„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.6 °C
skaidrs laiks

Rotko mākslas centrā aplūkojami vasaras izstāžu sezonas darbi

Bez skaļām atklāšanas runām un publiskiem pasākumiem Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā sākusies jaunā vasaras izstāžu sezona. Izstādēs pārstāvētie darbi atceļojuši uz Daugavpili no visas pasaules, “Latgales Laiku” informēja mākslas centrā.

Ilgi gaidītā vasara, ilgi gaidītās izstāžu telpu atkal atvēršanās un pārlieki ilgi uzturētā neziņa par nākotnes iespējām veidot, tikties, sadarboties un būt daļai no pasaules kultūras dzīves kulminējusies pēdējo gadu spilgtākajā projektu kopumā, ko raksturo sulīgas krāsas, formu daudzveidība un augstvērtīgs radošais darbs, norāda izstāžu veidotāji.

Izstādes “Gaismas krāsa” kuratores Daiena Bīla (ASV) un Barbara Bodāra (Francija) atzīst, ka izstādes atklāšanu sagaida ar cerībām un atvieglojumu. „Covid-19” izplatība bija uz laiku apturējusi gan cilvēku, gan izstāžu ceļojumus, tāpēc tas, ka šie darbi ir skatāmi Rotko mākslas centrā, ir pamatots iemesls aplaudēt ekspozīcijā pārstāvēto mākslinieku un sadarbības partneru apņēmībai un profesionālismam. „Utopiskais sapnis izveidot šo izstādi beidzot ir piepildījies. Gaismas stariem ceļojot ap zemeslodi, gaismas viļņu garums mainās, taču frekvence paliek nemainīga. Izstāde iemieso šīs gaismas īpašības un saved mūs kopā, lai mēs varētu novērtēt mākslas jaudu,” norāda Daiena Bīla un Barbara Bodāra.

Kamēr Daugavpils vēl tikai kandidē uz Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu, par Eiropas keramikas galvaspilsētu tā jau ir kļuvusi. Ar trim izstāžu projektiem un līdz šim plašāk pārstāvēto darbu ģeogrāfiju ir pilnvērtīgi sākusies 3. Latvijas Keramikas biennāle – Rotko centrā skatītājiem pieejama starptautiskā konkursa izstāde “Martinsona balva 2021”, Jutas Rindinas “Līksmā māksla” un Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas keramikas nodaļas izstāde “Kopā”

Kā veltījums vienam no izcilākajiem un starptautiski atzītākajiem latviešu keramikas mākslas pārstāvjiem, Pēterim Martinsonam (1931--2013), “Martinsona balva 2021” ir ieguvusi pasaules atpazīstamību un godpilni iezīmējas kā 3. Latvijas Keramikas biennāles centrālais notikums. Vērtējot gandrīz piecus simtus iesūtīto pieteikumu, starptautiska žūrija atlasīja 120 labākos darbus no Latvijas un visas pasaules. Rezultātā izstādē piedalās spilgtākie keramikas mākslas pārstāvji no 38 valstīm. Līdzās ierastajiem dekoratīvajiem priekšmetiem un skulpturālajiem darbiem apskatāmas arī plašas telpiskas instalācijas un performatīvas izpausmes. Augustā starptautiskā žūrija tiksies vēlreiz, lai klātienē izvēlētos šī gada Martinsona balvas laureātus.

Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas keramikas nodaļai drīz būs 90. Senā Rīgas skolas ēka Lāčplēša ielā 55, kur atrodas arī keramikas darbnīcas, veido īpašu vidi. Kā atzīst izstādes veidotāji, būšana kopā dod spēku un pārliecību, arī ikdienā. Izstādē “Kopā” ir aplūkojami skolas audzēkņu un viņu pedagogu pēdējos piecos gados tapušie darbi, kas atklāj, kāda ir Latvijas keramiķu visjaunākā paaudze, ko viņi spēj un kas viņiem svarīgs.

Juta Rindina par savu projektu “Līksmā māksla” izsakās šādi: “Izstādes pamatmotīvs ir vienkārši prieks. Prieks no saskarsmes ar mālu, porcelānu, akmensmasu. Kad iekšējā redze tev piedāvā ainu, figūru vai formu un pienāk brīdis to īstenot materiālā. Man nav misijas apziņas “pārveidot” vai “uzlabot” pasauli. Manos darbos nav atsauču uz aktuāliem pasaules notikumiem, nav aicinājuma uz “zilu”, “zaļu” vai “dzeltenu” dzīvesveidu. Tie ir darbi, kas radušies, klausoties mūziku, lasot, pētot mākslas grāmatas vai tramvajā vērojot cilvēkus. Tie ir darbi, ar kuriem varu sadzīvot vienā darbnīcā.”

Ar jaunajām vasaras sezonas izstādēm Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs sveic daugavpiliešus un pilsētas viesus Daugavpils 746 dzimšanas dienā.