„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 4. maijs
Sestdiena
Vijolīte, Viola, Vizbulīte
+15.7 °C
nedaudz mākoņains

Daugavpilī uzstādīti vien daži iepakojuma pieņemšanas automāti

Andrejs Nikolajevs

No 1. februāra visā Latvijā jāievieš vienota automātu sistēma tukšā iepakojuma -- stikla pudeļu, skārdeņu un plastmasas PET pudeļu -- nodošanai. Sistēma paredz, ka, pērkot atbilstoša formāta pudeli/bundžu, čeka summā tiks iekļauti 10 centi (0,10 eiro) par vienu iepakojumu. Atgūt šo naudu būs iespējams, nododot taru speciālos automātos -- taromātos, kas jau ir uzstādīti daudzās Latvijas pilsētās, tajā skaitā Daugavpilī.

Neskatoties uz to, ka daudzas vietas Daugavpilī ir atzīmētas oficiālajā mājaslapā www.depozitapunkts.lv, reāli automāti ir tikai dažos veikalos. Dažādās tirdzniecības vietās veikalu pārstāvji paziņoja, ka šādu automātus var uzstādīt vienas dienas laikā, tāpēc, iespējams, kaut kas mainīsies nākamnedēļ -- tieši pirms sistēmas iedarbināšanas.

Jāatzīmē, ka jaunā taras depozīta sistēma ietver gan automātisko servisu (taras automātus), gan manuālo apkalpošanu mazākajos veikalos, īpaši laukos. Taču veikalu pārstāvji visā Latvijā brīdina – ja pārdevēji netiks galā vai nepietiks uzglabāšanas vietas, tad no šāda pakalpojuma konkrētajā vietā nāksies atteikties. Daudzi pārdevēji šādu situāciju uzskata par negodīgu, jo viņiem bez papildu samaksas nāksies apkalpot gan pircējus, gan tos, kas nodos taru.

Arī koronavīruss ievieš savas korekcijas šajos jauninājumos -- iespējams, veidosies rindas, jo veikalos drīkst atrasties ierobežots pircēju skaits pandēmijas laikā noteikto ierobežojumu dēļ.

SVARĪGI! Depozīta sistēmas operators atgādina, ka valstī sešus mēnešus būs spēkā pārejas periods un ne visi ražotāji paspēs ātri samarķēt savas preces ar speciālu marķējumu. Tajā pašā laikā visas pudeles un skārdenes, kas pārdotas pirms jaunās sistēmas ieviešanas, nodošanai taromātos nebūs derīgas, tāpēc nevajadzētu tās uzkrāt mājās, jo automāti tās nepieņems.

Dīvainā kārtā automātu ieviešana nesaskan ar Latvijā notiekošo atkritumu vispārējo šķirošanu atsevišķos konteineros, jo tagad cilvēkiem nebūs motivācijas savas pudeles un bundžas nest uz ierastajām atkritumu tvertnēm, jo tādējādi viņi zaudēs 10 centus par vienu iepakojumu. Savukārt bez efektīvas šķirošanas daudzas apkalpojošās organizācijas nespēs noturēt sadzīves atkritumu savākšanas tarifu, kas jau tagad ar katru gadu palielinās dabas resursu nodokļa pieauguma dēļ.

Saskaņā ar valstī apstiprinātajiem iepakojuma depozīta noteikumiem depozīta sistēmā var nodot šādus stikla, plastmasas (PET) un metāla (skārda) dzērienu iepakojumus:

• stikla pudeles no 0,1 līdz 3 litriem;

• stikla pudeles no citiem raudzētiem produktiem ar spirta saturu līdz 6% ar tilpumu no 0,1 līdz 0,75 litriem;

• plastmasas (PET) pudeles no 0,1 līdz 3 litriem;

• plastmasas pudeles alum un citiem raudzētiem produktiem ar spirta saturu līdz 6% ar tilpumu no 0,1 līdz 0,5 vai 1 litram un skārdenes ar tilpumu no 0,2 līdz 1 litram.

Autora foto

Taras nodošanas automāti ir pieejami vien dažos Daugavpils veikalos

Zem logotipa

Automāti pieņems tikai taru ar šādu marķējumu