„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

Vēlēšanu rezultātus vērtē Daugavpils domē iekļuvušo politisko spēku līderi

A. Elksniņš: „Saskaņa” ir gatava uzņemties atbildību par pilsētas attīstību

Vislielāko vēlētāju atbalstu 5. jūnija pašvaldību vēlēšanās Daugavpilī un septiņus deputātu mandātus domē ieguva sociāldemokrātiskās partijas ”Saskaņa” saraksts. Tā līderis Andrejs Elksniņš, vērtējot vēlēšanu rezultātus , „Latgales Laikam” atzina, ka vēlēšanās vislielāko iedzīvotāju atbalstu ieguvušā politiskā spēka pārstāvji ir gatavi uzņemties atbildību par pilsētu un tās attīstību.


Pēc Andreja Elksniņa domām vēlēšanu iznākums paver iespēju uzņemties domes vadību politiskajam spēkam, kurš tajās ir guvis lielāko vēlētāju atbalstu. „Varas stabilitāte pašvaldībā ir jānodrošina nevis balstoties uz partneru skaitu, kuri ir gatavi "draudzēties" tikai tāpēc, lai saglabātu vadošus amatus, bet gan, lai stiprinātu vēlētāju vairākuma izteikto gribu,” uzsvēra politiķis.


Andrejs Elksniņš apstiprināja, ka "Saskaņa" ir pieņēmusi jaunajā domes sasaukumā pārstāvniecību ieguvušās Latvijas Krievu savienības piedāvājumu un sākusi veidot jaunu pilsētas domes vadību.

Politiķis pateicās vēlētājiem par uzticēšanos un solīja strādāt pilsētnieku labā un jebkurā lēmumā nodrošināt atklātību un godīgumu.

L. Jankovska: daugavpilieši balsoja par zināmiem cilvēkiem

Otru lielāko vēlētāju atbalstu vēlēšanās saņēmušā „Mūsu partijas” saraksta viena no līderēm Līvija Jankovska, vērtējot vēlēšanu rezultātus, „Latgales Laikam” atzina, ka „Mūsu partijai” tie ir labi, ja ņem vērā zemo iedzīvotāju aktivitāti un to, ka teju 40 000 vēlētāju no kopumā 57 000 neatnāca uz vēlēšanām.


Deputātu sastāvs ir stabils, klāt ir nākuši vien divi jauni cilvēki, kas deputātu pienākumus līdz šim nekad nav pildījuši, pārējiem šie pienākumi jau ir zināmi.


Daugavpilieši ir izdarījuši savu izvēli un nu ir jāskatās, kā pilsēta turpmākajos četros gados spēs attīstīties.


J. Lāčplēsis: zemā vēlētāju aktivitāte maksājusi dārgi


Divus deputātu mandātus Daugavpils domē ieguvušās „Latgales partijas” saraksta līderis Daugavpilī Jānis Lāčplēsis, komentējot vēlēšanu rezultātus, „Latgales Laikam” atzina, ka zemā vēlētāju aktivitāte viņa pārstāvētajam sarakstam ir maksājusi ļoti dārgi.


No visiem sarakstiem, kas ir iekļuvuši Daugavpils domē, neliels vēlētāju pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējām vēlēšanām ir tikai Latvijas Krievu savienībai. Līdz ar to šai domei būs grūti attaisnot lielākās daļas vēlētāju cerības un pārstāvēt viņu intereses.


Politiķis norādīja, ka „Saskaņa” un Latvijas Krievu savienība ir veidojušas savu vēlēšanu kampaņu uz latviešu neatkarības vērtību noliegšanu, kas ir guvusi atsaucību Daugavpils vēlētāju vidū. Abas šīs partijas sadarbojās pirms vēlēšanām un to pašu, acīmredzot, darīs arī pēc vēlēšanām.

P. Dzalbe: esmu gandarīts par Daugavpils novada partijas diviem deputātu mandātiem

Divus deputātu mandātus Daugavpils domē ieguvušās Daugavpils novada partijas saraksta līderis Daugavpilī Pēteris Dzalbe „Latgales Laikam” atzina, ka vēlēšanu rezultātus vērtē pozitīvi.

Daugavpils novada partija vēlēšanās Daugavpilī startēja pirmo reizi un iegūtās divas deputātu vietas domē, nenoliedzami, ir atzīstams rādītājs.


Priecē arī tas, ka par aptuveni 800 balsīm -- no 971 pagājušajās vēlēšanās līdz 1711 šajās -- ir pieaudzis arī vēlētāju atbalsts man personīgi. Prieks, ka izdevās mobilizēt savus vēlētājus, ka viņi atnāca uz vēlēšanu iecirkņiem un nobalsoja par mūsu sarakstu, gaidot pilsētā pozitīvas pārmaiņas.

Pēteris Dzalbe uzsvēra, ka Daugavpils novada partija ir par konstruktīvu dialogu pilsētai nepieciešamo projektu realizācijā un gatava sadarboties ar tiem politiskajiem spēkiem, kuriem rūp pilsētas attīstība, nevis koruptīvas, uz savu sponsoru vajadzībām vērstas shēmas.

Tāpat politiķis norādīja, ka politiskos amatus pilsētā ir jāsāk likvidēt, bet ietaupītā nauda jānovirza pilsētas attīstībai. Savu darbu Daugavpils novada partija plāno sākt ar savas priekšvēlēšanu programmas realizāciju.


A. Vasiljevs: vēlētāji ir noguruši no politiķiem


Daugavpils domē iekļuvušā, vienu deputāta mandātu ieguvušā Latvijas Krievu savienības saraksta līderis Aleksejs Vasiļjevs „Latgales Laikam” pauda nožēlu par to, ka šajās pašvaldību vēlēšanās pilsētas domes vadību ievēlēja mazāk nekā viena trešā daļa no visiem balsstiesīgajiem.

„Man ir kauns, ka valstī un pašvaldībā ir izveidojusies šāda situācija. Ja šāda tendence saglabāsies arī turpmāk, nākamajās un aiznākamajās vēlēšanās vēlētāju skaits varētu sarukt vēl vairāk,” teica politiķis.


Aleksejs Vasiļjevs uzskata, ka pašreizējā situācija liecina, ka vēlētāji ir noguruši no politiķiem un no tā, ka situācija nemainās neatkarīgi no tā, par ko tiek balsots. Nav pareizi, ja valdību vada cilvēks, kurš nav dzīvojis Latvijā un kura pārstāvētais politiskais spēks vēlēšanās ir guvis vien 5% vēlētāju atbalstu.


Pēc politiķa domām, Daugavpilī vēlētāji balso ne tik daudz par partijām, kā par sarakstu līderiem, un Andrejs Elksniņš patlaban esot viens no spēcīgākajiem līderiem, kam iedzīvotāji uzticas. Tādēļ Latvijas Krievu savienība vērsusies pie “Saskaņas” ar piedāvājumu sadarboties un saņēmusi piekrišanu.

Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie rezultāti liecina, ka pašvaldību vēlēšanās Daugavpilī vislielāko iedzīvotāju atbalstu guvusi "Saskaņa", iegūstot septiņus deputātu mandātus. Par šo politisko spēku nobalsoja 42,25% vēlētāju.

"Mūsu partija" vēlēšanās ieguvusi 14,12% vēlētāju balsu un trīs deputātu mandātus, "Latgales partija" -- 13,25% vēlētāju balsu un divus deputātu mandātus, Daugavpils novada partija -- 9,64% vēlētāju balsu un divus deputātu mandātus un "Latvijas Krievu savienība" -- 8,22% vēlētāju balsu un vienu deputātu mandātu. Politiskā partija "Alternative" -- 4,06%, Zaļo un zemnieku savienība -- 2,88%, Kristīgi demokrātiskā savienība -- 2,88%, Jaunā konservatīvā partija -- 1,28% un Jaunā Saskaņa -- 1,04% -- Daugavpils domē nav iekļuvusi.


"Saskaņu" Daugavpils domē pārstāvēs pieci līdzšinējie pašvaldības deputāti Andrejs Elksniņš, Valērijs Kononovs, Mihails Lavrenovs, Anatolijs Gržibovskis un Nataļja Kožanova, kā arī jaunievēlētie -- Viktorija Sporāne-Hudojana un Iveta Jukšinska. "Mūsu partiju" pašvaldībā pārstāvēs līdzšinējais domes priekšsēdētājs Igors Prelatovs un priekšsēdētāja vietniece Līvija Jankovska, kā arī Mečislavs Truskovskis, „Latgales partiju” -- līdzšinējie domes priekšsēdētāja vietnieki Jānis Lāčplēsis un Jānis Dukšinskis, Daugavpils novada partiju -- Pēteris Dzalbe un Ivars Šķiņčs, bet "Latvijas Krievu savienību" -- Aleksejs Vasiļjevs.