„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.8 °C
daļēji mākoņains

Samazinās izglītojamo skaits Daugavpils bērnudārzos

Uz 6. septembri Daugavpils pirmsskolas izglītības iestādēs bija reģistrēti 4472 audzēkņi, kas ir par 131 izglītojamo jeb 2,85% mazāk nekā gadu iepriekš, liecina informācija Valsts izglītības informācijas sistēmā.

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldē “Latgales Laiks” noskaidroja, ka iemesls audzēkņu skaita kritumam bērnudārzos ir dzimstības samazināšanās. Ja 2016. gadā Daugavpilī tika reģistrēti 878 jaundzimušie, tad pērn -- jau tikai 628. Pēc prognozēm, šogad labākajā gadījumā dzimstība varētu saglabāties iepriekšējā gada līmenī. Vēl nesen pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēs bija aktuāls vietu jautājums, bet, šādai tendencei saglabājoties, pilsētā drīzumā var nākties slēgt vairākas pirmsskolas izglītības iestādes.

Līdzīgas tendences ir vērojamas visā Latvijā.

No kopējā bērnudārznieku skaita 1780 ir audzēkņi obligātajā izglītības vecumā, kas izglītojas 5--6 gadus veco bērnu grupās. Vēl 73 audzēkņi to dara piecās diennakts grupās četrās pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēs.

Visvairāk audzēkņu šajā mācību gadā ir Daugavpils 24. pirmsskolas izglītības iestādē -- 321. Virs 200 audzēkņiem ir arī 1. pirmsskolas izglītības iestādē -- 259, 7. pirmsskolas izglītības iestādē -- 252 un 27. pirmsskolas izglītības iestādē -- 246. Savukārt vismazāk -- 40 audzēkņi -- ir 8. pirmsskolas izglītības iestādē.

Daugavpils vispārizglītojošajās skolās ir reģistrēti 9228 skolēni, kas ir pāris desmitiem mazāk nekā pagājušajā mācību gadā.

Visvairāk skolēnu šajā mācību gadā ir Daugavpils 13. vidusskolā un Daugavpils 3. vidusskolā -- attiecīgi 866 un 846 skolēni.

Skolas gaitas šogad sāka 883 pirmklasnieki jeb par vienu mazāk nekā gadu iepriekš. Visvairāk pirmklasnieku -- 89 -- ir Daugavpils 13. vidusskolā, Daugavpils 3. vidusskolā -- 86 un Daugavpils 16. vidusskolā -- 85, bet vismazāk -- Daugavpils 17. vidusskolā -- 16 skolēni.

Vidējo izglītību Daugavpils vidusskolās vēlas iegūt 508 devīto klašu beidzēji, kuri iestājušies 10. klasēs. Pērn šis skaitlis bija 519. Visvairāk desmitklasnieku ir Daugavpils Valsts ģimnāzijā -- 76 un Daugavpils 3. vidusskolā -- 68. Savukārt vismazāk -- J. Pilsudska Daugavpils Valsts poļu ģimnāzijā -- 19 skolēni.

Informatīvajā ziņojumā par kvalitatīvas vispārējās vidējās izglītības nodrošināšanas priekšnosacījumiem ir prasības par nepieciešamo skolēnu skaitu vidējās izglītības posmā, kad valsts pilnībā piedalās pedagogu atalgojuma finansēšanā. Lai 2023. gadā skola saņemtu valsts finansējumu vidusskolas programmu īstenošanai, jau šobrīd tajā ir jābūt 120 skolēniem vidējās izglītības posmā, vai arī jābūt pārliecībai, ka 120 vidusskolēni skolā būs 2022./2023. mācību gadā.

Daugavpils vidējās izglītības pakāpes iestādēs šo prasību šajā mācību gadā pilnībā īsteno četras Daugavpils skolas -- Daugavpils 17. vidusskola, kur klātienes un neklātienes programmās mācās 326 vidusskolēni; Daugavpils Valsts ģimnāzijā -- 222 vidusskolēni; Daugavpils Tehnoloģiju vidusskolā --licejā -- 171 vidusskolēns un Daugavpils 3. vidusskolā -- 164 skolēni. Daļēji šīm prasībām atbilst arī Daugavpils 12. vidusskola, kurā šajā mācību gadā mācās 113 vidusskolēni.

25 skolēni dažādu apsvērumu dēļ šajā mācību gadā iegūs izglītību tālmācības izglītības programmās citās Latvijas pilsētās. Šādu lēmumu skolēnu vecāki pieņēma augusta pēdējā un septembra pirmajā nedēļā. Uz 8. septembri ir fiksēti divpadsmit 1.--8. klašu skolēni, kuru vecāki izvēlējušies nodrošināt saviem bērniem apmācību ģimenē. 

Autora foto