„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.8 °C
apmācies

Rēzeknes un Varakļānu novadā vēlēja pašvaldību

Aizvadītajā nedēļā Varakļānu un Rēzeknes novadā notika pašvaldību vēlēšanas. Par 15 deputātu vietām Varakļānu novada domē cīnījās četru, bet par 19 vietām Rēzeknes novada domē – astoņu sarakstu pārstāvji.

Varakļānu novadā tika sasniegta augstākā vēlētāju aktivitāte 2021. gada pašvaldību vēlēšanās -- uz vēlēšanu iecirkņiem devās 59,39% balsstiesīgo, savukārt Rēzeknes novadā šis rādītājs bija vien 25,97%, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie dati.

Varakļānu pašvaldības vēlēšanās, savācot aptuveni divas trešdaļas balsu, uzvarēja politiskā partija "Latvijas attīstībai" (LA), kuras saraksta galvgalī ir novada līdzšinējais priekšsēdētājs Māris Justs, liecina CVK apkopotie provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Par M. Justa vadīto LA sarakstu Varakļānos nobalsoja 64,73% vēlētāju, par Latvijas Zemnieku savienību (LZS) -- 20,32%, par Latvijas Reģionu apvienības un Nacionālās apvienības (LRA/NA) apvienoto sarakstu -- 9,86%, bet par "Apvienību Iedzīvotāji" -- 3,77%, un tā domē nav iekļuvusi. Rezultātā LA Varakļānu domē iegūs desmit vietas, LZS -- trīs, bet LRA/NA saraksts -- divas.

Komentējot vēlēšanu rezultātus Varakļānu novadā, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs atzinis, ka tie uzskatāmi apliecina Varakļānu novada iedzīvotāju vēlmi iekļauties Madonas novadā.

Rēzeknes novada pašvaldības vēlēšanās "Jaunās vienotības", "Kustības Par!" un Latgales partijas apvienotais saraksts un "Saskaņa" katrs ieguva sešas vietas, liecina CVK dati.

Pēc CVK sniegtās informācijas, no "Jaunās vienotība", "Kustības Par!" un Latgales partijas apvienotā saraksta ievēlēts Monvīds Švarcs, Vilis Deksnis, Anna Rancāne, Inta Brence, Anita Ludborža, Gunārs Igaunis.

"Saskaņu" novada domē pārstāvēs Jekaterina Ivanova, Aivars Buharins, Edgars Nizins, Guna Popova, Vasīlijs Arbidāns, Felicija Leščinska.

No nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un politiskās partijas "Latvijas Reģionu apvienība" apvienotā saraksta domē ievēlētas Ērika Teirumnieka un Aija Kiserovska, "Latvijas attīstību" domē pārstāvēs Georgijs Jevsikovs un Jānis Freibergs.

Arī Zaļo un zemnieku savienība domē ieguvusi divus mandātus, kuru pārstāvēs Kaspars Melnis, Gunārs Smeilis, savukārt Jaunajai konservatīvajai partijai ir tikai viens mandāts, ko ieguvis Guntis Rasims.

Rēzeknes novadā piecu sarakstu partijas, kas pašvaldību vēlēšanās ieguva 13 mandātus, vienojušās par koalīcijas izveidi. Tāpat panākta vienošanās, ka domes priekšsēdētāja amatam tiek virzīta M. Švarca kandidatūra. Monvīds Švarcs pašvaldībā strādā kopš 1994. gada, kad viņu pirmo reizi ievēlēja par Gaigalavas pagasta padomes priekšsēdētāju. Viņš trīs sasaukumus ir bijis arī Rēzeknes rajona padomes priekšsēdētājs.

Par koalīcijas izveidi vienojušies "Jaunās vienotības", "Kustības Par!" un Latgales partijas apvienotā saraksta, nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un politiskās partijas "Latvijas Reģionu apvienība" apvienotā saraksta, "Latvijas attīstības" un Jaunās konservatīvās partijas, kā arī Zaļo un zemnieku savienības deputāti.

Vēlēšanas Rēzeknes un Varakļānu novadā notika trīs mēnešus vēlāk nekā citās pašvaldībās, jo novadu aprises ietekmēja Satversmes tiesas lēmums, kas liedza Varakļānus pievienot Rēzeknes novadam.

Autora foto