„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.6 °C
apmācies

Viktorija Kvetkovska: par bibliotekāres darbu -- ar mīlestību

Nataļja Maksimova

Augšdaugavas novada Laucesas pagastā, piecus kilometrus no Daugavpils, netālu no šosejas atrodas neliela “aptieka dvēselei”. Sabiedriskā centra "Laucesa" divstāvu renovētajā ēkā darbojas bibliotēka Viktorijas Kvetkovskas vadībā.

Ar daudzveidīgas daiļliteratūras, dažādu preses izdevumu, interneta resursu un interesantu pasākumu palīdzību Viktorija cenšas pēc iespējas vairāk pastāstīt par Latvijas un sava dzimtā novada kultūras mantojumu.

Bibliotekāres darbā Viktorijai visvairāk patīk iespēja palīdzēt cilvēkiem. Ne tikai atrast lasītājam nepieciešamo grāmatu, bet arī sniegt iedzīvotājiem tehnisko atbalstu un konsultācijas ikdienas jautājumos, piemēram, apmaksājot rēķinus internetbankā, aizpildot un iesniedzot pieteikumus, strādājot ar Valsts ieņēmumu dienesta vai Lauku atbalsta dienesta elektroniskajām sistēmām, kā dokumentu noformēšanā, skenētu kopiju nosūtīšanā iestādēm, "Covid-19" vakcinācijas sertifikātu izdrukāšanā.

Grāmatu glabātāja pastāstīja, ka viņai ļoti pietrūkst iespējas pašai izvēlēties jaunus eksemplārus, tos pārlapot, novērtēt vāku kvalitāti. Varbūt tāpēc viņa tagad ar vēl lielāku interesi un bērnišķīgu aizrautību gaida jaunumus un ar prieku izsniedz tos pirmajiem lasītājiem.

Statistikas dati liecina, ka 23% Laucesas pagasta iedzīvotāju ir reģistrēti un ir aktīvi bibliotēkas lietotāji. Savām interesēm atbilstošas grāmatas šeit var gan bērni, gan pieaugušie. Visjaunākajam lasītājam ir 7 gadi, savukārt viena no goda klientēm ir Rufina (91 gads).

Arī iedzīvotāji, kuri deklarējušies pilsētā, var kļūt par Laucesas bibliotēkas lasītājiem, vien jāaizpilda pieteikums un jāsaņem lasītāja karte. Vienmēr būsiet laipni gaidīti Lauces bibliotēkā!

Skolēnu brīvlaikā, kad bērni nav aizņemti mācībās, aktīvā un atjautīgā Viktorija organizē aizraujošas radošas aktivitātes bērniem no 7 līdz 12 gadu vecumam. Skolēni zīmē, cep tortes vai pankūkas, izšuj krustdūrienā, viņiem ļoti patīk pagatavot ziepes vai sveces.

Gan mazie, gan lielie lasītāji labprāt piedalās konkursos, stāsta par interesantiem notikumiem vai lasa dzeju. Kopīgi tiek rīkoti koncerti ar dejām un dziesmām.

Vasarā bērni aktīvi piedalās ziepju burbuļu pūšanas sacensībās vai stafetēs un kvestos. Visi kopā svin vasaras saulgriežus, ievērojot epidemioloģiskās drošības noteikumus. Dodas pārgājienos, pēta reģiona vēsturi un kultūru.

Savukārt rudenī aktīvie pagasta iedzīvotāji rīko ražas izstādi un dalās ar receptēm. Ziemā kopā gatavo Ziemassvētku rotājumus, Adventes vainagus. Pavasarī tradicionāli atvadās no ziemas, gatavojas jaunajai sezonai.

2022. gadā Masļeņica sākas 28. februārī un beidzas 6. martā. Bibliotēkas vadītāja Viktorija Kvetkovska aicina visus sagaidīt pavasari priecīgā noskaņojumā.