„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.6 °C
apmācies

Sarmīte Bogdanoviča: vēlējos kādu “ierakt” ceriņos

Daugavpils Māla mākslas centrā atklāta fotogrāfes, mākslinieces un četru bērnu mammas Sarmītes Bogdanovičas fotoizstāde „Cieši klāt”,  kurā apskatāmas 20 ziedu un mirkļa skaistuma pilnas fotogrāfijas.

Fotosērija “Cieši klāt” simboliski runā par cilvēcisko nepieciešamību pieglausties dabai un ļaut, lai daba pieglaužas mums. Tādā veidā cilvēki var uztvert, piekļauties, rast mieru un ļaut dabai atrast sevi. Savos darbos autore iemūžinājusi ziedu un cilvēku dvēseles noskaņas, kas skatītājiem liek piekļauties citai realitātei, ziedlapu romantisma noskaņai. Fotogrāfijas ir cieši saistītas ar sajūtām un atmiņām.

Ideja par izstādi Sarmītei radās pirms vairākiem gadiem. „Tas notika, laikam, pirms gadiem septiņiem, kad, pastaigājoties dabā, mani pārņēma sajūta, ka gribas kādu “ierakt” ceriņos. Vairākas reizes ceriņu ziedēšanas laiks tika nokavēts, līdz beidzot 2019. gadā Elīza tika „ierakta” ceriņos,” atceras Sarmīte. Pēc šī veiksmīgā mēģinājuma fotomāksliniece saprata, ka iesāktais ir jāturpina, izmantojot jau citus ziedus.

Bilžu tapšanas process ar katriem ziediem ir bija citāds, kas gan fotogrāfei, gan „modeļiem” atklāja, ka arī ziediem ir raksturs. Tādēļ zieda raksturam tika mēģināts piemeklēt atbilstošu cilvēku un otrādi --cilvēka raksturam -- ziedus, jo gribējies panākt, lai portreta un dabas saspēle būtu organiska.

Māksliniece par izstādes koncepciju saka: „Šobrīd, kad laikmeta īpatnību dēļ apskāviens kļūst par retāku tuvāku mīlestības izpausmes formu, daba ir tā, kuru bieži vien cilvēks izvēlas, lai gūtu mieru un atpūtu. Aizvien ir daudz cilvēku, kas brīvdienās atrod laiku, lai dotos pastaigā mežā vai pamakšķerētu kādā klusā upes līkumā. Fotogrāfijas simboliski runā par šo cilvēcisko nepieciešamību pieglausties dabai un ļaut, lai daba pieglaužas mums. Tas ir kā mazs simbols tam, ka tādā veidā mēs varam bagātināties, pieklust, rast mieru. Ļaut dabai mūs atrast un mums pieglausties.”

Daloties pārdomās par ideju dzimšanu fotoizstādēm, Sarmīte atzīst, ka bieži vien ļaujas sajūtām. „Ja kāda ideja mani pārtver gribu līmenī, tad svarīgi ir ļauties tai. Mēģinu tvert sevī šo piedzīvojumu un atrast laiku idejas realizācijai,” saka fotogrāfe.

Sarmīte Bogdanoviča dzimusi un augusi Rēzeknē. Bērnība daudz vadīta arī lauku vidē, kas ir licis sirdī mīlestību uz mieru, klusumu un prieku. Pēc vidusskolas absolvēšanas viņa turpināja izglītoties Daugavpils Universitātes Filoloģijas fakultātē, pēc tam -- Mākslas fakultātē. Būtisku ietekmi un izaugsmi mākslā un fotogrāfijā sniegušas arī mācības Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolā “Saules skola”.

Aicinot apskatīt izstādi, māksliniece saka: „Uzgleznot sajūtas un ietērpt ziedos. Tā reizēm vajag! Un neskatīties, pareizi vai nē! Ierakties skaistās sajūtās un piekļauties cieši klāt... Ziedam un tā smaržīgajam klusumam. Svarīgi, lai sirds atrod vārdus klusumā.”

Fotoizstāde „Cieši klāt” Daugavpils Māla mākslas centrā būs apskatāma līdz 10.

aprīlim.