„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 28. marts
Ceturtdiena
Ginta, Gunda, Gunta
+12.9 °C
nedaudz mākoņains

Dzimstot jaunām tradīcijām, pirmo reizi tiek svinēti Aglonas pagasta svētki!

Aglonas bazilikas torņi aizvien aicina iztaisnot muguru, celt skatienu augšup un atvērt savu sirdi. Miers dievnamā. Skaidrība un tīrība, raugoties ezeros. Šķiet, Aglonas pagasts ik vienu aicina tērpties baltās drānās, vilkt baltu ne tikai svētkos. Baltas domas, baltus darbus…

Madara Pavlovska

Un tieši tik skaisti un dvēseliski piepildīti aizritēja Aglonas pagasta svētki, kas šogad tika svinēti pirmo reizi! Ar daudzveidīgu norišu programmu, spītējot lietum, svētki norisinājās divas dienas -- 28. un 29. augustā.

Ne velti ir teiciens „veselā miesā, vesels gars”, tādēļ tik likumsakarīgi šķiet tas, ka pagasta svētku svinības tika aizvadītas, ļaujoties sportiskām aktivitātēm. 28. augusta rītā, dzirkstoši možā gaisotnē, dalībnieki piedalījās skrējienā ar lustīgu nosaukumu „Kameņecas vabaļa i Kameņecas voguls”. Skrējienā piedalījās 7 komandas, katrā 3 dalībnieki, kuri atzina, ka valdījis īstens sacensību gars un šādā skrējienā labprāt piedalītos atkal.

Atklāt Aglonu no jauna bija iespēja, piedaloties vēl vienā azartiskā komandu aktivitātē. Trīs stundu laikā komanda, kuras sastāvā bija ne vairāk kā pieci dalībnieki, savus spēkus pārbaudīja velofoto orientēšanās sacensībās „Ar veļiku pa Aglynu”. Kopskaitā norisē piedalījās 12 komandas, kurām netraucēja lietus un kuras apliecināja, ka latgalieši ir dūšīgi un pozitīvi ļaudis!

Savu sportisko garu bija iespēja parādīt arī pašiem mazākajiem, jo pasākuma organizatori bija parūpējušies arī par mazās velošķēršļu joslas izveidi, aicinot bērnus piedalīties sportiskā aktivitātē. Mazie ķipari pierādīja, ka dūša viņiem tikpat liela kā nopietniem sportistiem, lietus bērnus nebiedēja un, lietusmētelīšiem plandot un peļķu šļakatām lidojot uz visām pusēm, tika svinēta možā gara uzvara pār pelēkajiem laika apstākļiem.

Pēc sporta sacensībām visi pulcējās uz apbalvošanu, kur saņēma piemiņas veltes. Klātesošos uzrunāja arī Aglonas pagasta pārvaldes vadītājs Aivars Rivars, kurš pateicās visu sacīkšu dalībniekiem par enerģiju un spēju spītēt laikapstākļiem. „Nekas nav nemainīgs,” uzsvēra A. Rivars, „un šogad svinam Aglonas pagasta svētkus un mums aizvien ir jaunas idejas, jauni mērķi un ne velti pagasta svētkus aizvadām sportiskā garā!” Pēc svinīgās apbalvošanas pirmā svētku diena pie Cīriša ezera izskanēja burvīgā noskaņā.

Vakara programmā Aglonas aktīvās atpūtas vietā Cīriša ezerā valdīja mūzikas un gaismu krāsu varenība. Ezerā bija izveidota peldošā skatuve, uz kuras uzstājās mūziķis Mārtiņš Strods. Tika uzburts arī īpašs apgaismojums, ļaujot uz šo vienreizējo vietu paraudzīties citās krāsās, par vides objektu izgaismošanu rūpējās IK „Inteligent”. Vakara izskaņā spožs noslēgums -- uguns šovs un salūts no „Fire Show Studio”.

Skaista noskaņa valdīja arī svētku noslēguma dienā. 29. augustā pie Aglonas Kultūras centra -- dubultsvētki, jo tika svinēti ne vien pagasta svētki, bet arī grupas „Sestā jūdze” 20 gadu jubileja, grupai sniedzot sirsnīgu koncertu „Es iemīlēšos Tevī”.

Aglonas pagasta svētki tika aizvadīti sirsnīgā, draudzīgā un sportiski azartiskā gaisotnē, atspoguļojot to, ka šodien te ir daudz skaistā, ko tvert gan vietējiem ļaudīm, gan ciemiņiem. Aglonas pagastā vienā ritmā pulsē garīgās, laicīgās un enerģētiskās vērtības. Te ir latgaliešu plašās sirds sasildīta zeme.