„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.8 °C
apmācies

Vai Latgales iedzīvotāji interesējas par to, kas notiek pasaulē

Mēs tik bieži runājam par to, kas notiek Latvijā, bet -- vai pievēršam uzmanību notikumiem kaimiņvalstīs? Mēs visi dzīvojam lielā pasaulē un, gribam to vai ne, citās valstīs notiekošais ietekmē politiskos un ekonomiskos procesus arī Latvijā. Laikraksta "Latgales Laiks" reportiere vaicāja garāmgājējiem Daugavpils ielās, vai viņus interesē pasaulē notiekošais un kā viņi uzzina jaunākās vēstis par to, kas notiek ārvalstīs?

Tamāra, pensionēta sociālā darbiniece: „Kā gan var neinteresēties par to, kas notiek pasaulē?! Mani tas interesē. Piemēram, nelegālie migranti, par kuriem tagad tik daudz tiek runāts, -- viņi nav uzradušies no nekurienes un nav nolēmuši pamest dzimto zemi un kļūt par bēgļiem tāpat vien. Bēgļu plūsmai ir iemesls. Mani interesē ziņas, lai kaut cik orientētos visā tajā, kas pie mums notiek. Es lasu vietējos laikrakstus, skatos ziņu raidījumus televīzijā un pārlūkoju ziņas internetā. Tagad, pateicoties internetam, var daudz ko redzēt un izlasīt, neizejot no mājām. Uzzinot ziņas, satraucos, pārdzīvoju par visiem.”

Aleksandrs, pensionēts ieslodzījuma vietu darbinieks: „Mani interesē ziņas! Sekoju politiskajiem, ekonomiskajiem un sporta notikumiem pasaulē. Protams, ka no tā, ja es kaut ko uzzinu, kaut kas šajā pasaulē mainās, bet labāk ir zināt un saprast, kas notiek, kas ir aktuāli, kas ir novecojis, nekā neko nezināt. Es visu uzzinu internetā, no uzticamiem informācijas avotiem, es nelasu un neskatos visu pēc kārtas, jo ir daudz cilvēku, kuriem patīk izplatīt viltus ziņas. Es domāju, ka ir nepieciešams sekot līdzi jaunumiem.”

Žanna, sētniece: „Mani īpaši neinteresē ziņas, bet, ja dzirdu televīzijā vai kāds stāsta, es klausos. Godīgi sakot, mani vairāk interesē apkārt notiekošais -- mūsu pilsēta, mūsu daba. Man patīk iet uz mežu – sēņot un ogot. Interesanti vērot, kā mainās gadalaiki. Patīk vērot dzīvniekus. Mani īpaši neinteresē notikumi un ziņas, jo ir daudz negatīvisma, un es nevēlos uztraukties par visu un visiem.”

Ņina, pensionāre: „Jā, es klausos un skatos ziņas. Mani vairāk interesē Latvijas un Krievijas ziņas, jo tās man ir saprotamākas un pieejamākas. Jaunumus uzzinu, lasot laikrakstus un skatoties televizoru. Krievija ir liela valsts, tajā notiek daudz kas interesants. Žēl, ka esam šķirti no tās. Es vairāk uztraucos par savu ģimeni un biežāk interesējos, kas jauns ir viņiem, -- kāda ir veselība, ko viņi dara. Mana pasaule ir mana ģimene.”

Inga, studente, medicīnas jomas darbiniece: „Man nav laika par visu interesēties. Mani interesē darbs, mācības un mani bērni. Mūsdienās galvenās ziņas pasaulē ir par „Covid-19” infekciju. Es pastāvīgi dzirdu ziņas par šo tēmu, un vēlos, lai mēs ātrāk pievārētu šo pandēmiju, kas ir pārņēmusi visu pasauli, gluži tāpat kā senos laikos citas slimības. Tikai mūsdienās medicīna un zinātne ir attīstītāka nekā tolaik. Katru dienu es saņemu daudz informācijas, un man ļoti trūkst laika, lai papildus interesētos par pasaulē notiekošo.”

Ņina, pensionēta inženiere: „Mani interesē ziņas. Es vairāk uzzinu internetā, kur vienmēr pārskatu ziņu plūsmu. Skatos televizoru, avīzēs lasu vietējās ziņas. Ir interesanti zināt, kas un kur notiek. Kaut kas var notikt kaimiņvalstī, un tas ietekmēs mūs. Skatījos ziņas, ka pēdējais ASV karavīrs pametis Afganistānu. Tika rakstīts, ka amerikāņu karaspēks tur bijis 20 gadus. Tāpēc esmu neziņā, vai par to priecāties vai arī bažīties par jaunām pārmaiņām. Ziņas ir iemesls domāt, pārdomāt notiekošo. Tāpat nedrīkst pilnībā uzticēties visām ziņām, jo ar tām tiek ietekmēta cilvēku domāšana un pat uzskati.”