„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+3.1 °C
apmācies

Aleksandra Kalačova dzīvnieki un putni

Augšdaugavas novada Demenes pagastā atrodas plēsīgo un citu putnu, kā arī dažādu dzīvnieku, tostarp eksotisko zvēru, minizoodārzs „Raptors Park”, kas mūsu apkārtnē ir reta un unikāla vieta. Taču vēl pārsteidzošāk ir tas, ka par savu nemierīgo saimniecību rūpējas cilvēks, kurš, atšķirībā no daudziem citiem lauksaimniekiem, kas skaita peļņu, gluži pretēji, nejūtas apbēdināts par tās neesamību, bet visu nopelnīto naudu iegulda savā sirdsdarbā.

Viss sākās Īrijā

Demenes pagasta pārvaldes vadītāja Valentīna Gadzāne, jautāta par dzīvnieku parku un tā īpašnieku, sacīja, ka pagasta pārvaldei ar to nav nekādas saistības, taču viņa lepojas, ka pagasta teritorijā ierīkots šāds unikāls zoodārzs: „Aleksandrs ir uzņēmīgs un perspektīvs cilvēks. Tā ir viņa privātā teritorija. Viņš nekad neko nelūdz no pagasta un visu dara pats, turklāt popularizējot ne tikai zoodārzu, bet arī mūsu pagastu, kuru tagad zina daudz vairāk cilvēku."

Aleksandrs Kalačovs ir dzimis Daugavpilī, turpat arī mācījies, kā pats saka, dažādās izglītības iestādēs -- tehnikumos un koledžās, tomēr pabeidzis Bebrenes veterināro tehnikumu un ieguvis veterinārfeldšera specialitāti. Turklāt Aleksandrs ir arī pavārs, atslēdznieks, galdnieks, vārdu sakot, meistars ar zelta rokām.

Aptuveni pirms 15 gadiem Aleksandrs iegādājās viensētu „Kalpaki” Demenes pagastā un sāka tur iekārtoties. Tagad viņš kopā ar dzīvesbiedri Natāliju ir pilnībā koncentrējušies savam biznesam, kura daļa ir arī zoodārzs, netur mājdzīvniekus un nenodarbojas ar lauksaimniecību. Dzīvesbiedriem ir uzņēmums (to vada Aleksandrs), kas specializējas suņu apģērbu un citu aksesuāru šūšanā un izgatavošanā, viņi nodarbojas arī ar cita veida ražošanu. Taču galvenais objekts, kas piesaista tūristus un nu jau ir kļuvis populārs, protams, ir minizoodārzs „Raptors Park”.

Peļņu nenes

Viss sākās ar to, ka pirms vairākiem gadiem Aleksandrs ar sievu Natāliju aizbrauca uz Īriju, kur sabija trīs gadus: “Lielu naudu mēs nenopelnījām. Ko saņēmām, to arī iztērējām. Mājās gandrīz neko neatvedām. Toties Īrijā sākām veidot plēsīgo putnu kolekciju – tur mums bija ap desmit spārnaiņi.” Pēcāk viņi to atveda uz Demeni un sāka papildināt.

Demenes pagastā Aleksandram ir sava zeme -- 15 hektāri, uz kuras atrodas zoodārzs. Viņš precīzi nezina, cik putnu un citu iemītnieku, tostarp lūšu un pumu, ir zoodārzā, taču, pēc aptuvenām avīzes „Latgales Laiks” reportieru aplēsēm, „Raptors Park” ir vairāk nekā simts iemītnieki.

Aleksandrs stāsta: „Aprūpēt tik daudz putnu un citu kustoņu ir sarežģīti. Tas prasa daudz naudas, jo īpaši tāpēc, ka zoodārzs nenes nekādu peļņu. Tad mēs ņemam līdzekļus no sava cita biznesa un ieguldām zoodārza iemītnieku uzturēšanā. Šim mērķim naudas nav žēl. Mēs visu darām no sirds -- sev un cilvēkiem. Mums tas patīk.”

Zoodārzā ir strausi, poniji, kazas, dažādu šķirņu fazāni, Harisa vanags, Sibīrijas un Bengālijas ūpis, plīvurpūce, ara, mājas apogs, klinšu ērglis un daudzi citi putni un dzīvnieki. Ir pat pērtiķītis -- Edipa tamarīns.

Ģimenes mājoklis atrodas parka teritorijā, kuru apsargā suņi. Aleksandram un Natālijai ir trīs bērni – meitas Ksenija un Valērija un dēls Jaroslavs. Kad vien iespējams, bērni palīdz vecākiem aprūpēt dzīvniekus un putnus.

Visi ir svarīgi un mīļi

Aleksandrs stāsta, ka Natālija neiebilst pret viņa hobiju, gluži pretēji, atbalsta un palīdz ar entuziasmu. Un „nezāģē” vīru, ja viņš plāno iegādāties jaunu unikālu putnu vai dzīvnieku savai kolekcijai, pat ja tas maksā lielu naudu.

Dzīvesbiedri ne tikai pērk putnus un dzīvniekus, bet arī pārdod tos gan vietējiem, gan citu Eiropas valstu eksotisko putnu mīļotājiem. Daži putni maksā 200 eiro un vairāk, savukārt klinšu ērglis, kas maksā vairākus tūkstošus, tiek vērtēts īpaši augsti un netiek pārdots.

Minizoodārzs, kas tika atvērts pagājušajā gadā, jau ir ieguvis lielu popularitāti. Saimnieks stāsta, ka dažkārt dienā to apmeklē līdz simtam cilvēku. Ieejas biļete pieaugušajiem 5 eiro, bērniem 4 eiro.

Atbildot uz jautājumu, kurš putns Aleksandram Kalačovam ir visvērtīgākais, taču nebūt ne naudas izteiksmē, viņš teic, ka viņa ģimenei visi dzīvnieki un putni ir svarīgi un mīļi. Kādu putnu vai dzīvnieku viņš vēlētos iegādāties savai kolekcijai? Aleksandrs saka: “Tas ir naudas jautājums. Ko nolemsim, to arī iegādāsimies. Mēs netaisāmies slēgt zoodārzu. Ka tik netraucē strādāt.”

Komentāri

28.10.2021 18:17
Adel
Lielaka laime ir darit to kas pie sirds..milet visu dzivo kas apkart..par tiem rupeties lai sniegtu prieku sev..un citiem..paldies saimniekam vins noteikti ir loti labs cilveks.jo cilveks kas mil dzivniekus ir loti laimigs ta man teica ome...bet nezin kapec man ienaca prata jedziens briviba..kapec..laikam tapec ka tas visiem mums sobrid pietrukst..ka mes jutamies...tapat ka putni un dzivnieki sprostaa..vai ziniet kas ir briviba...ta ir ka saule ka gaisma.ka putns kas ikluvis no sprosta pacelas zilajas debesis un ir brivs..tikai brivi mes visi gan cilveki gan putni.mes varam justies patiesi laimigi .davinasim viens otram brivibu...