„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+4.7 °C
apmācies

Tūrisma diena – ne tikai vienu reizi gadā

Vai tūrisma sezona jau ir beigusies? Noteikti nē! -- ar pārliecību var apgalvot aktīvās atpūtas cienītāji un visi dabas taku uzturētāji. Tieši rudens ir tas laiks, kas dabas takas izkrāšņotas viskošāk, ieskaujot dabas zeltā, bet kailākie koku zari paver skatus uz iepriekš slēptākām ainavām. Ja citi zelta rudeni dodas baudīt uz Siguldu, tad pilskalnieši droši var teikt: „Mums ir pašiem sava Sigulda!” Un tik tiešām, te, Sēlijā -- Augšdaugavas novada Pilskalnes pagastā -- atrodas īstens dabas varenības spogulis -- dabas liegums „Pilskalnes Siguldiņa”, kur 27. septembrī ar skaistu norisi tika nosvinēta Starptautiskā tūrisma diena.

Madara Pavlovska

Dabas liegums „Pilskalnes Siguldiņa” aizņem 59,3 ha lielu zemes platību un atrodas krāšņā ielejā, ko izgrauzuši ledāju kušanas ūdeņi. Ielejas krasti bagātīgi noauguši ar platlapju kokiem. Liegumā izveidotas vairākas aizraujošas pastaigu un mācību izziņu takas, te savijās dabas varenība ar vēstures liecībām un cilvēka roku darinājumiem -- koka skulptūrām, kurās iedzīvojas Annas Brigaderes pasakas „Sprīdītis" varoņi. 

Sveču lukturīši kokos, takās un pie ūdenstilpēm, rādot ceļu uz uzburto gaismu pasaku „Pilskalnes Siguldiņā”, aicināja ikvienu Tūrisma dienā šo vietu atklāt no jauna, paveroties uz to citās krāsās. Ceļš sākās, veroties uz izgaismotajiem Šlosbergas (Pilskalnes) muižas vārtiem, kas ir vienīgie vēstures liecinieki, kas palikuši no Plāteru-Zībergu muižas. Neviltots smaids visus pārņēma pie Sprīdīša koka skulptūras, kur skanēja ieraksti no visiem tik mīļās spēlfilmas „Sprīdītis”. Mūzika, filmas varoņu balsis raisīja fantāziju, ļaujot katram uzburt filmas fragmentu ainas tepat „Siguldiņas” takās. Gaismoto ceļu papildināja flautiste ar smalko, viegli tveramo melodiju. Izstaigājot taciņas un tverot gaismoto noskaņu, noslēgumā pie „Pilskalnes Siguldiņas” kases namiņa varēja sasildīties pie tējas un filmas par Pilskalnes pagastu. Pilskalnes pagastam ne velti ir šāds nosaukums, jo tas ir pilskalniem visbagātākais pagasts visā Augšzemē un viens no pilskalniem bagātākajiem pagastiem arī Latvijā. Pilskalne aicina doties, ieklausīties un saskatīt dabas varenumu!

Tūrisma diena nav tikai viena diena gadā. To svinot, ik gadu tiek atgādināts par tūrisma nozares nozīmi pasaulē – gan emocionālo, gan ekonomisko. Tūrisma dienas aizsākumi meklējami ne tik senā pagātnē. Pirmo reizi tā tika svinēta 1980. gadā, kad 27. septembrī Apvienoto Nāciju organizācijas Pasaules Tūrisma organizācija (UNWTO) pasludināja Tūrisma dienu, tika apstiprināti UNWTO statūti, kas tiek uzskatīts par vienu no būtiskiem pavērsiena punktiem pasaules tūrisma industrijā.