„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 13. maijs
Pirmdiena
Ira, Iraīda, Irēna, Irīna
+7.0 °C
daļēji mākoņains

Daugavpilī būtiski palielināsies ūdens un kanalizācijas pakalpojuma tarifs

SIA “Daugavpils ūdens” iesniegusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā izvērtēšanai jaunos ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifus, kas paredz šī pakalpojuma sadārdzināšanos no 1,46 līdz 1,86 eiro par kubikmetru bez pievienotās vērtības nodokļa jeb par 27,4%.

Uzņēmumā “Latgales Laiku” informēja, ka tarifa palielinājums ir nepieciešams, lai nodrošinātu uzņēmuma dzīvotspēju un turpmāku attīstību bez privāto investoru piesaistes.

Pēdējo reizi Regulators ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifus Daugavpilī vērtēja 2014. gadā. Nepilnu astoņu gadu laikā ir palielinājušies ekspluatācijas izdevumi tīklu un iekārtu apkalpošanai, par 56% augusi minimālā darba alga valstī, ir sagaidāms vēl lielāks minimālās algas pieaugums, izbūvēti vairāk nekā 97 kilometri jaunu tīklu, šogad ekspluatācijā tiks pieņemti vēl vairāk nekā 17 kilometri jaunu tīklu, ir  pieaugušas degvielas, gāzes, siltumenerģijas un elektrības cenas.

Iedzīvotāju skaita krituma dēļ par 9% ir samazinājušies piegādātā ūdens un par 11% -- novadītās kanalizācijas apjoms. Šī negatīvā tendence ir novērojama pēdējos piecus gadus pēc kārtas.

Jaunais ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifs pēc izvērtēšanas varētu stāties spēkā šā gada septembrī. Maksa par ūdensapgādi varētu pieaugt no 0,72 līdz 0,85 eiro par kubikmetru, savukārt maksa par kanalizāciju -- no 0,74 līdz 1,01 eiro par kubikmetru.

Vienlaicīgi Regulators izskata ūdensapgādes un kanalizācijas tarifu palielinājumu vēl četrās Latvijas pilsētās. Pēc prognozētām izmaiņām Daugavpils iedzīvotājiem tiks piedāvāts viens no zemākiem tarifiem par saņemtajiem pakalpojumiem.

Jaunais plānotais ūdensapgādes un kanalizācijas tarifs Rīgā -- 1,95, Jelgavā -- 2,06, Liepājā -- 1,86, bet Ventspilī -- 2,01 eiro par kubikmetru.