 155, bet kuģīšu satiksmei no Dinaburgas uz Poguļanku -- 135 gadi. Pirms 120 gadiem Daugavpilī parādījās arī pirmais automobilis, kuru iegādājās pulkvedis Zoranovičs. Šogad aprit 95 gadi arī kopš pilsētā atklāta regulāra autobusu un taksometru satiksmes kustība. Pirms 75 gadiem pilsētā tika atklāts pirmais tramvaju maršruts, dibināts Satiksmes un transporta trests, uzsākta Daugavpils centrālās autoostas celtniecība un atjaunota autobusu satiksme. Daugavpils dzelzceļa stacijas ēkai šogad aprit 70 gadi. Runājot par zīmīgiem ar transporta nozari saistītiem skaitļiem, var minēt arī 35 gadus kopš pēdējā regulārā avioreisa no Daugavpils lidostas.

Akcentējot šos notikumus, no 15. līdz 20. jūnijam Rīgas ielā un Vienības laukumā būs apskatāmas vairākas transporta tēmai veltītas izstādes.

Daugavpils vēsturiski atrodas svarīgu ceļu krustpunktā, tāpēc transportam un ceļu infrastruktūrai vienmēr bijusi nozīmīga loma pilsētas attīstībā. Svarīgs ūdens ceļš agrākos vēstures laika posmos bijusi arī Daugava. 19. gadsimtā pilsētu šķērsoja arī imperatora zirgu pasta ceļš.

Arī mūsdienās Daugavpils ir vieta, kur saplūst ceļi, kultūras un valodas. Uzsverot daudzveidīgo pilsētas kultūrvidi, kas vieno te dzīvojošos ļaudis, ar devīzi „Kopīga valoda: meklēt, radīt, runāt” (“Lingua Franca”) Daugavpils piedalās konkursā par „Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027” titulu.

Atzīmējot pilsētas svētkus, daugavpiliešiem un pilsētas viesiem būs iespēja baudīt dažādas aktivitātes. Svētku laikā debesis virs pilsētas rotās gaisa baloni, parkos, skvēros un promenādēs izskanēs muzikāli priekšnesumi, būs apskatāmi retro automobiļi un strūklaku šovs. Ēku sienas rotās foto un video instalācijas. Suvenīrus, kārumus un dažādus labumus ikviens varēs iegādāties Rīgas ielas svētku tirdziņā un krāmu tirdziņā Daugavpils cietoksnī. Pašlaik svētku programma tiek saskaņota, tomēr jāņem vērā, ka epidemioloģiskā situācija var ieviest korekcijas plānotajā svētku programmā.

Arī šogad daugavpilieši, pilsētas viesi, ikviens, kam Daugavpils ir sirdij tuva, ir aicināti iesūtīt virtuālus video sveicienus ar savu novēlējumu pilsētai. Pilsētas svētku nedēļā no 15. līdz 20. jūnijam tie tiks publicēti Daugavpils domes sociālo tīklu kontos.

Baudot pilsētas svētku aktivitātes, daugavpilieši un pilsētas viesi aicināti ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības.