„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 27. aprīlis
Sestdiena
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
+8.3 °C
daļēji mākoņains

Vēl viena fotostudijas "Ezerzeme-F" izstāde

"Sarkanā maģija" -- tā saucas fotostudijas jaunā izstāde Latgales Centrālajā bibliotēkā. „Ezerzeme-F” noslēdz trīs izstāžu sēriju, kas veltīta RGB – sarkanzaļzilajam (red-green-blue) krāsu modelim, ar “sarkaniem” darbiem.

Fotostudijas vadītājs Linards Onzuls stāsta, ka ideja par šādu ciklu studijas dalībniekiem radusies pēkšņi pirms dažiem gadiem -- sarunā par aditīvo krāsu modeli. Tas ir modelis miljonu toņu ģenerēšanai digitālajās ierīcēs, pamatojoties tikai uz trim pamatkrāsām -- sarkanu, zaļu un zilu. “Pirmā šī cikla izstāde tika izveidota pirms diviem gadiem šeit, Latgales Centrālajā bibliotēkā, tā bija veltīta zilajai krāsai, pagājušajā gadā bija“ zaļā ”izstāde, un tagad ir kārta sarkanajai krāsai,” stāsta Linards. Viņš atzīmē, ka visas trīs izstādes bija veiksmīgas, jo katras krāsas gammu studijas fotomākslinieki atspoguļoja maksimāli. "Mēs centāmies parādīt, ka zaļā krāsa nav tikai lapas, sarkanā nav tikai āboli vai saulriets, bet zilā – ne tikai jūra vai debesis," piebilst Linards, "šo krāsu toņus var atrast arī citā -- neparastā un dažreiz pat pilnīgi negaidītā."

Tik dažādā sarkanā krāsa izstādē tiek demonstrēta 30 darbos, kurus skatītāju uzmanībai piedāvā 11 studijas fotogrāfi. Viena no viņām, Jūlija Kožemjakina, saka, ka viņai "sarkanā", pirmkārt, ir kaisles krāsa, un, otrkārt, sievietes krāsa. "Kad sieviete uzvelk sarkanu kleitu, viņa noteikti nokļūst uzmanības centrā," saka Jūlija. To pierāda viņas darbs – sievietes studijas portrets sarkanā. Savukārt otrs Jūlijas darbs šai izstādei tapis bez sagatavošanās. Viņa stāsta, kā ieraudzījusi bērzu atspulgu sarkanā dīķī: “Tas bija pavisam negaidīti -- atvaļinājumā ārzemēs -- gluži nejauši es gāju garām un ieraudzīju šo fantastisko krāsu.”

Fotogrāfi neslēpj studijas turpmākos plānus. Linards atzīmēja, ka nākamajā izstādē fotogrāfijas būs melnbaltas.

Izstāde "Sarkanā burvība" apskatāma līdz 30. oktobrim Latgales Centrālās bibliotēkas Daiļliteratūras un Nozaru literatūras sektorā, ievērojot epidemioloģiskās drošības noteikumus. Turklāt fotomākslas cienītājiem joprojām ir iespēja iepazīties ar „zaļo” un "zilo” ekspozīcijām -- tagad tās atrodas Daugavpils Kultūras pils vestibilā (Smilšu iela 92).

Uzziņai

Pērn fotostudija "Ezerzeme-F" nosvinēja 40 gadu jubileju. Kopš 1987. gada to sauc par "tautas studiju". Kolektīvs ne velti tiek uzskatīts par vienu no aktīvākajām radošajām apvienībām pilsētā. Tikai pēdējo 10 gadu laikā studija ir sarīkojusi vairākus desmitus izstāžu gan Daugavpilī, gan citās Latvijas pilsētās un kaimiņvalstīs.

 

 

 

Komentāri

30.10.2021 23:02
Laila
Paldies par iespēju nokļūt izstādē līdz 30.oktobrim, te, Latgales Laika sarūpētajā foto galerijā par fotogrāfijām. Lai prāti pilni ar idejām jauniem mākslas foto darbiem!
20.10.2021 19:43
Adel
Cik daudz dzives paletee krasu tas visas aicina mani un sauc..es gribetu balto par maasu bet liktens tai citas klat jauc...katra kraasa rada savu noskanojumu izjutas ..sarkanas magones rozes sieviete sarkana terpaa ir loti spilgta.izaicinosa.pievilcigs un skaista..bet si krasa var radit ari pretejas sajutas asins krasu..bridinajuma krasu.briesmu signalu..kraasas spelejas musu iztelee..apzinaa..tas mainas ari udenos debesis dazados tonos..un salikumos..atloek tas notvert un iemuzinat fotografijas..un ari tas mums pastastis cik pasaule ir mainiga..un cik daudz krasas sapluust kopaa..radot neizsakamas izjutas ko ikdienaa nepamanam..bet tads ir ari fotografu uzdevums..atklat mums neparasto..lai izdodas...