„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.1 °C
nedaudz mākoņains

VADC aicina visu asinsgrupu donorus ziedot asinis

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) aicina visu asinsgrupu donorus ziedot asinis, jo slimnīcām to kritiski trūkst. Šobrīd trūkst visu grupu asinis, bet visvairāk asins nodošanas centros gaida donorus ar 0- un A- asinsgrupu.

Šobrīd ir strauji audzis slimnīcu pieprasījums pēc asins komponentiem, tādēļ patlaban ir ļoti nepieciešami visu asinsgrupu donoru ziedojumi. Ja tuvākajā laikā asins krājums netiks papildināti tad slimnīcās varētu sākt domāt par operāciju atcelšanu.

Karstais laiks veicina hronisku slimību saasināšanos, tādēļ asinsdonoru atbalsts ir ļoti nepieciešams, lai mediķi spētu palīdzēt katram cilvēkam, kuram tas nepieciešams.

Asinis iespējams nodot arī VADC izbraukumos -- pilns izbraukumu saraksts apskatāms VADC mājaslapā "www.donors.lv".

Vairāk informācijas par iespējām ziedot asinis pieejams Valsts asinsdonoru centra mājaslapā www.vadc.lv un Daugavpils reģionālās slimnīcas mājaslapā https://slimnica.daugavpils.lv/e-pieraksts/.

 

Kur ziedot asinis Latgalē

Daugavpils

Daugavpils Centra poliklīnika, Viestura iela 5

Donoru reģistratūras tālrunis: 65405323

Donoriem lūgums pierakstīties internetā: www.donors.lv

Donoru pieņemšanas laiks:

Pirmdiena 8.00--10.00

Otrdiena 8.00--10.00

Trešdiena 8.00--10.00

Ceturtdiena 8.00--10.00

 

Latgales filiāle

Rēzekne, 18. novembra iela 41

Donoru reģistratūras tālrunis: 64 623 704

(SIA Rēzeknes slimnīcas telpās, 4. stāvā) Ieeja no poliklīnikas puses, ierodoties zvanīt uz tālruni 28662590

 

Donoru pieņemšanas laiks:

Pirmdiena 8.00—16.00

Otrdiena 10.00—18.00

Trešdiena 8.00—16.00

Ceturtdiena 8.00—16.00

Piektdiena 8.00—16.00

Ziedojot asinis, nepieciešama pase vai ID karte!

 

Komentē Daugavpils reģionālās slimnīcas vadītājs Grigorijs Semjonovs: „Asins nodošana notiek viegli un droši. Vakcinēšana nav šķērslis asins nodošanai. Katrs donors pirms asins nodošanas tiek diezgan plaši anketēts, anketā jānorāda informācija par izslimotajām slimībām, slimību vēsture, jāaizpilda apliecinājums par to, ka 14 dienu laikā nav bijis kontakts ar “Covid-19” saslimušajiem, nav simptomu, jūtas labi. Otrajā posmā tiek pārbaudīta donora asins grupa un hemoglobīna līmenis. Trešajā posmā tiek mērīts donora asinsspiediens, precizēti anketas dati. Pēc asins nodošanas tās nosūta uz pārbaudēm, lai pilnībā izslēgtu iespēju, ka kāds pacients, kuram tiks veikta asins pārliešana, varētu inficēties ar “Covid-19” vai citām slimībām. Galvenais ir sekot līdzi veselības stāvoklim, precīzi atbildēt uz jautājumiem, pats svarīgākais ir būt maksimāli atklātiem, nebaidīties nodot savas asinis.

Galvenie kritēriji pirms asins nodošanas

Dienu pirms asins nodošanas nedrīkst lietot alkoholiskus dzērienus

Pirms asins nodošanas ir labi jāpabrokasto, lai nebūtu slikta dūša, lai donors justos labi

 

Jautājumi un atbildes

Vai donori tiek pieņemti “Covid-19” pandēmijas apstākļos?

-- Arī šajos apstākļos donori ir ļoti gaidīti un nepieciešami. Asins nodošanas vietās tiek ievēroti valstī noteiktie epidemioloģiskie drošības pasākumi.

Vai drīkst ziedot asinis, ja veikta vakcinācija pret “Covid-19”?

-- Pēc dažādu vakcīnu saņemšanas pastāv ierobežojumi, kas noteiktu laiku liedz nodot asinis. Galvenokārt tie saistīti ar antivielu izstrādāšanās laiku un imunitātes nostiprināšanos. Pēc jebkuras Latvijā apstiprinātas “Covid-19” vakcīnas asinis drīkst ziedot pēc pilnām 7 dienām.

Vai drīkst ziedot asinis, ja pārslimots “Covid-19”?

-- “Covid-19” pārslimošana neliedz kļūt par donoru. Personas, kas izslimojušas “Covid-19”, drīkst nodot asinis 14 dienas pēc pilnīgas izveseļošanās, ko apstiprinājis ģimenes ārsts, piemēram, noslēdzot slimības lapu.

Cik daudz asiņu vienā reizē tiek paņemts un cik bieži drīkst nodot?

450 ml asiņu ir fizioloģiska asins deva, kas negatīvi neietekmē donora veselību. Vīriešiem asinis atļauts nodot līdz 6 reizēm gadā, bet sievietēm iesaka ne vairāk kā 4 reizes 12 mēnešu periodā. Starp asins nodošanas reizēm jāievēro pilns 9 nedēļu intervāls. Viena gada laikā ziedojot asinis sešas reizes, vīriešiem pēc tam jāievēro 3 mēnešu pārtraukums.

Vai var nodot asinis, ja tiek lietoti kādi medikamenti?

-- Ja lietoti medikamenti (tajā skaitā antidepresanti) vai ir bijušas saslimšanas, nepieciešams konsultēties ar VADC speciālistiem pa bezmaksas tālruni 80000003.

Cik ilgu laiku pēc dzemdībām nedrīkst nodot asinis? Vai var nodot asinis zīdīšanas periodā?

-- Pēc dzemdībām jāpaiet pilniem 6 mēnešiem. Arī zīdīšanas periodā asinis nodot nedrīkst. Par donoru var kļūt brīdī, kad barošana ar krūti tiek pilnībā pārtraukta.

Ko darīt, ja asinis ir nepieciešamas kādam no tuviniekiem vai draugiem?

-- Ziedojot asinis konkrētai personai, donoram jānorāda tikai ārstniecības iestāde, kurai ziedojums paredzēts.

Sabiedrībā vēl projām pastāv maldīgs uzskats, ka “manis ziedotās asinis saņems pacients, kuram tās ziedoju”. Pacients tiešām asinis saņems, taču ne konkrētā donora. Pēc asins nodošanas tām tiek veiktas laboratoriskās pārbaudes, katra asins deva tiek sadalīta komponentos un tikai tad nonāk VADC asins krājumā. Šis pārbaužu un sadales cikls ilgs aptuveni divas diennaktis. Donors, kurš dodas ziedot asinis konkrētam pacientam, ar savu donāciju nodrošina asins krājuma papildinājumu. Pacientiem asinis var ziedot jebkuras asinsgrupas donors, taču ne visiem donoriem drīkst pārliet citas asinsgrupas asins komponentus. Dažkārt pacientam nepieciešama vairāku donoru palīdzība, ziedojot asinis, donors palīdz uzturēt asins krājumu, dodot iespēju atveseļoties visiem nelaimē nonākušajiem. Runājot līdzībās – ziedojot asinis mēs palīdzam citiem, bet situācijā, kad palīdzība nepieciešama mums, varam būt droši, ka to saņemsim, jo kāds cits gādājis par to, lai asins krājums būtu pilns. Tā ir nebeidzama atgriezeniskā saite – es dodu tev, tu – man.

Neatkarīgi no tā, vai personai ir vai nav ziedotas asinis, tas nav šķērslis plānotas vai neplānotas ārstēšanas saņemšanai. Bieži vien asins ziedošanas aicinājums konkrētam pacientam tiek pārprasts un cilvēkos rodas pilnīgi nepamatots satraukums. Visiem pacientiem, kuriem tas ir nepieciešams, tiek sniegta palīdzība. Tāpēc būtiski ir pastāvīgi uzturēt asins krājumus un savu ieguldījumu tajā vari veikt arī tu.