„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 13. maijs
Pirmdiena
Ira, Iraīda, Irēna, Irīna
+12.1 °C
apmācies

Pie apaļā galda -- par problēmām sociālajā jomā

Jeļena Bobkova


Tā dažos vārdos var raksturot diskusiju, kas 9. martā notika Augšdaugavas novada Kultūras centra "Vārpa" zālē. Sanāksmē piedalījās vietējās pašvaldības deputāti, Sociālā dienesta darbinieki, kā arī nevalstisko organizāciju pārstāvji.
Šis pasākums notika pirms Vispasaules sociālā darba dienas, kas tiek svinēta 16. martā. Klātesošie kopīgi pārrunāja problēmas sociālajā jomā, kā arī meklēja iespējas to risināšanai.
"Sadarbībai ir jābūt tik ciešai, lai problēmas, kas rodas novadā, mēs varētu atrisināt, turklāt izdarīt to īsā laikā. Citādi nemaz nedrīkst būt," tā diskusijas būtību raksturoja Augšdaugavas novada Sociālā dienesta vadītāja Anna Jegorova.
Jāatzīmē, ka sabiedrisko organizāciju pārstāvji ciešāk komunicē ar vietējiem iedzīvotājiem un var informēt par viņu lūgumiem, sūdzībām un vēlmēm. Tieši tāpēc ir jārīko šādas tikšanās, kuru laikā vēlētāju viedokli uzzinās politiķi, kuriem, savukārt, būs jādomā par izklāstīto problēmu risināšanu. Jebkuru situāciju var atrisināt, tikai sadarbojoties.
Anna Jegorova atzīmēja, ka pēdējā laikā Sociālais dienests ir saskāries ar daudzām grūtībām. Novadu apvienošana, pandēmija, vakcinācija – tas viss kļuva par izaicinājumu sociālajiem darbiniekiem, taču viņi ar šiem uzdevumiem tika galā. A. Jegorovas teikto apstiprināja klātesošie sabiedrisko organizāciju pārstāvji, kuri pavēstīja par ciešo sadarbību ar Augšdaugavas novada pašvaldību.
Augšdaugavas novada domei ir daudz dažādu projektu, kuru mērķis ir atbalstīt organizācijas. Finansējums tiek piešķirts pasākumiem, dažādām programmām, tiek meklētas telpas pulciņu vai tikšanos ar vietējiem iedzīvotājiem organizēšanai. Un šo sarakstu var turpināt. Papildu ir dažādas stipendiju programmas studentiem, kuri apgūst Augšdaugavas novadā pieprasītas specialitātēs.
Tomēr šajā medus mucā ir arī darvas karote. Augšdaugavas novada domes Sociālo un veselības jautājumu komitejas priekšsēdētājs Aleksejs Mackevičs atzīmēja, ka viena no galvenajām problēmām pašlaik ir resursu trūkums, lai gan pagaidām tā nav tik izteikta. Katrā pagastā veiksmīgi strādā sociālais darbinieks, tomēr daudzi jau ir pirmspensijas vecumā. Cik ilgi viņi varēs turpināt savu darbību, ir grūti prognozēt, bet aizvietotāju viņiem nav. Līdz ar to jau šobrīd nepieciešams piesaistīt visus līdzekļus šīs problēmas risināšanai, par to domās arī novada sabiedrisko organizāciju pārstāvji.
Un priekšā ir jauns izaicinājums. Energoresursu, degvielas sadārdzināšanās izraisa cenu kāpumu veikalos, komunālo maksājumu pieaugumu novadā, tiesa, tas nav jūtams tik stipri kā pilsētā. Attiecīgi pieaugs to cilvēku skaits, kuriem drīzumā būs nepieciešama pašvaldības palīdzība. Un, kā atzīmēja Anna Jegorova, Augšdaugavas novada pašvaldība tam jau ir gatava.