„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 26. aprīlis
Piektdiena
Alīna, Rūsiņš, Sandris
+12.7 °C
apmācies

Lielbornes muiža turpina attīstīties

Pēc vērienīgiem restaurācijas darbiem, kas ilguši vairākus gadus, Augšdaugavas novada Salienas pagastā apmeklētājus gaida atpūtas komplekss „Lielbornes muiža”, kas ir vienīgais muižas komplekss dabas parkā „Daugavas loki”, kas saglabājies līdz mūsdienām. Lai uzzinātu vairāk par muižā paveikto, “Latgales Laiks” aicināja uz sarunu tās saimnieci Noru Poišu.

-- Muižu iegādājāmies pirms pieciem gadiem. Renovācija ir ilgusi četrus gadus. Sākotnēji bija doma ātri atjaunot muižas ēku. Pēc tam nolēmām ar LEADER atbalstu atjaunot arī muižas parku. Sadarbībā ar vēsturisko parku arhitekti Ilzi Māru Janels tika atrasts un iesniegts vecais parka projekts.

Šobrīd ir daļēji sakārtota parka teritorija, kā arī veikta vērienīga ēkas atjaunošana. Iekštelpu atjaunošana veikta atbilstoši mākslinieciskās izpētes materiāliem, radot maksimāli autentisku muižniecības laika dizainu. Daļai detaļu restaurācija, protams, vēl turpināsies.

Patlaban muižā ir pieejami viesnīcas numuri, plaša semināru un restorāna zāle. Šurp var braukt pastaigāties pa muižas parku, nobaudīt gardu kafiju, kas tiek pasniegta Rīgas porcelāna fabrikā ražotās krūzītēs, ieturēt pusdienas vai vakariņas. Atbilstošos laika apstākļos muižas dīķī interesenti var pavizināties ar SUP dēli. Tāpat tiek piedāvātas iespējas izbraukt ar laivām Bornes upes līkumus vai arī pa Daugavu doties no Krāslavas līdz Lielbornes muižai. Jaunākos muižas apmeklētājus priecē arī droša trošu trase.

Muižas iegāde kā biznesa paplašināšana

-- Rīgā man ir skola, kurā ārzemniekiem māca krievu, latviešu un angļu valodu. Studentu apmācībā sadarbojamies ar vairāk nekā 45 valstīm, kas arī ir uzņēmējdarbības pamata ienākumu avots. Lai paplašinātu biznesu, radās doma izveidot centru vadošajiem darbiniekiem, kas māca krievu valodu. Tika meklēta sena ēka ar teritoriju, kur to izveidot. Izvēle krita par labu Lielbornes muižai.

Lai arī atsevišķām vajadzībām atbalsts ir saņemts arī no Lauku atbalsta dienesta, Kultūrkapitāla fonda un vietējās pašvaldības, lielākā daļa ar muižas renovāciju saistīto izmaksu ir segtas no uzņēmuma līdzekļiem.

Starp mūsu lielākajiem klientiem ir ASV, Šveice, Vācija, Čehija, Anglija un Zviedrija. Studenti brauc pie mums, lai mācītos un apgūtu valodu. Skola īsteno arī tālākizglītības programmas, mācot pedagogus no visas pasaules. Apmācāmie atbrauc pie mums uz trim nedēļām, dzīvo šeit un mācās. Ir arī tādi, kas brauc uz pusgadu un vairāk. Studenti mācās gan skolā Rīgā, gan arī Lielbornes muižā.

Salienas pagastā ir krieviska vide un tieši tas ir vajadzīgs studējošajiem, kas apgūst krievu valodu. Mana jaunākā meita, kas Salienas vidusskolā apmeklē bērnudārza grupiņu, pērn bija vienīgais latviski runājošais bērns visā izglītības iestādē.

Tieši studentu dzīvošana un mācīšanās Lielbornes muižā lielā mērā arī ļauj uzturēt šo ēku, jo tūrisms Latvijā ir sezonāls. “Covid-19” izplatība diemžēl ir negatīvi ietekmējusi mācību procesu, jo studentu skaits ir samazinājies.

Bērni brauc ciemos brīvprātīgi, vīrs ir šausmās

-- Muižu nopirkām martā, bet aprīļa beigās bija pirmā lielā talka, uz kuru biju aicinājusi visus draugus un radus. Muiža nebija kurināta 20 gadus, visas sienas bija aukstas un slapjas un, lai arī krāsns bija izkurināta karsta, runāt par siltumu telpās nevarēja, jo sienas bija izsalušas. Rezultātā mans puika gulēja guļammaisā ziemas jakā un cepurē un vienalga bija nosalis. Faktiski pilnvērtīgi ēka uzsila tikai divu gadu laikā.

Patlaban situācija ir mainījusies, bērniem nepieciešamā vide ir sakārtota un ir pieejamas arī dažādas izklaides – ir iespēja pavizināties ar laivu, sarīkot pikniku, viņi paši brīvprātīgi brauc ciemos. Uz Jāņiem visi bija sabraukuši pilnā skaitā.

Mans vīrs sākumā visu to uztvēra ļoti pozitīvi, jo daudz ko droši vien neapzinājās. Patlaban viņš ir šausmās, jo uzreiz neapzinājās, ka ar muižas ēkas atjaunošanu vien viss nebeigsies. Man patīk darboties un, tiklīdz kaut kas ir izdarīts vai tuvojas noslēgumam, man jau ir nākamās idejas un plāni, ko realizēt darīt, un Lielbornes muiža šajā ziņā ir lieliska vieta, kur izvērsties.

Lielbornes muižā dzimis viens no atentāta pret Hitleru organizētājiem

-- Pēdējos 20 gadus muiža bija stāvējusi tukša, tai ik pa brīdim bija mainījušies saimnieki. Padomju laikā šeit bija vieta, kur tika rīkoti dažādi svinīgie pasākumi -- kādreiz cilvēki šeit svinēja kāzas, jubilejas. Pirms tam šeit atradās Salienas pamatskola, kas tika izveidota pēc agrārās reformas 1920. gadā un darbojās līdz 70. gadiem.

Kādā no muižai piederošajām zemnieku mājām ir dzimis ornitologs un rakstnieks Kārlis Grigulis. Muižā ir dzimis arī Vessels Fraitāgs fon Lorinhofens (viņš pārstāv vienu no Latvijā vecākajām baltvācu dzimtām), kurš ir pazīstams arī kā viens no operācijas “Valkīra” jeb atentāta pret Hitleru organizētājiem. Viņš bija tas, kurš piegādāja britu sprāgstvielas.

Vessels bija arī Latvijas brīvības cīņu dalībnieks. Kad Latvija kļuva neatkarīga, viņš kopā ar savu brāli vēlējās iestāties Latvijas armijā, taču kā muižniekiem viņiem tas tika atteikts. Viņiem tika atņemti arī visi īpašumi. Rezultātā Vessels aizbrauca uz Vāciju, kur veiksmīgi turpināja savu militāro karjeru, kļūstot par vienu no augstākā ešelona virsniekiem.

Lorinhofenu dzimtai piederēja arī Adiaminde jeb Skultes muiža. Vessela vecmamma, baltvācu muižniece, savulaik Skultē dibināja Latvijā pirmo skolu latviešu meitenēm.

Muižā top tualešu un dušu māja kempingam

-- Tagad ceļam tualešu un dušu māju kempingam. Muižas parka kopējā platība ir 13 hektāri, šeit ir galdiņi, soliņi, pietiek vietas arī teltīm. Ir arī tāda tūristu kategorija, kas labprāt nakšņo teltīs un no rīta atnāk brokastīs uz restorānu.

Esam iegādājušies arī liellopu kūti, kas ir viena no muižas apbūves ēkām, kas būvēta 1900. gadā no pamatīgiem laukakmeņiem. Lai arī pagaidām nevaru precīzi pateikt, ko mēs tur darīsim, turpināsim attīstīt arī šo ēku. Arī parkā vēl ir daudz darāmā.