„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+5.0 °C
skaidrs laiks

Daugavpils cietoksnī apskatāma jauna ekspozīcija “Nikolaja vārti - durvis pagātnē”

Daugavpils cietoksnī, Nikolaja vārtos durvis vērusi jauna vēsturiskā ekspozīcija “Nikolaja vārti - durvis pagātnē”, “Latgales Laiku” informēja Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrā.

Daugavpils cietoksnī vēsturiski bija uzbūvēti četri vārti, bet tieši Nikolaja vārti atšķīrās no pārējiem ar savu unikālo ārējo izskatu un sānu telpu esamību. Šie vārti bija vērsti uz Rietumiem, no kurienes varētu tuvoties ienaidnieka karaspēks.

Senākos laikos Nikolaja vārtu sānu telpas tika izmantotas kā sardzes telpas un īslaicīga ieslodzījuma kameras. Taču arī mūsdienās tām tika atrasts pielietojums. Jau vairākus gadus vienā no sānu telpām ir izvietots suvenīru veikals un Sikspārņu centrs.

Savukārt blakus esošās otrā sānu telpa, kas līdz šim stāvēja tukša, ir pārvērsta par nelielu vēsturisko ekspozīciju ar plašu artefaktu skaitu, kur vēstures cienītāji varēs atrast daudz kā interesanta.

Ekspozīcijā ir iekļauti cietokšņa plāni, padomju armijas uniformas, aprīkojuma piederumi, sadzīves priekšmeti, vēsturisko ķieģeļu un apdares elementu kolekcija, vēsturiskie civilo ēku un nocietinājumu logi un durvis, restaurācijas darbu gaitā Daugavpils cietoksnī uzieti artefakti, kā arī daudz citu interesantu eksponātu.

Apmeklēt jauno ekspozīciju vārtos var kopš nedēļas sākuma un tā ir pieejama no plkst. 10.00 līdz plkst. 19.00. Lai iegādātos biļeti ekspozīcijas apmeklējumam, interesentiem ir jāgriežas Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrā.