„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+8.8 °C
apmācies

Daugavpils cietoksnī sākusies 8. bastiona pulvera noliktavas renovācija

Latvijas--Krievijas pārrobežu sadarbības programmas projektā Daugavpils cietoksnī sākušies 8. bastiona pulvera noliktavas ēkas fasādes vienkāršotās renovācijas būvdarbi, “Latgales Laiku” informēja Daugavpils pilsētas pašvaldībā. 

Projektā “Amatniecība bez robežām” veicamo būvdarbu gaitā paredzēts veikt jumta konstrukcijas remontu un nomainīt segumu, savu laiku nokalpojušās azbestcementa loksnes nomainīt uz cietoksnim daudz atbilstošāko cinkoto skārdu, uzstādīt jaunus logu rāmjus esošajās ailēs, kā arī izgatavot jaunās koka durvju vērtnes cietokšņa vēsturiskai videi atbilstošākā izskatā un uzmontēt tās pagaidu metāla durvju vērtnes vietā.

Tāpat paredzēts veikt fasāžu lokālo bojājumu remontdarbus -- skursteņa, karnīzes un cokola iekritušā posma remontu. Lai maksimāli novadītu mitrumu no ēkas pamatiem, tiks attīrīta un izveidota arī jauna apmale ap ēku.

Bijusī pulvera pagraba ēka uzbūvēta cietokšņa 8. bastiona iekšējā pagalmā 1848. gadā. Tajā vēsturiski tika glabātas šaujampulvera mucas koka plauktos vairākos līmeņos. Padomju laikos ēkā tika ierīkota šautuve. Īsu brīdi 2000. gadu sākumā tajā darbojās privātais tehnikas muzejs. Bet kopš tā laika ēka netika izmantota un tikai dažas dienas gadā tā bija pieejama apskatei dažādu kultūras pasākumu laikā.

Šogad pašvaldība ierīkoja šai ēkai elektrības pieslēgumu. Bijušo šaujampulvera noliktavu turpmāk varētu izmantot amatnieki darbnīcu iekārtošanai. 8. bastiona teritoriju ar tajā ietilpstošajām ēkām paredzēts attīstīt kā Amatnieku pilsētiņu.