„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+10.2 °C
apmācies

Krievu kultūras centrā īstenoja mākslinieces bērnības sapni

Ziemassvētku laiks ir pārsteigumu, brīnumu, maģijas laiks ... 13. decembrī Daugavpils Krievu kultūras centrā (KKC) tika atklāts jauns vārds -- prezentēta pirmā mākslinieces autodidaktes Irēnas Mirovičas gleznu izstāde “Manas dvēseles krāsas”. Kāda tam visam saistība ar maģiju? – jautās lasītāji. Un tomēr tajā ir kaut kas maģisks...

Izstāde, kas atklāta Krievu kultūras centra Malahīta zālē, iepazīstina ar vienu no mākslas novirzieniem -- abstrakcionismu. Izstādē skatāmi deviņpadsmit 32 gadus vecās mākslinieces darbi, kas gleznoti ar akrila krāsām, autore ir izvēlējusies ainavas un citas abstrakcijas tēmas. Izstādē skatāmie darbi iepriecinās apmeklētājus ar košām krāsām un savdabīgo redzējumu.

Irēna Miroviča pastāstīja "Latgales Laikam", ka ir uzņēmēja, bet zīmēšana ir vaļasprieks, Irēna ir autodidakte un zīmē kopš 5. klases, savukārt 7. klasē viņa apmeklēja nodarbības Saules skolā. Bērnībā Irēna zīmēja gan parastus zīmējumus, gan ne tik parastus – ar plastilīnu uz kartona ziedus. Ģimenē neviens nezīmē, bet ir stāstīts, ka zīmējis viņas vectēvs. Mamma ievēroja meitas aizraušanos ar zīmēšanu, sāka pirkt viņai krāsas un citus radošajām izpausmēm nepieciešamos piederumus. Māksliniece pastāstīja, ka skolā zīmēšanas skolotāji bieži vien neticēja, ka Irēna zīmē pati, un nereti ir nācies viņiem pierādīt, pat aicinot talkā mammu, ka tie ir Irēnas pašas darbi.

Irēna zīmē ne tikai ar akrilu, bet arī ar zīmuli. Tie ir melnbalti darbi A3 formātā, kuros attēloti ziedi un multfilmu varoņi. Taču tā ir nākamo izstāžu tēma.

Irēna Miroviča stāsta, ka bez zīmēšanas nevar iztikt un zīmē ļoti daudz -- vismaz reizi nedēļā. Viņa smeļas iedvesmu dabā, puķēs, laikapstākļos. Ir svarīgi, ka Irēna glezno tikai tad, kad viņai ir labs noskaņojums.

Pazīstamais Daugavpils mākslinieks, KKC mākslinieks noformētājs Pjotrs Hudobčenoks atzīmēja: “Irēna ir ļoti interesanta, strādīga, daudzsološa māksliniece, kurai jau ir izveidojies savs stils, bet viņa arī turpina meklēt kaut ko jaunu. Māksliniecei ir interesanti atklājumi un iedzimta krāsu gaume. Es novēlu viņai turpmākus radošus panākumus."

Irēna bija patiesi pārsteigta: “Biju pārliecināta, ka mana mākslinieciskā darbība ir tikai hobijs un nekas vairāk. Un šī izstāde ir sava veida maģija: pirmais mēģinājums piedāvāt darbus izstādei negaidīti vainagojās panākumiem. Tieši mana māte uzstāja, lai es savas gleznas parādu Krievu kultūras centrā (viņa to periodiski atgādināja jau daudzus gadus, līdz es beidzot padevos un nolēmu spert šo soli). Rezultātā piepildījās tas, ko vēlējos, pēc kā biju slepus tiekusies kopš bērnības, par ko sapņoju dziļi savā sirdī. Esmu priecīga. Paldies manai mammai par neatlaidību. Esmu ļoti pateicīga Krievu kultūras centra darbiniekiem par to, ka saskatīja manos darbos māksliniecisko talantu, par iespēju parādīt tos šajā manā dzīvē pirmajā izstādē, kā arī par labajiem vārdiem."

Krievu kultūras centrs aicina uz izstādi, kas apmeklētājus gaida līdz 2022. gada 17. janvārim.

Komentāri

25.12.2021 09:07
Adel
Cik jauki ka kads apnemas istenot bernibas sapnus...tik krasainus un kosus maakslas darbus..kas rada prieku pasam un izstades apmekletajiem..ak bernibas sapni un krasas tas ir neaizmirstamas un visspilgtajas katra cilveka atmina..paldies irenai par tik spilgtam krasam ziemas baltumaa