„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 3. maijs
Piektdiena
Gints, Uvis
+12.1 °C
nedaudz mākoņains

Personām bez „Covid-19” sertifikāta atcels atvieglojumus pilsētas sabiedriskā transporta izmantošanā

No nākamās nedēļas, 18. oktobra, cilvēkiem bez „Covid-19” vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta būs atcelti atvieglojumi pilsētas sabiedriskā transporta izmantošanā, „Latgales Laiku” informēja Daugavpils pilsētas pašvaldībā.

Satiksmes ministrija informējusi, ka no 18. oktobra sakarā ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju pilngadīgajiem, kuriem nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, braukšanas maksas atvieglojumi netiks piemēroti. Tas pats attiecas arī uz Daugavpils sabiedrisko transportu.

Noteikts, ka no nākamās nedēļas braukšanas maksas atvieglojumi pilngadīgām personām, kurām nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, netiks piemēroti maršrutos, ko nodrošina sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzējs, kurš saņem dotāciju no valsts vai pašvaldību budžeta līdzekļiem.

Visiem pasažieriem, kuriem pienākas braukšanas maksas atvieglojumi, iekāpjot autobusā vai tramvajā, būs jāuzrāda izdrukāts vai viedierīcē lejupielādētais „Covid-19” vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts un personu apliecinošs dokuments -- pase vai eID karte. Ja šos dokumentus nevarēs uzrādīt, biļete būs jāiegādājas par pilnu maksu. Noteikumu ievērošanu kontrolēs Valsts un pašvaldības policija.

AS „Daugavpils satiksme” administrācija informē, ka lielas uzņēmuma darbinieku saslimstības dēļ tuvākajā laikā var notikt izmaiņas dažu sabiedriskā transporta maršrutu kustības grafikā. Patlaban slimo 22 autobusu šoferi un 18 konduktori. Kopumā slimo 75 uzņēmuma  darbinieki, desmit no tiem ir apstiprināta „Covid-19” infekcija.

Sabiedriskajā transportā joprojām paliek spēkā obligāta sejas masku lietošana, distancēšanās un transportlīdzekļu regulāra dezinfekcija un vēdināšana. Pasažieru skaits transportlīdzeklī paliek tāds pats, kā noteikts iepriekš -- tas nedrīkst pārsniegt 80% no transportlīdzekļa ietilpības.

Ja transportlīdzeklī tā specifikas dēļ nav iespējams kontrolēt pasažieru iekāpšanu un izkāpšanu, pasažieriem jāizvēlas vietas tā, lai transportlīdzekļa salons būtu vienmērīgi piepildīts un pēc iespējas būtu ievērotas distancēšanās prasības.

AS „Daugavpils satiksme” vadība paziņojusi, ka Latvijas valstspilsētu sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzēji pie esošās pasažieru plūsmas un apstiprinātajiem braukšanas maksas atvieglojumiem pagaidām nav spējīgi izpildīt Ministru kabineta (MK) rīkojuma prasības par atvieglojumiem transportā atbilstoši vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta esamībai.


Ministru kabineta 2021. gada 9. oktobra rīkojuma Nr. 720 „Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” 5.27. punkts nosaka, ka no 2021. gada 18. oktobra sabiedriskā transporta pakalpojuma sniedzējs, kurš saņem dotāciju no valsts vai pašvaldību līdzekļiem, nesniedz braukšanas maksas atvieglojumus pilngadīgām personām, kurām nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta.

Vispusīgi un objektīvi iepazīstoties ar MK rīkojumu un izvērtējot to kopsakarā ar faktiskajiem apstākļiem, AS „Daugavpils satiksme” vadība secināja, ka pie esošās pasažieru plūsmas uzņēmums nespēj izpildīt MK rīkojuma 5.27. punkta prasības vairāku iemeslu dēļ.


Pirmkārt, AS „Daugavpils satiksme” nav iespējas MK rīkojuma 5.27. punktā noteiktajos termiņos nodrošināt visus konduktorus ar speciālām ierīcēm, ar kuru palīdzību tiek nolasīts QR kods, tādā veidā pārliecinoties par sertifikātu darbības termiņu un to īstumu.

Otrkārt, pie esošās pasažieru plūsmas fiziski nav iespējams vienlaicīgi realizēt braukšanas biļetes un pārbaudīt sertifikātus. Viena sertifikāta pārbaude aizņem aptuveni 20 sekundes ar nosacījumu, ja cilvēks jau laikus ir sagatavojis uzrādīšanai sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu. Sastrēgumstundu laikā transportlīdzekļa salonā vienlaicīgi var iekāpt vairāk nekā divdesmit pasažieri, kuru sertifikātu pārbaude un biļešu realizācija tiem aizņems 400 sekundes ideālos apstākļos, proti, vairāk par sešām minūtēm, savukārt, kustība starp pieturām aizņem trīs līdz četras minūtes. Rezultātā AS „Daugavpils satiksme” konduktori nebūs spējīgi realizēt braukšanas biļetes visiem pasažieriem.

Uzņēmumam nav iespējas arī palielināt strādājošo skaitu, lai nodrošinātu sertifikātu pārbaudi, jo liels skaits darbinieku pašlaik slimo.