„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.4 °C
neliels lietus

Rīgas ielas svētki „iebrauca Daugavpilī”

Aizvadītās nedēļas nogalē, ievadot X Mūzikas un mākslas festivālu „Daugavpils ReStArt”, notika ikgadējie Rīgas ielas svētki, kuru pamattēma šogad bija „Iebrauc Daugavpilī”.

Pasākuma gaitā ikvienam apmeklētājam bija iespēja izbaudīt sajūtu pastaigu Rīgas ielas garumā un ar vizuālās mākslas, mūzikas un dejas starpniecību tvert ikdienā netveramo mirkļu burvību. Rīgas ielas svētkos daugavpiliešus un pilsētas viesus priecēja dažādas izstādes, performances, gaismas instalācijas, mūzikas un mākslas priekšnesumi, kā arī dzīvās skulptūras un mīmi -- garkāji.

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja rīcībā esošā informācija liecina, ka Rīgas iela Daugavpilī (toreiz Dinaburgā) izveidojās 19. gadsimta pirmajā pusē. Toreiz pa Rīgas ielas bruģiem dārdēja zirgu pajūgi un ormaņu rati. 1901. gadā pilsētas iedzīvotāji izbrīnā vēroja pirmo automobili, bet 1926. gadā pilsētā tika ieviesta autobusu un taksometru satiksme.

Kopš 1946. gada Rīgas ielu šķērso tramvaja sliedes. 20. gadsimta 70. gadu beigās vairāk nekā puskilometru garā Rīgas iela tika pārveidota par gājēju ielu.

Rīgas iela stiepjas no dzelzceļa stacijas līdz Daugavai -- Rīgas ielas sākumam, kur zem dambja kādreiz bija kuģīšu piestātne. Pirms 135 gadiem, kad tika atklāta kuģīšu satiksme ar kūrortu Poguļankā, pilsētas iedzīvotāji un viesi varēja doties braucienā un aplūkot pilsētu no Daugavas puses.

2009. gadā notika Rīgas ielas rekonstrukcija, bet 2020. gadā tika pabeigta Rīgas ielas posma pārbūve no Cietokšņa līdz Ģimnāzijas ielai pārbūve.

Kopš 18. septembra Rīgas ielā ir apskatāma Daugavpils pilsētas domes Pilsētplānošanas un būvniecības departamenta un Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja sagatavota ceļojošā izstāde, kura iepazīstinās ar visu transporta veidu -- sauszemes, ūdens, gaisa, attīstības vēsturi Daugavpilī pusotra gadsimta garumā.

Komentāri

27.09.2021 21:27
Sonija
Skaisti...dzive sastav no mirkliem..kurus jaizjut ar visam sajutam kas mums dotas..jo tikai mirkli patiesi pieder mums un atminas kuras nevar ne nozagt ne atnemt..piepildiet dzivi ar skaistam izjutam sava pilsetaa.jo jus esiet dala no tas....