„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.7 °C
apmācies

“Latgolā” skatāma Jurija Berdņikova fotoizstāde "Cilvēki un aicinājums"

Viesnīcā “Park Hotel Latgola” atklāta pazīstamā Daugavpils fotogrāfa Jurija Berdņikova fotoizstāde "Cilvēki un aicinājums", kurā skatāmi 15 Daugavpils iedzīvotāju portreti.

Izstādes atklāšanā Jurijs pateicās visiem savu fotogrāfiju varoņiem, kas piekrita piedalīties projektā, pašvaldībai par projekta finansiālo atbalstu, māksliniekam Romualdam Gibovskim un viesnīcai “Park Hotel Latgola” par atbalstu izstādes veidošanā.

“Ar šo izstādi es vēlos mākslinieciskas fotogrāfijas valodā pastāstīt par interesantiem pilsētas cilvēkiem, savākt cilvēku portretu kolekciju, kas veidotu Daugavpils vizītkarti, un šādā veidā piesaistīt pilsētai uzmanību. Izstādē ir skatāma labāko fotogrāfiju kolekcija,” teica Jurijs.

Atklājot izstādi, viesnīcas “Latgola” direktors Andrejs Nariškins pateicās darbu autoram, uzsverot, ka viesnīcai ir liels gods uzņemt šādu izstādi, kā arī pauda cerību, ka šī portretu kolekcija turpinās augt, jo Daugavpilī ir daudz cilvēku, kas pelnījuši uzmanību.

“Lai sasniegtu kaut ko lielu savā nozarē, zināmā mērā ir jābūt revolucionāram un avantūristam, un Jurijam šo īpašību netrūkst,” uzsvēra Andrejs Narškins.

Ideja izveidot šādu projekta izstādi fotomāksliniekam radās 2019. gadā. Uz to viņu pamudināja televīzijas raidījumu cikls par mūsu laikmeta cilvēkiem. “Arī man sagribējās izveidot kaut ko līdzīgu fotoportretos,” saka Jurijs.

Šī ideja, iespējams, nav jauna, taču autora sniegumā un interpretācijā tā ir ieguvusi savu vienreizīgumu. “Drīzāk man bija vēlēšanās izveidot kaut ko savu un pavisam citādi, radot alternatīvu tam, ko veic fotogrāfs, kurš fotogrāfē pēc pasūtījuma,” uzsvēra J. Berdņikovs.

Par Jurija Berdņikova pirmo modeli šajā portretu sērijā kļuva pazīstamais Daugavpils vēsturnieks un novadpētnieks Aleksandrs Dmitrijevs. “Viņš atnāca savā cepurē un ādas jakā un es sapratu, ka nekādus papildu rekvizītus vairāk nevajadzēs,“ atceras Jurijs. Lai arī uzreiz pēc fotosesijas ar tās rezultātu fotogrāfs nav bijis visai apmierināts, taču pēc tam, pārskatīdams fotogrāfijas, secinājis, ka materiāls ir gana interesants.

Par darbu augsto māksliniecisko vērtību liecina arī fakts, ka viens no Aleksandra Dmitrijeva fotoportretiem ir saņēmis balvu prestižā starptautiskā konkursā “35 Awards”. 2019. gadā šajā konkursā piedalījās 117 000 fotogrāfu no 176 valstīm. Pateicoties šim portretam, Jurijs Berdņikovs iekļuva 150 labāko fotogrāfu pulkā nominācijā "Vīrieša portrets".

Jurijs turpināja fotografēt savus nākamos varoņus. Daži šim piedāvājumiem piekrita, daži atteicās, bija arī tādi, kas sākumā piekrita, bet pēc tam atteicās. Un rezultātā ir tapusi šī izstādē aplūkojamā labāko fotogrāfiju kolekcija.

Izņemot vēsturnieku Aleksandru Dmitrijevu, izstādē ir skatāmi arī vairāku citu pazīstamu daugavpiliešu, tostarp kalēja Edgara Vronska, mākslinieces Alinas Petkunes, zinātnieka Mihaila Pupiņa, mākslinieka Grigorija Mihejeva, tēlnieku Dmitrija Jakimčuka un Ivo Folkmaņa, aktrises Milenas Savkinas, cīkstones Anastasijas Grigorjevas, lidotāju Vasīlija Kiseleva un Aleksandra Zariņa fotoportreti.

Jurijs Berdņikovs darbojas vairākos fotogrāfijas virzienos, viņam patīk šis darbs, Jurijs to uzskata par interesantu nodarbošanos. Ar saviem darbiem piedalījies aptuveni 200 apvienotajās fotoizstādēs, kā arī ir organizējis 20 personālizstādes. Viņa darbi ir izmantoti arī naktsklubu, kafejnīcu un biroju telpu noformēšanā, albumu un kalendāru veidošanā, mediju izdevumos. Jurijs ir ieguvis arī “Grand Prix” starptautiskajā festivālā "Янтарный бриз".

Izstāde "Cilvēki un aicinājums" viesnīcā “Park Hotel Latgola” būs apskatāma līdz 2021. gada oktobra beigām.

Autora foto