„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.9 °C
apmācies

Preiļu parkā pārbūvēs dīķus un kanālus

Preiļu novada dome noslēgusi līgumu ar iepirkumā uzvarējušo būvuzņēmumu SIA “Bauskas meliorācija” par Preiļu parka dīķu un kanālu pārbūves pirmās kārtas būvdarbiem, “Latgales Laiku” informēja Preiļu novada pašvaldībā.

Preiļu parka kanālu un dīķu pārbūves un tīrīšanas darbus plānots sākt jau jūnijā. Darbiem paredzēts piesaistīt arī vides ekspertus no Lietuvas Mitrāju atjaunošanas un saglabāšanas fonda, kas sniegs konsultācijas, lai pārbūves procesā netiktu nodarīts kaitējums dabai. Darbiem līdzi sekos arī Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzeja darbinieki.

Vēsturiski ūdens līmenis Preiļu parka dīķos un kanālos bija zemāks, savukārt paši dīķi un kanāli -- dziļāki. Arī gados vecāku cilvēku jaunības atmiņas apliecina, ka zem parka tiltiņiem savulaik varējis izbraukt ar laivu. Šobrīd tas vairs nav iespējams, jo ūdens līmenis ilgu laiku ir bijis paaugstināts, ir notikusi organisko vielu uzkrāšanās un dīķu un kanālu aizaugšana, kas negatīvi ietekmē arī parka ūdeņu ekosistēmu.

Darbu gaitā paredzēts sakārtot posmu gar Preiļu pili līdz Rietumu dīķim, izbūvējot piecas caurtekas, iztīrot kanālu aptuveni 100 metrus garā posmā un padziļinot upes gultni pie ieteces dīķī. Rezultātā tiks atjaunota ūdens apmaiņa ar Saltupi, kas vēsturiski ir bijusi nozīmīga Preiļu parka dīķu un kanālu sistēmas uzturēšanā, bet šobrīd ir nosprostota. Lai to izdarītu, paredzēts izveidot caurteku arī Mehanizatoru ielā. Būvdarbu izmaksas ir 367 148 eiro.

Veicinot ūdensteci cauri Preiļu parka dīķiem un atjaunojot ūdensapmaiņu starp Preiļupi un Saltupi, parka ūdeņi tiks padarīti pievilcīgāki tūristiem un parka apmeklētājiem, kā arī tiks nodrošināti labvēlīgāki apstākļi dažādām augu un dzīvnieku sugām.

Parka dīķu un kanālu pārbūves un tīrīšanas darbi tiks veikti projektā “Vides kvalitātes uzlabošanas pasākumi publiskajās ūdenstilpnēs Latvijā un Lietuvā”, ko finansē Latvijas--Lietuvas programma 2014.--2020. gadam.

Projekta partneri ir Preiļu novada dome, Lietuvas nevalstiskās organizācijas “Innovators valley” un “Foundation for Peatland Restoration and Conservation”, kā arī Zarasu rajona pašvaldība. Projekta gaitā tiks veikti ūdens kvalitātes uzlabošanas darbi, rekonstruējot un iztīrot ūdenstilpju sistēmas arī Antalieptes klostera parkā un Kamarišķu muižas parkā Lietuvā.

Projekts noslēgsies 2022. gada 31. jūlijā, tā kopējās izmaksas ir 1 030 848 eiro, ko veido Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums 876 221 eiro un projekta partneru līdzfinansējums 154 627 eiro apmērā, tostarp Preiļu novada domes līdzfinansējums -- 57 790 eiro.