„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+2.2 °C
apmācies

Daugavpils cietoksnī svinēja ugunskristību 209. gadadienu

Sestdien, 17. jūlijā, visas dienas garumā Daugavpils cietoksnī norisinājās cietokšņa ugunskristību 209. gadadienai veltīta akcija. Tās gaitā Cietokšņa viesi varēja vērot svinīgu cietokšņa karoga pacelšanas, Nikolaja vārtu atvēršanas ceremoniju, dzirdēt tradicionālo lielgabala šāvienu, redzēt kara un civilās rekonstrukcijas pārstāvjus, ka arī vērot deju kolektīvu un kara vēstures rekonstrukcijas klubu meistarklases.

Daugavpils cietokšņa dārzā notika piemiņas brīdis, kura gaitā pieminēja 1812. gada karā kritušos karavīrus un bojāgājušos iedzīvotājus. Pasākumā piedalījās arī Daugavpils pilsētas domes vadības un Krievijas Federācijas ģenerālkonsulāta Daugavpilī pārstāvji, tika nolikti ziedi pie pieminekļa -- strūklakas par godu uzvaras pār Napoleona Franciju simtgadei. 

Pasākuma laikā darbojās arī amatnieku tirgus un norisinājās dažādas aktivitātes. Cietokšņa ugunskristību 209. gadadienai veltītā akcija noslēdzās ar uguns šovu ar pirotehnikas elementiem.

1812. gadā jūlija sākumā nepabeigtā Daugavpils, toreizējā Dinaburgas, cietokšņa brašais garnizonos atvairīja franču armijas 2. korpusa uzbrukumu maršala Nikolā Šarla Udino vadībā. Korpuss uzbruka cietokšņa nocietinājumam un mēģināja šķērsot Daugavas upi, lai ieņemtu Dinaburgas cietoksni un apdraudētu Sanktpēterburgu. Pateicoties cietokšņa garnizona karavīru drosmei un pašaizliedzībai, šis uzbrukums tika atvairīts.