„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.4 °C
nedaudz mākoņains

Dvietē tapa Zinību dienas puķu pušķi

Puķu pušķu veidošanas mākslai mijoties ar vīnogu garšu, dziesmām un bērnu čalām, Augšdaugavas novada Dvietē 31.augustā notika pasākums „Ziedu pušķis skolai”. Pasākums notika dzirnavās, kas ietilpst kādreizējās Dvietes muižas kompleksā un pasākumu organizēja Dvietes kultūras nams sadarbībā ar biedrību „Dvietes vīnogas”.

Madara Pavlovska

Pacilātā Zinības dienas svētku gaidu noskaņā, bērni, viņu vecāki un vecvecāki radīja skaistus ziedu pušķus, ar kuriem 1.septembra rītā iepriecināt savus pedagogus, bērnu dārza auklītes, pavārītes un citus mīļus cilvēkus, kuriem Zinību dienā sirdis iepukstas straujāk. Lai pušķi izdotos skaisti, savus padomus deva dvietiete, viena no biedrības „Dvietes vīnogas” pārstāvēm Olga Glaudāne. Bērni kāri tvēra viņas ieteikumus, lai kopā radītu košāko, kuplāko ziedu buķeti. Pasākumu kuplināja bērnu un Dvietes dāmu deju kolektīva „Saulespuķes” priekšnesumi, skanēja dzeja un ziedu smarža vijās ar tējas un kafijas aromātu. Pilnās saujas vīnogām, ziediem, sirdis pielietas skaistiem vārdiem, sanākušos tuvināja Zinību dienas svētkiem.

Baudot pasākuma noskaņu un izstaigājot muižas kompleksu, neviļus prātā nāca tie senie laiki, kad pa parku pastaigājās muižkungi, viņu cēlā stāja, greznie tērpi… Dvietes Grāfu Plāteru – Zībergu muiža ir uzbūvēta 19.gadsimta beigās. Muižas ēkā bija skola, kurā mācījušās vairākas paaudzes, tādēļ šajā pasākumā tik zīmīgi šķita, ka bērni savus 1.septembra ziedu pušķus veidoja netālu no šīs kādreizējās Dvietes skolas. Te pēdējās zvana skaņas skanēja 1972.gadā. Gandrīz 40 gadus Dvietes muižas ēka stāvēja tukša, bet pēdējos gados, pateicoties dvietiešu neatlaidībai un pūlēm te no jauna atdzīvojušies vecie mūri, sveču gaismā dzimstot vien šai vietai raksturīgai aurai. Soli pa solim ēka tika atjaunota, radot sabiedriski nozīmīgu vietējās kopienas aktivitāšu

vietu Dvietē ar neatkārtojamu identitāti, ar spēju aktivizēt vietējo sabiedrību un dažādot kultūras pasākumus Dvietē. Viss muižas kompleks ir sakopts, arī dzirnavās, kur notika pasākums jūtam senatnes aura.

Jau vēsturiski Dviete savu atpazīstamību guvusi pateicoties saviem dižajiem ļaudīm, tādēļ gribās vēlēt, lai arī pasākumā sastaptie bērni mācās sīkstumu un neatlaidību no saviem novadniekiem, no dvietiešiem, kopā veidojot sev skaistu vidi un ļaujot ciemata vārdam arī šodien izskanēt tālēs.