„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.6 °C
skaidrs laiks

Līvāni svin 95 gadu jubileju

No 31. maija līdz 7. jūnijam Līvānos norisināsies pilsētas 95 gadu jubilejai veltīti pilsētas svētku pasākumi ar devīzi ”Atslēga Latgales vārtos -- Līvāni”, „Latgales Laiku” informēja Līvānu novada pašvaldībā.


Pilsētas tiesības Līvāniem tika piešķirtas 1926. gada 7. jūnijā, Latvijas Valsts prezidentam Jānim Čakstem izsludinot Saeimas pieņemto likumu “Par pilsētas tiesību piešķiršanu Ainažu, Līvānu un Madonas miestam”.


Visas svētku nedēļas garumā norisināsies fotoakcija iedzīvotājiem "Mana mīļākā vieta Līvānos", kuras gaitā iedzīvotāji  ir aicināti sociālajos tīklos dalīties ar fotostāstiem un atmiņām, kāpēc un kura ir viņu mīļākā vieta Līvānos. Visu nedēļu Līvānos norisināsies izzinošā kustību spēle pa pilsētas vēsturiskajām vietām “Līvāni toreiz un tagad”. 

No 1. jūnija diennakts tumšajā laikā pie Līvānu 1. vidusskolas ozoliem būs aplūkojams vides objekts “Latgales vārti”. Tā būs interaktīva gaismas arka, kas veidos dinamisku krāsu šovu, apmeklētājiem ļaujot uzņemt neatkārtojamus foto un video.


 No 1. līdz 7. jūnijam Līvānu Stikla un amatniecības centra ēkas logos būs skatāma Ilzes Griezānes gleznu izstāde “Pilsēta pie upes” un Ingas Salmiņas kausētā stikla darbi un stikla, koka gaismas objekti sadarbībā ar koktēlnieku Jāni Ziemeli.  Šajā pat laikā Līvānu Stikla un amatniecības centra darba laikā norisināsies akcija "Stāsti un dzeja Daugavas krastā".

2. jūnijā no pl. 16.00 līdz 19.00 Steķu silā norisināsies orientēšanās sacensību “Orientieris 2021” Līvānu posms.

Savukārt no 4. līdz 6. jūnijam notiks auto orientēšanās sacīkstes pa Līvānu novadu.

4. un 5. jūnijā no pl. 21.30 līdz 1.00 Daugavā pie Līvānu Stikla un amatniecības centra būs aplūkojams vides objekts "Muzikālās strūklakas upē" -- krāsainas strūklaku dejas Daugavā mūzikas pavadījumā. Vides objekta radītā performance skatāma cikliski ar atkārtojumiem ik pēc 15 minūtēm.

Pilsētas Jaunā tirgus teritorijā un laukumā pie tā 4. un 5. jūnijā no pl. 18.00 līdz 22.00 darbosies "Jubilejas nakts tirdziņš". Svētku vakara pastaigas laikā būs iespēja vērot arī strūklakas Daugavā.

5. jūnijā no pl. 13.00 līdz 16.00 Daugavas krastā pie Līvānu Stikla un amatniecības centra darbosies brīvdabas izstāde, kurā būs apskatāmi keramikas cepļa, stikla un amatniecības darbi. Savukārt no pl. 19.00 līdz 21.00 būs apskatāma brīvdabas vizuāli muzikāla izstāde “Stikla gaismas melodijas”.

Tā būs unikāla iespēja dzirdēt pirmo Latvijā radīto mūzikas instrumentu no stikla -- “stiklafonu”.


6. jūnijā pl. 9.00 visu Līvānu draudžu baznīcu ārtelpās skanēs Līvānu torņu zvanu mūzika un notiks pilsētas jubilejas dievkalpojumi pēc draudžu grafika.

Līvānu jubilejas dienā, 7. jūnijā pl. 10.00, Līvānu novada Kultūras centrā paredzēta  individuāla „Līvānu Goda pilsoņa 2020” apbalvošana un Līvānu novada domes Atzinības rakstu individuāla pasniegšana.

Līvānu svētku norises apmeklējamas individuāli vai mājsaimniecību ietvaros, ievērojot epidemioloģisko drošību.