„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+8.7 °C
skaidrs laiks

Kam vajadzīga lidosta Daugavpilī?

Lidostas būvniecības tēma Daugavpilī ir tikpat sena kā Gubiščes ezera (Ķīmiķu mikrorajons) izžūšanas jautājums. Ir pagājuši vairāk nekā 10 gadi kopš 2008. gada 28. maija, kad Naujenes pagasta pārvaldes deputāti apstiprināja lidostas detalizētā plānojuma galīgo variantu, taču pašlaik aktuāls ir jautājums nevis par ilgtermiņa būvniecību, bet gan to, cik ļoti lidosta ir nepieciešama Daugavpils un Latgales iedzīvotājiem. Laikraksta "Latgales Laiks" reportiere jautāja Latgales iedzīvotājiem: kādi būs plusi un kādi mīnusi apkārtējo teritoriju iedzīvotājiem, ja Locikos tiks uzbūvēta lidosta? Cik tas ir svarīgi Daugavpilij un Latgalei?

Svetlana, sabiedriskās jomas darbiniece: “Trīsdesmit gados neviens to nav uzbūvējis un kāpēc gan tas ir vajadzīgs. Ja kādam tas būtu izdevīgi un arī vajadzīgs, tad jau sen būtu uzcēluši! Laiks rit, bet runas par to nebeidzas. Domāju, ka pilsētai ir nepieciešamas darba vietas, rūpnīcas, uzņēmumi, bet preces var pārvadāt arī pa dzelzceļu.”

Marina, strādā vieglās rūpniecības jomā: “Ja lidosta būtu starptautiska, tas Daugavpilij un Latgalei būtu liels pluss, citādi problēmu būs vairāk nekā labuma. Lociku iedzīvotāji būs jāizmitina kaut kur citur, jo dzīvot skrejceļa tuvumā nav iespējams. Daugavpilī un Latgalē strauji sarūk iedzīvotāju skaits, kas tad lidos ar lidmašīnām? Pensionāri ar lidmašīnu uz Rīgu nelidos, un daudziem no viņiem, visticamāk, nepietiks naudas, lai atpūstos citās valstīs. Ir daudz svarīgākas lietas, izņemot lidostu.”

Irina, pensionēta agronome un māksliniece: “Lai lidostu būvē nevis pilsēta, bet valsts, sākotnēji tā piekrita, nu tad lai turpina. Bija diezgan skaidri un saprotami pateikts, ka tā nebūs civilā lidosta, un tas nozīmē, ka šī celtniecība nesīs tikai mīnusus. Es uzmanīgi klausījos NATO ģenerāļa interviju televīzijas kanālā "Dautkom", un viņš teica, ka bez NATO pilsēta ar lidostu „nepavilks”. Tad kāpēc mums vajadzīga lidosta, kas tiks celta NATO? Nekādā gadījumā!!! Tajā nav nekādu plusu. Un iedzīvotāji jau sen ir pieraduši lidot no Lietuvas un Rīgas.”

Anna, mājsaimniece: “No plusiem jaunas darba vietas, infrastruktūras attīstība, loģistika, starptautisko lidojumu pieejamība vietējiem iedzīvotājiem, kas samazinās atvaļinājuma/darba braucienu izdevumus un ceļojumā pavadīto laiku. Manuprāt, tas būtu ērti, bet man ir grūti pateikt, cik tas ir svarīgi pilsētai, tās iedzīvotājiem un Latgalei.”

Ilona, atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, strādā izglītības jomā: “Domāju, ka lidostā nevajag. No plusiem, iespējams, būtu tūristu piesaiste, no mīnusiem -- tas ir pārāk dārgi un, visticamāk, lidostai nebūtu perspektīvas. Visas valsts un jo īpaši pilsētas ekonomika ir pārāk novājināta, lai īstenotu šādu projektu un saglabātu rentabilitāti nākotnē. Un, protams, būs ļoti liels troksnis, cietīs vide.”

Viktorija, pensionēta sociālā darbiniece: Es esmu pret lidostas celtniecību. Un naudu var tērēt ceļa izbūvei, lai, ja kādam vajag, ātri varētu nokļūtu Rīgas lidostā. Savukārt atlikušo lidostas celtniecībai ieplānoto naudu varētu iztērēt pilsētas labiekārtošanai. Lidosta būtiski neietekmēs Latgales attīstību.”