„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+10.7 °C
apmācies

Augšdaugavas novadā plāno attīstīt ražošanas teritoriju un Ilūkstes klostera kompleksu

Augšdaugavas novadā plāno attīstīt ražošanas teritoriju un bijušā Ilūkstes klostera kompleksu ar Jezuītu baznīcas fragmentiem, “Latgales Laiku” informēja Augšdaugavas novada pašvaldībā.

Aizvadītajā nedēļā notikušajā Augšdaugavas novada pašvaldības Attīstības komitejas izbraukuma sēde Ilūkstē deputāti un atbildīgie pašvaldības speciālisti izskatīja divus nozīmīgus jautājumus, iepazīstoties ar esošo situāciju tieši objektos.

Viens no tiem bija saistīts ar projekta “Degradēto rūpniecisko teritoriju revitalizācija Daugavpils pilsētas un Ilūkstes novada teritorijās, II kārta” gaitā uzbūvētās ražošanas teritorijas attīstību.

Izbraukuma komitejas sēdē piedalījās arī komersanti, kuriem, saskaņā ar projekta pieteikumā sniegto apliecinājumu, ir jāinvestē šajā teritorijā, lai attīstītu saimniecisko darbību un radītu jaunas darba vietas. Saskaņā, ar projekta ietvaros parakstīto apliecinājumu, revitalizētajā teritorijā, bijušajā putnu fermā, līdz 2023. gada beigām jānodrošina iznākuma rādītāji: 3 miljonu eiro investīcijas un 24 jaunas darbavietas.

Sēdē uzņēmēji izklāstīja savas ieceres teritorijas attīstībai. Sākotnēji uzņēmēji plānoja būvēt ražošanas ēkas metāla konstrukciju ražošanai, taču straujais cenu kāpums uz izejmateriāliem šos plānus mainīja. Uzņēmēji skaidroja, ka alternatīvais variants ir attīstīt bioetanola ražošanu. Kā skaidroja uzņēmuma pārstāvis, patlaban notiek projektēšana, bet konkrētie datumi nav zināmi, jo tiek plānota darbība, kurai nepieciešams rūpīgs izvērtējums no Valsts vides dienesta puses.

Attīstības komitejas deputāti vienojās ar uzņēmēju pārstāvjiem, ka divu nedēļu laikā pašvaldībā tiks iesniegts plāns ar konkrētām darbībām, laika grafiks un indikatīvās izmaksas projekta īstenošanai.

Pašvaldībai ir svarīgi regulāri tikties ar uzņēmējiem, sekot līdzi uzņēmēja attīstības plāniem šajā teritorijā, lai līdz noteiktajam termiņam tiktu sasniegti iznākuma rādītāji, kuri deklarēti projektā, lai piesaistītu ERAF finansējumu.

Daudzas Latgales pašvaldības iesaistījās Degradēto teritoriju revitalizācijas programmā. Augšdaugavas novadā ir vairākas teritorijas, kuras atgrieztas ekonomiskajā apritē, piesaistot komersantus: Randenē darbojas šūšanas cehs, Sventes pagastā paplašināsies paipalu ražotne, Višķu, Tabores un Vecsalienas pagastā tika attīstīta publiskā infrastruktūra – pārbūvēti pašvaldības ceļi komercdarbības attīstības veicināšanai.

Otrs no Attīstības komitejas sēdē izskatītajiem jautājumiem bija saistīts ar Ilūkstes bijušā klostera ēkas reģenerāciju. 2020. gada pavasarī Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde atbalstīja klostera kompleksa virzīšanu Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā ar nosaukumu “Ilūkstes klostera komplekss ar Jezuītu baznīcas fragmentiem”.

Klostera ēkas atjaunošana ir iezīmēta kā prioritāri attīstāma teritorija Augšdaugavas novadā “Daugavpils valstspilsētas un Augšdaugavas novada Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2020. gadam” I redakcijā.

Ēku plānots izmantot tūrisma nozares attīstībai. Projekts paredz veikt ne tikai klostera ēkas restaurāciju, bet arī apkārtējās teritorijas labiekārtošanu, kā arī baznīcas ēkas pamatu iekonservēšanu un izpēti, kas līdz šim nav veikta. Baznīcas pamatu fragmenti ir vienīgā liecība, kas saglabājusies pēc baznīcas sagraušanas.