„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+3.6 °C
skaidrs laiks

Augšdaugavas novadā jaunais mācību gads sācies 2554 izglītojamajiem

Šogad 20 Augšdaugavas novada izglītības iestādēs jaunais mācību gads sācies 2554 izglītojamajiem, no kuriem 297 ir piecgadīgie un sešgadīgie bērni un 346 bērni vecumā līdz pieciem gadiem, “Latgales Laiku” informēja Augšdaugavas novada pašvaldībā.

Augšdaugavas novada Izglītības pārvaldes vadītāja Janita Zarakovska “Latgales Laikam” pastāstīja, ka izglītojamo skats Augšdaugavas novada skolās salīdzinājumā ar iepriekšējo mācība gadu ir nedaudz samazinājies. Skolas posmā no 1. līdz 12. klasei izglītojamo skaists ir samazinājies par 51 audzēkni, tostarp 10. klasēs -- par 24, bet 1. klasēs -- par pieciem skolēniem.

Augšdaugavas novadā šajā mācību gadā darbojas trīs pirmsskolas izglītības iestādes, 14 vispārizglītojošās skolas, viena speciālā pamatskola un divas sporta skolas.

Skolu pieņemšanas komisija, izvērtējot novada izglītības iestāžu gatavību jaunajam mācību cēlienam, īpaša uzmanību pievērsta to materiālajai bāzei, jo īpaši modernajām tehnoloģijām, bez kurām mācību process mūsdienās vairs nav iedomājams.

Augšdaugavas novada pašvaldības izpilddirektore Vanda Kezika atzīst, ka visās mācību iestādēs tikusi pārrunāta iepriekšējā mācību gada pieredze saistībā ar attālināto apmācību un izrunāti iespējamie scenāriji šim gadam.

Vislielākā vidusskola novadā ir Ilūkstes Raiņa vidusskola ar 433 audzēkņiem, kurai ir mācību programmu īstenošanas vieta Subatē. Tai seko Špoģu vidusskola ar 260 un Sventes vidusskola ar 200 skolēniem. Pedagoģiskais sastāvs visās skolās ir saglabājies diezgan stabils, jauni pedagogi nav nākuši klāt, ir arī vakances, piemēram, Salienas vidusskolā uz pilnu slodzi nepieciešams sporta skolotājs.

Šogad skolu tīklu skārusi optimizācija. Apvienojot Medumu pamatskolu ar Sventes vidusskolu, Medumos izveidota mācību programmu realizācijas vieta, kur mācīsies bērni no 1. līdz 6. klasei.

No šī mācību gada mazā audzēkņu skaita dēļ ir likvidēta Raudas speciālā pamatskola. Šo skolu nolemts pievienot Medumu speciālajai pamatskolai, kura tagad lielu uzmanību veltīs tieši profesionālajai izglītībai.

“Šajā skolā pozitīvi ir tas, ka tā realizē arī profesionālās izglītības programmas. Tām ir divi virzieni – skola gatavo pavāra palīgus un pārdevēja palīgus,” stāsta Janita Zarakovska. Profesiju šajā skola varētu iegūt 40 līdz 60 bērni.

Pakāpeniski mācību klases no Medumu speciālās pamatskolas tiks pārceltas uz Medumu pamatskolas trīsstāvu piebūvi, kur turpmāk notiks mācību process, savukārt speciālās pamatskolas telpās atradīsies internāts un profesionālā apmācība. Plānots, ka ik gadu nāks klāt viena jauna profesionālās izglītības programma.

Savukārt no nākamā gada 1. janvāra tiks apvienotas abu bijušo novadu sporta skolas, kuru galvenā bāze turpmāk atradīsies Ilūkstē, atstājot Sventē programmas realizācijas vietu.

Visas skolas pirms jaunā mācību gada centušās uzspodrināt telpas. Lieli ieguldījumi remontos nav bijuši nepieciešami, jo iepriekšējā mācību gadā lielākoties darbs notika attālināti. Toties skolas ievērojami uzlabojušas savu materiāli tehnisko bāzi.

Sāpīgs jautājums ir mācību līdzekļi, kas kļuvuši ļoti dārgi, atzīst Izglītības pārvaldes vadītāja. Dažu grāmatu cena jau sasniedz 20 eiro. Varbūt būtu vajadzīgas kādas valsts dotācijas, lai grāmatas būtu lētākas, jo nepietiek pat to mērķdotāciju, ko iedala valsts, vienas mācību grāmatas iegādei. Skolā ir vairāki mācību priekšmeti nevis viens, visa pārējā nauda nāk no pašvaldības līdzekļiem. Ar lielu nepacietību joprojām tiek gaidītas grāmatas, kas ļaus īstenot jauno kompetenču pieejas izglītību, taču pagaidām šādu mācību līdzekļu vēl nav, norādīja Janita Zarakovska.

Šogad tiks uzsākts liels projekts, kas paredz renovēt Nīcgales pirmsskolas izglītības iestādi, kur palielinās bērnu skaits. Tur būs ne tikai renovācija, bet arī rekonstrukcija, jo fiziski tā vide neatbilst prasībām, stāsta izpilddirektore Vanda Kezika.

Vēl viens miljonu eiro vērts projekts ir plānots Sventes vidusskolā, kur paredzēta teritorijas labiekārtošana un sporta bāzes pārbūve. Pie stadiona atjaunošanas strādā arī Špoģu vidusskola. Sadarbībā ar Latvijas Futbola federāciju tiek izskatītas iespējas attīstīt arī Ilūkstes Sporta skolas bāzi.

Autora foto