„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+9.8 °C
daļēji mākoņains

Neaizsargāto grupu sociālā iekļaušana Zarasi--Daugavpils pārrobežu reģionā, attīstot integrētu sociālās aprūpes tīklu

Daugavpils pilsētas pašvaldības iestāde “Sociālais dienests” sadarbībā ar Zarasu rajona pašvaldības administrāciju, kas ir vadošais partneris, un Zarasu rajona Antazavas bērnu māju realizē projektu Nr. LLI-550 “Neaizsargāto grupu sociālā iekļaušana Zarasai--Daugavpils pārrobežu reģionā, attīstot integrētu sociālās aprūpes tīklu / Social inclusion of vulnerable groups in Zarasai-Daugavpils cross-border region through development of integrated social care network (Valued people)”.

Projekta vadītāja Tatjana Kraševska min, ka projekta vispārējais mērķis ir izstrādāt jaunu integrētu sociālās aprūpes tīklu, kas palielinās sociālo pakalpojumu pieejamību un efektivitāti pārrobežu reģionā Zarasi--Daugavpils. Projekta ietvaros plānots izpētīt un izvērtēt sociālās aprūpes infrastruktūru Zarasu rajonā un Daugavpils pilsētā, lai gūtu labumu no visām stiprajām pusēm un atrastu veidus, kā budžeta iestādes un nevalstiskās organizācijas varētu viena otru papildināt, kā rezultātā tiks sagatavota Zarasu--Daugavpils reģiona stratēģija 2021.--2026. gadam.

Projekta laikā sociālie darbinieki no Daugavpils pilsētas un Zarasu rajona, piedalīsies kvalifikācijas paaugstināšanas mācībās Daugavpilī, dosies pieredzes apmaiņas braucienos Lietuvas un Latvijas teritorijā, kā arī piedalīsies sociālajās integrācijas praksēs Polijā un Čehijā.

Abās pašvaldībās ieviesīs virkni jaunu sociālās iekļaušanas pasākumu un sniegs inovatīvus pakalpojumus (apmēram 800 dalībniekiem).

Jau no š.g. jūnija Daugavpils pilsētas pašvaldības iestādes “Sociālais dienests” Dienas centrā “Saskarsme” (Liepājas iela 4, Daugavpils) tiek organizētas vingrošanas nodarbības ar dažādām fiziskām noslodzēm, lai piesaistītu vairāk dalībnieku, piemēram, vecāka gadagājuma cilvēkus. Dienas centram tiks iegādāti arī mūsdienīgi un specifiski iekštelpu trenažieri, kuri būs paredzēti lietošanai gan senioriem, gan cilvēkiem ratiņkrēslā un rehabilitācijas periodā, un ierīkotas ģērbtuves. Tiks labiekārtota arī āra teritorija, ierīkojot sporta laukumu ar trenažieriem personām ar kustību traucējumiem.

Tiek plānots Dienas centrā “Saskarsme” organizēt virkni pasākumu , piemēram, psihoemocionālā stāvokļa uzlabošanas apmācības un prakses , tiks vadītas interaktīvas lekcijas un praktiskās nodarbības ar veselīga ēdiena pagatavošanas meistarklasēm, vecāka gada gājuma cilvēkiem tiks veiktas praktiskas apmācības darbam ar datoru, piemēram, samaksāt rēķinus, sagatavot un nosūtīt e-pastu, iemācīties darboties ar saziņas platformām utt.

Dienas centram tiks iegādāts specializēts mikroautobuss cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, elektriskie ratiņkrēsli, datortehnika, kā arī cits nepieciešamais aprīkojums.

Pārmaiņas notiks arī Ģimenes atbalsta centrā (Šaurā iela 26, Daugavpils), jo projekta ietvaros tiks iegādāts aprīkojuma atpūtas, sensorās istabas iekārtošanai un aprīkojums psihoterapeita/psihologa kabineta iekārtošanai.

Daļa no bijušās bērnu mājas ēkas Antazavā (Lietuvā) tiks renovēta un pielāgota jaunam mērķim – sociālo nometņu organizēšanai un pagaidu uzturēšanās neaizsargātām grupām. Tiks organizētas četras sociālās nometnes, kurās piedalīsies arī dalībnieki no Daugavpils reģiona.

Projekta rezultātā projekta partneri izmantos viens otra pieredzi un iespējas, un inovatīvu pasākumu pielietošana radīs integrētu sociālās aprūpes tīklu, kas nākotnē kļūs par teritoriālās attīstības resursu.

Projekta kopējās izmaksas: 705 810,00 eiro, t.sk.:

Daugavpils pilsētas pašvaldības iestādes “Sociālais dienests” daļa: 271 564,00 eiro, t.sk.:

Eiropas Reģionālā attīstības fonda finansējums 85% -- 230 829,40 eiro;

Valsts budžeta līdzfinansējums 5% -- 13 578,20 eiro;

Daugavpils pilsētas domes līdzfinansējums 10% -- 27 156,40 eiro.

Projekta īstenošanas ilgums: 01.09.2020.–28.02.2022.

Projekta vadošais partneris:

Zarasu rajona pašvaldības administrācija

www.zarasai.lt

Projekta partneris:

Daugavpils pilsētas pašvaldības iestāde “Sociālais dienests”

www.socd.lv

Projekta partneris:

Zarasu rajona Antazavas bērnu māja

www.antazaves-vgn.lt

Projekts tiek realizēts Interreg V-A Latvijas–Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014.--2020. gadam ietvaros. Programmas mērķis ir sekmēt reģionu ilgtspējīgu sociālekonomisko attīstību, palīdzot tos padarīt konkurētspējīgākus un pievilcīgākus dzīvošanai, uzņēmējdarbībai un tūrismam. Vairāk par programmu: www.latlit.eu un www.europa.eu. Saite uz projekta lapu – https://latlit.eu/social-inclusion-of-vulnerable-groups-in-zarasai-daugavpils-cross-border-region-through-development-of-integrated-social-care-network/.

Par sniegto informāciju nav atbildīga Eiropas Savienība. Šis raksts sagatavots ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par šī raksta saturu pilnībā atbild Daugavpils pilsētas pašvaldības iestāde “Sociālais dienests” un tas nevar tikt uzskatīts par Eiropas Savienības oficiālo viedokli.