„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+3.4 °C
apmācies

Nikolajs Loškarevs: „Ja varētu pagriezt laiku atpakaļ, es neko nemainītu”

Par priekšzīmīgu darbu un nozīmīgu personīgo ieguldījumu Latvijas Republikas (LR) valsts robežapsardzībā un Valsts robežsardzes attīstībā, kā arī par godu LR Neatkarības atjaunošanas 31. gadadienai Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes Silenes robežapsardzības nodaļas inspektors (kinologs), virsniekvietnieks Nikolajs Loškarevs apbalvots ar Viestura ordeņa pirmās pakāpes (zeltītu) goda zīmi.

Par augsto apbalvojumu Nikolajs uzzināja valsts svētku priekšvakarā. Taču, kā pats atzīst, pagaidām vēl nav aptvēris, kas tas par apbalvojumu (līdz šim augsti apbalvojumi nekam nav tikuši piešķirti – aut. piez.), pa jokam piebilstot, ka tas pilnībā ir dienesta suņu nopelns, kuri teicami veic savu darbu. Un tad, nu jau pavisam nopietni, teic, ka kinologam un dienesta sunim jāstrādā kā saliedētai komandai.

„Cilvēkam un sunim ir jāsadarbojas. Sunim labi jāsaprot un jāpilda komandas, taču arī kinologam ir jāsaprot savs suns. Tad arī darbs ritēs raiti,” skaidro Nikolajs.

„Dienesta laikā Nikolajs Loškarevs ir pierādījis sevi kā labi sagatavotu un atbildīgu robežsargu, kurš spēj operatīvi pieņemt pareizus lēmumus visproblemātiskākajās situācijās. Viņš vienmēr ir gatavs sniegt nepieciešamo padomu saviem kolēģiem, dalīties ar viņiem savās zināšanās. Nikolajs ir ļoti atsaucīgs, nekad un nevienā situācijā neatsaka palīdzību kolēģiem un draugiem, ir gatavs tādēļ nerēķināties ar savu laiku,” tā Nikolaju Loškarevu raksturo Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes Kinoloģijas nodaļas vecākā inspektore kapteine Ilze Jankovska.

Nikolajs Loškarevs dzimis Krāslavā, absolvējis vidusskolu, pēc tam iesaukts armijā. Dienējis raķešu karaspēkā Kaļiņingradas apgabalā. Sācies strādāt robežsardzē 1997. gadā – sākumā inspektora amatā Indras robežkontroles punktā, bet, kad tika izveidots kinoloģijas dienests, kļuva par kinologu. Strādājis Indrā, Pāterniekos, Piedrujā un nu jau septīto gadu dienē Silenē.

Jāpiebilst, ka Pirmās Latvijas Republikas laikā robežsardzē dienēja Nikolaja vectēvs, bet, kad Latvijā nomainījās vara, viņš tika represēts.

Nikolajs Loškarevs strādāja robežkontroles punktos ar diviem dienesta suņiem, kuri bija apmācīti narkotiku meklēšanā, bet pēcāk kopā ar dienesta suni Eiru sargāja zaļo robežu.

Nikolaja kolēģi uzsver, ka viņš ikviena sava suņa apmācībā un audzināšanā iegulda dvēseli – nodarbojas ar tiem ne tikai darba, bet arī brīvajā laikā, atdodot tiem daļu savas sirds. Un suņi viņu nepieviļ. Jo īpaši tas sakāms par vācu aitu suni Eiru, ar kuru strādājot, 2017. gadā kinologs Nikolajs Loškarevs tika atzīts par Latvijas labāko robežsargu – viņš saņēma kausu un Atzinības rakstu.

Kad Eiras dienesta laiks beidzās un 2019. gadā viņa „aizgāja pensijā” (februārī suns devās uz citiem medību laukiem), Nikolajs pieņēma jaunu audzēkni – suni Uguns, kuram jau bija pieci gadi. Protams, lai sarastu, bija vajadzīgs laiks, jo īpaši sunim, stāsta Nikolajs. Taču, spriežot pēc tā, ar kādu sajūsmu Uguns sagaidīja Nikolaju Daugavpils pārvaldes voljērā, tas jau ir pilnībā pieņēmis savu jauno dienesta biedru un atzinis par savu saimnieku un draugu.

Tikai beidzamajos četros gados Nikolajs Loškarevs kopā ar saviem četrkājainajiem palīgiem fiksējis 27 robežpārkāpumus. 26 gadījumos tika aizturēti 48 kontrabandisti, kuriem konfiscētas 3 039 400 nelegālas cigaretes. Vienā gadījumā aizturēti nelegālie imigranti.

Lūk, svarīgākās aizturēšanas, kuras Nikolajs Loškarevs veicis kopā ar dienesta suni Eiru, bet pēcāk – ar Uguni.

2017. gada aprīlī kopā ar Valsts robežsardzes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes darbiniekiem Janišķu kapsētas apkaimē (Daugavpils novads), aptuveni trīs kilometrus no robežas, aizturēti divi kontrabandisti, kuriem tika konfiscēti 120 000 cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes markām. Toreiz bija saņemta operatīvā informācija par iespējamu nelegālu robežšķērsošanu. Ierodoties iespējamajā robežas šķērsošanas vietā, Eira ātri uzņēma pēdas un aizveda līdz slēpnim. Tādējādi operatīvo pasākumu rezultātā tika aizturēti deviņi cilvēki, kuri jau agrāk bijuši pieķerti, veicot kontrabandu.

Tā paša gada maijā, veicot robežkontroli, Nikolajs Loškarevs ar kolēģi 150 metrus no robežas uzgāja četrus polietilēna saiņus ar kontrabandas cigaretēm. Aptuveni 70 metrus no tiem tika atrasti divi tādi paši saiņi, pēc tam – vēl divi. Kopumā robežsargi konfiscēja 100 000 nelegālo cigarešu, par šo pārkāpumu tika aizturēti četri cilvēki.

Savukārt jūnijā, pateicoties Nikolajam un viņa četrkājainajai palīdzei Eirai, tika novērsta 120 000 cigarešu kontrabanda, tostarp 30 000 cigarešu bija bez akcīzes markām. Toreiz tika aizturētas sešas ar kontrabandu saistītas personas, t.sk. viena Valsts robežsardzes amatpersona.

Augustā Eira uzņēma pēdas uz robežas un sākās kontrabandistu vajāšana. Pēc vienu kilometru garas pakaļdzīšanās tika aizturēti trīs likumpārkāpēji, kuriem konfiscēja 120 000 Baltkrievijā ražotu cigarešu.

2019. gada jūnijā, pārbaudot operatīvo informāciju par iespējamu nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu, Nikolajs Loškarevs, nu jau ar Uguni, devās pa nelegāļu pēdām. Skrudalienas pagastā, aptuveni četrus kilometrus no robežas, robežsargi aizturēja četrus Irānas pilsoņus, kuri bija nelikumīgi šķērsojuši Latvijas valsts robežu.

2020. gada jūnijā, pateicoties Nikolajs Loškareva un viņa četrkājainā palīga Uguns profesionalitātei, novērsta 80 000 cigarešu kontrabanda.

Jāuzver, ka, izņemot savu dienesta pienākumu pildīšanu, Nikolajs Loškarevs kopā ar saviem dienesta suņiem daudzreiz palīdzējis policijas darbiniekiem noziegumu atklāšanā.

Ir nācies meklēt arī pazudušus cilvēkus, tostarp bērnus. Pirms vairākiem gadiem Jaunajā Forštatē pazuda piecgadīgs bērns. Palīdzēt viņu meklēt izsauca Nikolaja un Eiru. Nikolajs vēlāk teica, ka neesot ticējis tam, ka meklējumi būs veiksmīgi, jo suns bija apmācīts citu uzdevumu veikšanai. Turklāt kopš bērna pazušanas jau bija pagājis laiks un daudzie gājēji paspējuši „samīdīt” pēdas. Eirai iedeva apošņāt bērna kurpi, un suns pa sniegu divdesmit grādu salā pēc pusotras stundas aizveda meklētājus līdz autobusu pieturai, kur pēdas pazuda. Vēlāk noskaidrojās, ka bērns iekāpis autobusā un aizbraucis pie radiniekiem.

Bija gadījums, kad, pateicoties Nikolajam un viņa dienesta sunim, tika aizturēti divi izvarotāji. Tas notika Nīderkūnos, kur divi narkomāni uzbruka sievietei, sāka žņaugt un mēģināja izdarīt seksuāla rakstura noziegumu. Par laimi, viņiem tas neizdevās, un ļaundari aizbēga. Sievieti aizveda ātrā palīdzība, bet nozieguma vietā ieradās Nikolajs un Eira. Krūmos suns uzgāja šļirces, uzņēma pēdas un aizveda policistus tieši līdz mājas kāpņu telpai, kurā atradās narkomāni.

Ir bijuši arī kuriozi gadījumi. Vīrietis narkotiku reibumā vadīja automašīnu un pie cietuma Daugavpilī nogāza divus stabus. Pārkāpējs aizbēga no notikuma vietas un iegāja kafejnīcā, no turienes piezvanīja policijai un paziņoja, ka viņam esot nozagta automašīna. Eira uzņēma „zagļa” pēdas un aizveda policiju uz kebabu ēstuvi, kurā atradās vainīgais.

Viens no pēdējiem gadījumiem ir plašu rezonansi izraisījušais notikums, kas noziedznieks sadedzināja Latgales reģiona pārvaldes Ekonomikas policijas automašīnu. Nozieguma vietā ieradās Nikolajs ar dienesta suni, kurš uzņēma pēdas un aizveda tiesībsargājošo iestāžu darbiniekus uz dedzinātāja mājām.

Runājot par dienestu robežsardzē, Nikolajs uzsver, ka pat tad, ja varētu pagriezt laiku atpakaļ, viņš savu izvēli nemainītu – kļūtu par robežsargu – tas ir viņa aicinājums.

Autora foto

Nikolajs Loškarevs ar viņa dienesta biedrs Uguns

Nikolaju Loškarevu apsveica iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens: „Augstu vērtēju Jūsu ieguldījumu, veicot Valsts robežsardzes kinologa pienākumus, kā arī sniegto atbalstu Daugavpils pārvaldes Kriminālizmeklēšanas dienestam un Valsts robežsardzes Aviācijas pārvaldes Speciālo operāciju dienestam „Sigma” un Valsts policijai pazudušo personu meklēšanā un zādzību atklāšanā. Kopš 1997. gada, dienot Valsts robežsardzē, esat pierādījis sevi kā teicami sagatavotu profesionāli un savas valsts patriotu ar augstu atbildības sajūtu. Divdesmit trīs dienesta gadu laikā profesionālam dienestam sagatavotas vairākas dienesta suņu paaudzes, rasti risinājumi un pilnveidota valsts robežas uzraudzība.

Pateicos Jums par līdzšinējo veikumu un augstajiem darba rezultātiem, kā arī novēlu turpmākus panākumus profesionālajā darbībā!”