„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 19. aprīlis
Piektdiena
Fanija, Vēsma
+6.8 °C
apmācies

Rotko centrā atklāta rotu mākslas izstāde “Prāta atbalss”

2. martā Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā tika atklāta Slovākijas mākslinieku Janas Mahatovas un Pētera Mahata rotu mākslas izstāde “Prāta atbalss” un notika tikšanās ar māksliniekiem.

Slovākijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Ladislavs Babčans , uzrunājot klātesošos, norādīja, ka pēc notikumiem Ukrainā radies jautājums vai šis ir pareizais laiks, lai izstādi atklātu. Esmu pārliecināts, ka esam izdarījuši pareizo izvēli, jo šī izstāde ir kā gaismas u cerību stariņš šajā drūmajā laikā. Šī izstāde ir kā atbalsts Ukrainai.

Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aleksejs Vasiļjevs atzina, ka neskatoties uz sarežģīto situāciju Ukrainā kultūras pasākumus nolemts turpināt rīkot, jo skaistums ir tā lieta, kas glābs pasauli, neļaus izcelties jauniem kariem, kā arī pauda gandarījumu, ka Daugavpils iedzīvotājiem un viesiem nu ir iespēja iepazīties ar šo burvīgo rotu izstādi.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītājs Māris Čačka norādīja, ka šajā sarežģītajā laikā izstāde ir vēl viens gaismas stars daugavpiliešiem un pilsētas viesiem, kas šo izstādi varēs izbadīt. Kā arī norādīja, ka arī juveliermāksla nāk līdzi laika tendencēm un konceptiem.

Rotu mākslas nozarē abi juvelieri -- gan atsevišķi, gan kopā -- strādā jau kopš divdesmitā gadsimta deviņdesmito gadu beigām. Abu radītie juvelierizstrādājumi skaidri parāda pāra kopīgo interesi par personīgo un kolektīvo atmiņu un ķermenisko ainavu, parakstot mākslinieku radošo darbību, norādījusi Slovākijas Nacionālās galerijas Lietišķās mākslas kolekciju kuratore Vjera Kleinova.

Jana un Pēters nepārprotami ir ierindojami starp Slovākijas vadošajiem juvelieriem. Savu starptautisko atpazīstamību abi ir mērķtiecīgi veidojuši caur pārstāvniecību specializētās rotu mākslas galerijās, nozīmīgām publikācijām, neskaitāmām izstādēm, simpozijiem un radošajām darbnīcām, ieskaitot dalību juveliermākslas ievērojamākajā pasākumā -- Minhenes ikgadējā rotu mākslas nedēļā.

Izstāde “Prāta atbalss” Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā būs apskatāma līdz.

Komentāri

17.03.2022 12:02
mākslinieks dvēselē
Ja tās ir rotas, pasaulei ir pienācis gals. Arī raksts par izstādi ir pilnīgs murgs.