„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 5. maijs
Svētdiena
Ģederts, Ģirts
+17.6 °C
daļēji mākoņains

Daugavpilī atklāta piemiņas plāksne Andrejam Pumpuram

22. septembrī tika atzīmēta tautas atmodas darbinieka, karavīra, ievērojama latviešu 19. gadsimta dzejnieka un spilgta tautiskā romantisma pārstāvja Andreja Pumpura (1841--1902) 180. dzimšanas diena, par godu kurai Daugavpilī pie mājas A. Pumpura ielā 99, kurā viņš kādreiz strādāja, tika svinīgi atklāta piemiņas plāksne.


Piemiņas plāksnes izgatavošanas ideja pieder Daugavpils Latviešu biedrībai. Piemiņas plāksne tapa ar Daugavpils pilsētas domes sabiedrisko organizāciju atbalsta fonda finansiālu atbalstu, tās autors ir Romualds Gibovskis.


Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aleksejs Vasiļjevs, uzrunājot klātesošos, uzsvēra, ka Latvija pasaules mērogā ir maza valsts ar nelielu iedzīvotāju skaitu. Patlaban Latvijā ir mazāk nekā divi miljoni iedzīvotāju un tikai nedaudz vairāk par pusi no viņiem ir latvieši. Šis fakts latviešu tautai rada pamatotas bažas par latviešu valodas un kultūras saglabāšanu. Līdz ar to katram cilvēkam ir jāpadomā par savu pienesumu valodas un kultūras saglabāšanā. A. Pumpurs savu izvēli izdarīja vēl pirms 135 gadiem, kad uzrakstīja eposu „Lāčplēsis”, bet mēs, godinot viņa paveikto, šodien atklājam viņam veltītu piemiņas plāksni.

Klātesošos uzrunāja Aleksejs Vasiļjevs, Daugavpils Latviešu biedrības vadītāja Līvija Jankovska un 1991. gada barikāžu dalībnieku Latgales biedrības priekšsēdētājs Staņislavs Gavars, bet ar Andreja Pumpura dzīvesstāstu un nozīmīgajiem notikumiem viņa dzīvē iepazīstināja Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja  Kultūrvēstures nodaļas vadītāja Valentīna Slavkovska. Savukārt Vienības nama vokālais ansamblis “Retro” kuplināja ar priekšnesumiem svinīgo pasākumu.


Andrejs Pumpurs ir viens no izcilākajiem 19. gadsimta latviešu tautas dzejniekiem, kurš no tautas dziesmām, teikām un pasakām 1888. gadā radīja tautas eposu “Lāčplēsis”. Ar Daugavpili ir saistīti dzejnieka mūža pēdējie seši gadi. 1896. gadā Andrejs Pumpurs ar ģimeni pārcēlās uz dzīvi Daugavpilī, kur strādāja kara intendantūrā -- iestādē, kas apgādāja armiju ar mantām un nodrošināja armijas sūtījums uz citām valstīm. Daugavpilī Andrejs Pumpurs ir ieguldījis savu darbu latviskās kultūras un nacionālās pašapziņas veidošanā, bija viens no Latviešu biedrības dibināšanas iniciatoriem. Pumpurs apbedīts Rīgā, Lielajos kapos. 1929. gadā dzejnieka kapa vietā uzstādīts Kārļa Zāles veidots piemineklis, kura mets ir apskatāms Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja ekspozīcijā. Daugavpilī Andreja Pumpura vārdā nosaukta iela un skvērs, kurā uzstādīts dzejnieka krūšutēls.

Godinot dzejnieku, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs sagatavojis ceļojošo izstādi “Andrejs Pumpurs”, kura izstāžu zālē Rīgas ielā 8 būs apskatāma līdz 30. novembrim.