„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.8 °C
apmācies

Politiķi vērtē vēlēšanu rezultātus Daugavpils novadā

A. Mackevičs: vēlētāji balsoja par stabilitāti un pārmaiņām


Pašvaldību vēlēšanās Augšdaugavas novadā vislielāko iedzīvotāju atbalstu ieguvušās Daugavpils novada partijas viens no līderiem Aleksejs Mackevičs, komentējot vēlēšanu rezultātus, „Latgales Laikam” pauda nožēlu, ka uz vēlēšanu iecirkņiem atnāca salīdzinoši neliels iedzīvotāju skaits. Ja balsotāju būtu bijis vairāk, arī vēlēšanu rezultāti, iespējams, atšķirtos.

Politiķis pieļāva, ka vēlētāji ar savu balsojumu ir apliecinājuši, ka vēlas gan stabilitāti, lai iesāktie darbi turpinātos, gan arī pozitīvas pārmaiņas. Visuzskatamāk tas izpaudies Ilūkstes novadā, kur teju puse vēlētāju nobalsojusi par jauniem politiskajiem spēkiem, tostarp arī par Daugavpils novada partiju.

Aleksejs Mackevičs uzskata, ka jauna pašvaldība un jauna dome paver visas iespējas atrast kompromisu starp stabilitāti un attīstību.

Runājot par iespējamajām koalīcijām, politiķis norādīja, ka pašvaldība ir tā vieta, kur var sadarboties visi politiskie spēki. „Šis jautājums, bez šaubām, tiks apspriests partijas valdē, bet es uzskatu, ka visi domē ievēlētie deputāti varētu strādāt kā vienota komanda, jo priekšā ir daudz izaicinājumu un katra deputāta pienesums var būt svarīgs novada attīstībai.

V. Aizbalts: vēlētājiem dotos solījumus vislabāk var izpildīt, strādājot koalīcijā


Otru lielāko vēlētāju atbalstu pašvaldību vēlēšanās Augšdaugavas novadā ieguvušās “Latgales partijas” līderis Vitālijs Aizbalts “Latgales Laikam” atzina, ka viņu pārsteigusi tik zema vēlētāju aktivitāte. “Bijām gaidījuši, ka vēlētāju aktivitāte nebūs augsta, taču nedomājām, ka tā būs tik zema,” norādīja politiķis.

Daugavpils novada partija ir ieguvusi domē septiņas vietas, līdz ar to šī saraksta pārstāvjiem tad arī būtu jāuzņemas iniciatīva un jāveido koalīcija. Bet būtu demokrātiski, ja domes vadībā tiktu aicināta arī otra lielāko vēlētāju atbalstu guvusī “Latgales partija”, par kuru savas balsis vēlēšanās atdevuši vairāk nekā 20% vēlētāju, kas ir gana spēcīgs mandāts, uzskata politiķis.

Vitālijs Aizbalts uzsvēra, ka liela daļa vēlētāju ir paudusi uzticību “Latgales partijas” saraksta pārstāvjiem un gaida no viņiem arī konkrētus darbus. Savukārt lielākas iespējas veikt konkrētus darbus un īstenot programmu ir tikai esot koalīcijā.

Tuvākajā laikā sāksies partiju sarunas, tad arī redzēs, kādi piedāvājumi tiks izteikti. “Latgales partija” centīsimies attaisnot vēlētāju paudusi uzticību.

M. Krievāns: ceru, ka koalīcija būs spēcīga un darboties spējīga

Arī Latvijas Zemnieku savienība pašvaldību vēlēšanās Augšdaugavas novadā ieguva trīs deputātu mandātus. Komentējot vēlēšanu rezultātus, saraksta līderis Maigurs Krievāns “Latgales Laikam” atzina, ka jau pirms vēlēšanām bija prognozējuši domē trīs līdz četras vietas.

„Mūsu vēlētāji pārsvarā bija Ilūkstes novada iedzīvotāji, kas mūs pazīst un zina mūsu darbus. Paldies arī Daugavpils novada vēlētājiem, kas nobalsoja par mūsu sarakstu,” pateicās politiķis.

Runājot par iespējamo koalīciju Augšdaugavas novada domē, Maigurs Krievāns norādīja, ka, rēķinot matemātiski, ir iespējami dažādi varianti, kā arī pauda cerību, ka koalīcija būs spēcīga un darboties spējīga, kas ir galvenais novadam un novada iedzīvotājiem.

D. Sarafaņuks: “Saskaņai” nav “sarkano līniju” sadarbībā ar citiem politiskajiem spēkiem

Pašvaldību vēlēšanās Augšdaugavas novadā divus deputātu mandātus dome ieguvušās “Saskaņas” saraksta līderis Deniss Sarafaņuks “Latgales Laikam” atzina, ka priekšvēlēšanu kampaņas gaitā ticis izdarīts viss iespējamais, klāstot vēlētājiem savus nodomus.

„Iespējams, mums neizdevās atrast īsto pieeju, lai vēlētāji atnāktu un nobalsotu par mūsu sarakstu. Diemžēl vēlēšanās bija zems apmeklētības līmenis. Cilvēki nevienam vairs netic, neko negrib darīt un tas arī atspoguļo kopējo ainu,” norādīja politiķis.

„Saskaņa” jau iepriekš norādījusi, ka tais nebūs “sarkano līniju” attiecībā uz iespējamo sadarbību ar citiem politiskajiem spēkiem pašvaldībā. „Esam gatavi dialogam un, lai arī “Saskaņa” domē būs pārstāvēta tikai ar diviem deputātiem, uzskatu, ka mūsu ieguldījums varētu būt ievērojams,” uzsvēra Deniss Sarafaņuks.

Konkrētus sadarbības piedāvājumus „Saskaņas” pārstāvji pagaidām nav saņēmuši, jo pagaidām viss ir darba procesā, taču viņi cer uz sadarbību.

Pašvaldību vēlēšanās Augšdaugavas novadā vislielāko iedzīvotāju atbalstu -- 43,82% -- izpelnījās Daugavpils novada partija, kas ieguva septiņus no 15 deputātu mandātiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie rezultāti.


„Latgales partija” vēlēšanās ieguva 21,37% vēlētāju atbalstu un trīs deputātu mandātus. 17,69% vēlētāju balsu un trīs mandātus Augšdaugavas novada domē ieguva arī Latvijas Zemnieku savienība. "Saskaņai" šoreiz 12,08% vēlētāju atbalsts un divi deputātu mandāti.