„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 1. maijs
Trešdiena
Ziedonis
+16.8 °C
daļēji mākoņains

Rotko centrā prezentē “Cietsirdīgo romanču” katalogu

Sestdien, 15. janvārī, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā svinīgā gaisotnē notika Jāņa Kupča personālizstādes “Cietsirdīgās romances” kataloga prezentācija, tikšanās ar mākslinieku un izstādes apskatīšana.

Izstādē “Cietsirdīgās romances” ir eksponēti darbi no trim atsevišķiem glezniecības projektiem – “Kuģu vēderi”, “Zudušos ciemus meklējot” un “Cietsirdīgās romances”. Tiem visiem piemīt kopīgā vērojošā intonācija un mākslinieciskais tēlošanas veids.

Apjomīgie “Kuģu vēderu” fragmenti, līdzīgi kā cikls “Zudušos ciemus meklējot”, tapis, dokumentējot dabā un vēlāk pārradot fotoiespaidus glezniecībā. Tie bija Ventspils ostā ienākošo kuģu tuvplāni un ekspedīcijas ar kameru tuvajos, reiz bijušajos piejūras ciemos. Savukārt “Cietsirdīgās romances” ir 2021. gada karstās vasaras Latgales iespaidu koncentrāts. Ciklā dominējošais ģeometriskais motīvs mākslinieku uzrunājis nelielajā Rekovas dievnamā.

Votu (svētsolījumu) veidoli -- sirds, rokas, kājas, acs siluets visbiežāk liecina, par ko katra no tām ziedota. “Ar sirdslietām tiešām nekad nav viegli. Iespējams, cietsirdīgās romances ir arī mākslinieka paustā līdzība par radīšanu. Lai radītu, ir jākļūst cietsirdīgam. Jānocietina sirds pret tuvo apkārtni, pret līdzcilvēkiem, tāpēc romances (gleznas) ir cietsirdīgas un tomēr skaistas. Ar savu esamību tās atklāj mākslinieka neaizsargātību,” norādījusi māksliniece Ieva Rupenheite.

Jāņa Kupča izstāde “Cietsirdīgās romances” ir arī sava veida votas, kas ļauj skatītājiem aizdomāties katram par savām “uzklausītajām lūgšanām” un pateicības formām, kādās tās ietērpjam.

Jānim Kupčam ir divas nozīmīgas radošās darbības jomas, kurās notiek procesuāli meklējumi un raksturīga ir virzība no projekta uz projektu. Keramika un glezniecība. Mākslinieks absolvējis Tallinas Mākslas universitātes Keramikas nodaļu un saņēmis maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijas Alekseja Naumova un Kaspara Zariņa glezniecības meistardarbnīcā. Kopš 2000. gada Jānis Kupčs ir izveidojis vairāk nekā 15 personālizstādes. Apjomīgākā to daļa ir glezniecības projekti. Jāņa Kupča glezniecība, lai arī sakņota reālās formās, tomēr ir abstrahēta, un noteicošā loma šajos darbu ciklos ir gleznieciskajiem paņēmieniem un krāsu lieliskumam.