„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+4.7 °C
apmācies

Pašgatavoti labumi ziemai -- vai tas ir aktuāli?

Vasara ir pagājusi, klāt rudens, arī ziema vairs nav aiz kalniem, un tad noder pašgatavoti gardumi. Mūsdienās cilvēkiem šajā jautājumā jau sen ir izvēle -- gatavot pašiem vai pirkt gatavus produktus veikalā. Laikraksta "Latgales Laiks" reportiere jautāja gājējiem Daugavpils ielās, vai viņi gatavo gardumus ziemai un, ja gatavo, tad kādus?

Regīna, bijusī Sventes vidusskolas darbiniece, pašlaik pensijā: “Sev esmu sagatavojusi nedaudz, bet kopā ar meitu, jo viņai ir liela ģimene, mēs sagatavojām daudz. Samarinējām gurķus, tomātus, pagatavojām tomātus želejā, salātus ar tomātiem un papriku, ir arī marinēti ķirbi, kabaču ikri. Šogad gatavojām arī vīnogu kompotu. Agrāk vīnogas Latvijā tika ievestas no citām valstīm, bet tagad tās ir augušas mūsu vasarnīcā, vai spējat iedomāties, kā mainās pasaule. Es palīdzēju mazgāt burkas, notīrīt, sagriezt, salikt traukos, pārējo mana meita gatavoja pēc receptes. Mēs izmantojām gan senas pārbaudītas receptes, gan tās, ko mana meita atrada internetā. Ziemā nogaršosim, kas mums ir sanācis.”

Irēna, pensionēta kolhozniece: “Agrāk gatavoju daudz ko, tagad gan vairs to nedaru. Tolaik bija jāsagatavo ziemas krājumi ģimenei, bet tagad man pašai daudz nevajag. Savulaik mēs dzīvojām laukos un visa kā bija gana – paši audzējām, novācām, un tas bija bez maksas, bet tagad visu var nopirkt. Ko vēlos, pērku veikalā – tagad tur ir viss. Manā vecumā nevajag daudz pārtikas -- es maz kustos, nestrādāju, tagad jau bērni palīdz man nevis es rūpējos par viņiem. Ja veselība būtu kā agrāk, daudz ko darītu pati.”

Vera, grāmatvede, ekonomiste, pensijā: “Es sagatavoju nedaudz gurķu, tomātu un izvārīju vairāk ievārījuma. Mans ievārījums garšo daudziem -- gan radiniekiem, gan draudzenēm, var teikt, ka gatavoju vairāk viņiem nekā sev. Īpaši garšīgs man sanāk ābolu ievārījums. Iedomājieties, cik patīkami ir ziemā dzert smaržīgu tēju ar pankūkām un saldu aromātisku ievārījumu. Turklāt ievārījums var pat būt iemesls, lai satiktos. Var gan paēst, gan apspriest receptes, atcerēties vasaru, ogošanu un sēņošanu. Dažkārt piezvana draudzene un lūdz speciāli viņai pagatavot ievārījumu.”

Regīna, pensionēta sociālā darbiniece: „Cik bija iespējams, saldētavā ieliku to, kas labi uzglabājas un ir pašu ievākts, speciāli neko nemarinēju un nevārīju. Tagad visu var nopirkt veikalā -- katrai gaumei un izvēlei. Tā kā man vispirms ir jāiegādājas produkti, no kuriem var kaut ko pagatavot ziemai, un tikai pēc tam marinēt, man izdevīgāk ir uzreiz veikalā nopirkt gatavu. Gadās tā, ka nopērc ogas, iztērē laiku, un galu galā tas sanāk dārgāk nekā vienkārši nopirkt sulu veikalā. Tiek ietaupīts laiks, un arī cenas ziņas tas pats vien sanāk, iespējams, pat lētāk.”

Nadežda, mājsaimniece: “Nē, es neko negatavoju -- visam nepietiek laika. Nepieciešamo iegādājamies veikalā. Mēs cenšamies pirkt svaigus produktus. Tagad tehnoloģijas ir attīstījušās, produkti labi uzglabājas ledusskapjos vai tiek audzēti siltumnīcās jebkurā gadalaikā. Mūsu vecmāmiņu laikā ziemas krājumi bija vajadzīgi, vecvecmāmiņu laikos bez tiem nebija iespējams ziemā izdzīvot. Mana mamma gatavo, es viņai palīdzu, tāpēc pavisam bez mājas gardumiem nevaram iztikt. Arī veikalos var iegādāties kvalitatīvus un garšīgus marinētus tomātus, gurķus vai sēnes. Tas ir labs papildinājums svētku galdam.”

Komentāri

27.09.2021 21:20
Sonija
Protams pasgatavotiem konserviem irjabut katras majsaimnieces pagrabaa..it ipasi tagad kad inflacija celas un vis ir dargs un klus vel dargaks..ja ir darzins tad var pagatavot konservus visdazadakos...kuru nav veikalaa un tie garsos vislabak.gurku tomatu papriku kabacu salatus marinejumus auglu kompotus..tik daudz interesantu recepsu interneta un gramatas..tikai jabut velmei darboties un atrast laiku..neslinkojiet..piepildiet pagrabus..ziema bus garsiga maltite pie kartupeliem un galas edieniem...