„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 18. aprīlis
Ceturtdiena
Jadviga, Laura
+7.5 °C
daži mākoņi

Ko jums nozīmē rudens?

Ir sācies astronomiskais rudens, koku lapas krāsojas košās krāsās un lēnām birst. Šis ir brīnišķīgs laiks radošumam, kādam kļūst vairāk darba, kādam sākas mierīgāks dzīves ritms. Rudens katram ir savs. Laikraksta "Latgales Laiks" reportiere jautāja garāmgājējiem Daugavpils ielās, ko viņiem nozīmē rudens, vai rudens ietekmē viņu dzīvesstilu un ritmu, ar ko šis gadalaiks priecē un kas rudenī nav tā, kā gribētos?

Irēna, uzņēmuma „Latvijas dzelzceļš” dispečere, pašlaik pensijā: “Laiks ir skaists, bet sāk satumst agrāk un vakari kļūst garāki. Esmu sākusi vairāk skatīties izklaides programmas, risināt krustvārdu mīklas. Ir nepieciešams pilnveidoties, nedrīkst apstāties, jo, kad apstājas, tad ir grūti izkustēties no vietas, tāpēc pastāvīgi esmu kustībā. No rīta esmu sākusi celties agrāk, lai varētu visu izdarīt. Mans vīrs ir slims, un man šis laiks ir ļoti smags un skumjš.”

Tatjana, Daugavpils Sporta pārvaldes darbiniece: “Rudens ir saaukstēšanās un rokdarbu laiks, kad tiek veidotas dažādas lietiņas no dabīgiem materiāliem. Mums tas ir gan brīnišķīgs un krāsains gadalaiks, gan liela varbūtība saslimt. Man ir maza meita, viņa iet bērnudārzā, bet nu ir apslimusi, tāpēc dodamies pie ārsta. Un, šķiet, ka rudenī viss ir skaisti un labi, bet mums jāpaliek mājās un jāārstējas. Ja nesaslimstam, tad varam priecīgi domāt par rudeni, jo ir tik daudz skaistu un daudzveidīgu materiālu rokdarbiem. Mēs vācam lapas, kastaņus, no kuriem bērnudārzā top dažādi suvenīri. Kopumā šis ir jautrs gada laiks.”

Valentīna, frizētavas īpašniece: „Lietus un vējš, spilgtas krāsas -- tāds man ir rudens. Dabai nav sliktu laika apstākļu. Gadalaiku maiņu pavada iekšējas pārmaiņas cilvēkā. Esmu ievērojusi, ka, reizē ar dabu, arī cilvēki šajā laikā, salīdzinājumā ar citiem gadalaikiem, cenšas kaut kā „paspilgtināt” sevi, izmantojot košākas krāsas. Rudenī piedzima manas meitas -- man šis ir brīnišķīgs, svētku gadalaika”.

Leonora, pensionēta celtniecības nozares darbiniece: “Man jau ir 89 gadi -- vai spējat iedomāties, cik daudz rudeņus esmu redzējusi?! Pastaiga un svaigs gaiss man ir svarīgi jebkurā gada laikā. Tāpat kā dabā viss ir kustībā, pārmaiņās, daudzveidībā, arī es cenšos tā dzīvot. Tagad eju uz veikalu, pēc tam – uz mājām, tad atkal došos pastaigā. Bērni jau ir izauguši, par viņiem nav jārūpējas, viņi jau domā par mani, žēl, ka, lai labi dzīvotu, mūsdienu jaunatnei ir jādodas uz ārzemēm -- meklēt iespējas tur. Žēl, ka Daugavpils ir palikusi klusāka salīdzinājumā ar manas jaunības laiku. Kustība ir dzīvība!”

Svetlana, rūpniecības jomas darbiniece, pensijā: “Šis ir skolas, rokdarbu, ražas novākšanas, lapu vākšanas, ziemas krājumu gatavošanas laiks. Vasarnīcā ir daudz darba -- viss jānovāc, jāsakopj, jāsagatavo ziemai. Sākas skola, un līdz ar to arī mājasdarbi, režīms mainās. Rokdarbu, skaistu ainavu un aukstas garas ziemas gaidīšanas laiks. Šajā gada laikā esmu vairāk aizņemta ar bērniem, pašlaik vedu draudzenes meitu mājās no bērnudārza. Mēs ejam un vācam lapas, stāstām viena otrai, kā pagāja diena.”…

Komentāri

05.10.2021 19:36
Sonija
Skumjas pec dzervem un vasaras