„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 23. aprīlis
Otrdiena
Georgs, Jurģis, Juris
+1.6 °C
neliels sniegs

Daugavpils muzejā aplūkojama Leonīda Baulina darbu retrospektīva „Genesis”

Atzīmējot Daugavpils mākslinieka Leonīda Baulina (1945--2002) 75. jubileju, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā aplūkojama viņa darbu retrospektīva --, izstāde „Genesis”.

Izstāde koncentrējas uz mākslinieka radošo mantojumu laika posmā no 1960. gada līdz pat mākslinieka mūža nogalei. Izstādē skatāmas vairāk nekā divdesmit eļļas tehnikā veidotas gleznas, kā arī desmitiem mākslinieka veidoto miniatūru un grafikas darbu, kas līdz šim vēl nav tikušas eksponētas. 


Izstādes nosaukums „Genesis” nav nejaušs. Leonīdu Baulinu allaž ir aizrāvis mākslas filozofiskais aspekts -- materiālu un garīgu parādību rašanās, kas apzīmē gan izcelsmes brīdi, gan attīstības procesu.


Mākslinieka sieva Vanda Baulina “Latgales Laikam” pauda gandarījumu, ka valstī ir pamainījusies situācija un beidzot Leonīda Bauļina izstāde, kura tika veidota pērn, viņa jubilejas gadā, beidzot ir pieejama arī apmeklētājiem.

“Man prieks, ka Leonīda Baulina izstādes atklāšanā, neskatoties uz šiem neparastajiem laikiem, bet laiki nekad nav bijuši parasti un cilvēkam vienmēr ir jābūt gatavam neparastiem laikiem, viņa mākslas piekritējiem ir bijusi sanākt kopā un atcerēties mākslinieku, kā arī noskatīties viņam veltītu video filmu, kuru veidojis Vladimirs Vatmahters.

Leonīds Baulins dzimis 1945. gada 25. maijā Krievijā. Kopš 1951. gada mākslinieka ģimene dzīvojusi Daugavpilī. Šeit Leonīds Baulins apmeklējis vietējā Pionieru nama zīmēšanas un pilsētas Tēlotājmākslas studiju, bet pusaudža gados mācījies Gorkijas, pašreizējās Ņižņijnovgorodas, mākslas skolā, kas savā laikā bija viena no labākajām PSRS.

Pēc dienesta bruņotajos spēkos, 1968. gadā Leonīds Baulins iestājies Latvijas Mākslas akadēmijā, kuru absolvējis 1973. gadā, saņemot scenogrāfa un pedagoga diplomu. Pēc augstskolas absolvēšanas mākslinieks atgriezies Daugavpilī un pavadījis šeit visu savu radošo mūžu.


Leonīda Baulina retrospektīvā izstāde „Genesis” tapusi sadarbībā ar mākslinieka sievu Vandu Baulinu un būs skatāma līdz 4. jūlijam.