„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+4.7 °C
apmācies

Vairums nelegālo migrantu ir gados jauni vīrieši

Apmeklējot aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centru “Daugavpils” , „Latgales Laiks” novēroja, ka vairums nelegālo migrantu ir gados jauni vīrieši vecumā no 20 līdz 25 gadiem. Vecāka gadagājuma cilvēku ir salīdzinoši nedaudz. Starp migrantiem ir arī ģimenes ar bērniem.

Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes priekšnieks pulkvedis Oļegs Jemašovs „Latgales Laikam” atzina, ka patlaban situācija ik minūti mainās un izaicinājumi ar nelegālo robežšķērsošanu, visdrīzāk, vēl kādu laiku saglabāšoties.

Ja iepriekš ir bijis kaut kāds noteikts diennakts laiks, kad migranti mēģinājuši šķērsot robežu un izvairīties no robežsargiem, tad patlaban pārkāpumi tiek fiksēti un meklēšanas pasākumi veikti gan dienā, gan naktī.

“Aizturētie pamatā ir Irākas pilsoņi, bet ir migranti arī no Afganistānas, Indijas, Šrilankas un pat Kongo. Lielākoties tie ir cilvēki, kas nezina pat angļu valodu. Līdz ar to komunikācija ar viņiem ir stipri apgrūtināta, jo tulkus ir grūti sameklēt. Tie ir ļoti daudzu tautību pārstāvji, kas runā dažādās valodās, tādēļ cenšamies iesaistīt šajā procesā cilvēkus, kuri cits citu pazīst vai var savstarpējo komunicēt,” saka pulkvedis Oļegs Jemašovs.

Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā “Daugavpils” migrantiem tiek sakārtoti dokumenti un viņi tiek nodrošināti ar elementārām lietām, tāpat viņiem tiek veikti ”Covid-19” testi.

Lai arī daudziem bēgļiem līdzi ir dārgi aksesuāri un krietnas naudas summas, tas vēl neliecina par viņu augsto dzīves līmeni dzimtenē. Dažs labs no viņiem, lai tiktu pie naudas ceļam un lai samaksātu pārvadātājiem, ir pārdevis viņam tēvzemē piederošus īpašumus.

Ieceļot caur Baltkrieviju migranti varētu būt izvēlējušies tādēļ, ka Baltkrievija piedāvā bezmaksas ieceļošanu caur lidostu Minskā, dodot iespēju uzturēties valstī noteiktu laiku bez vīzas ar tūrisma mērķi. Līdz ar to vairāku valstu pilsoņi izmanto šo iespēju atlidot ar lidmašīnu un tālāk dodas virzienā uz Eiropas Savienības robežu.

Migrantu krīze lielā mērā ir sekas globālajiem procesiem pasaulē, tai skaitā situācija Irākā, kur pēdējā laikā ir pasliktinājies dzīves līmenis.

Aizvadītajā diennaktī robežsargi no Baltkrievijas--Latvijas robežas nelikumīgas šķērsošanas atturējuši 53 personas. Kopš 7. augusta par robežas neatļautu šķērsošanu kopumā aizturētas 281 persona. Šajā pašā laika posmā novērsti 120 nelikumīgas robežas šķērsošanas gadījumi.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija atbalstījusi valdības rīkojumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu līdz 10. novembrim Ludzas, Krāslavas un Augšdaugavas novadā, kā arī Daugavpilī. Ārkārtējā situācija izsludināta, ņemot vērā Latvijas--Baltkrievijas valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas gadījumu skaita straujo pieaugumu, kā arī izvērtējot iepriekš Lietuvā fiksēto lielo Lietuvas--Baltkrievijas valsts robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu.

Ar rīkojumu Valsts robežsardzei dotas tiesības pielietot fizisku spēku un speciālos līdzekļus, lai persona nekavējoties atgrieztos valstī, no kuras tā nelikumīgi šķērsojusi valsts robežu. Teritorijā, kurā izsludināta ārkārtējā situācija, robežsardzes struktūrvienībās un citās iestādēs netiks pieņemti personu iesniegumi par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu.

Autora foto