„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.7 °C
neliels lietus

Rīgas Motormuzejs sniegs atbalstu “Inženieru arsenāla” ekspozīcijas izveidē

Vizītes gaitā Daugavpilī Rīgas Motormuzeja vadītājs Andrejs Beļinskis atzinīgi novērtējis ieceri veidot pilsētā tehnikas un industriālā dizaina centru “Inženieru arsenāls”, kā arī apstiprinājis, ka Rīgas Motormuzejs ir gatavs sniegt atbalstu ekspozīcijas veidošanā, „Latgales Laiku” informēja Daugavpils pašvaldībā.

„Inženieru arsenāla” vadītājs Raitis Ķikusts kopā ar būvniekiem izrādīja topošā centra telpas Rīgas Motormuzeja vadītājam un domes pārstāvjiem un iepazīstināja viņus ar projekta attīstības gaitu. Tikšanās turpinājumā Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrā Andrejs Beļinskis uzklausīja Raita Ķikusta vīziju par „Inženieru arsenāla” saturisko koncepciju un ekspozīcijām, kā arī dalījās Rīgas Motormuzeja atjaunotās ekspozīcijas izveides pieredzē.

„Inženieru arsenāla” izstāžu eksponātu piesaistei plānots veidot ciešu sadarbību gan ar Rīgas motormuzeju, gan Daugavpils pašvaldības uzņēmumiem, gan arī privātajiem kolekcionāriem, uzņēmumiem, māksliniekiem un citiem interesentiem.

Pateicoties Eiropas Savienības atbalstītā projekta “Rīteiropas vērtības” finansējumam, bijušajā Daugavpils cietokšņa Inženieru arsenāla kompleksā tiek veikti būvdarbi un iekārtotas topošā Daugavpils tehnikas un industriālā dizaina centra “Inženieru arsenāls” telpas. Paralēli būvdarbiem notiek arī aktīvs darbs pie Daugavpils tehnikas un industriālā dizaina centra “Inženieru arsenāls” saturiskās koncepcijas izstrādes un ekspozīciju veidošanas.

Būvdarbi jau tuvojas noslēguma stadijai un „Inženieru arsenālu” atvērt apmeklētājiem plānots 2022. gadā.

Daugavpils cietokšņa Inženieru arsenāls būvēts laikā no 1840. līdz 1844. gadam un ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Vēsturiski šī ēka tika izmantota apbruņojuma priekšmetu un instrumentu izgatavošanai, kā arī remontam. Ēkā atradās rasētava, metāla lietuve, modeļtelpa un dažādas darbnīcas. Padomju gados telpas izmantoja mācību ražošanas darbnīcu vajadzībām, kā arī ierīkoja mašīnu garāžas.