„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 25. aprīlis
Ceturtdiena
Bārbala, Līksma
+6.8 °C
apmācies

Meklēs iespēju pabeigt aizsargvaļņa rekonstrukcijas projektu

Pašvaldība meklēs iespēju pabeigt Daugavpils cietoksnī īstenojamo galvenā aizsargvaļņa rekonstrukcijas projektu, kurš tiek realizēts pārrobežu sadarbības programmas projekta ietvaros sadarbībā ar Baltkrieviju, preses konferencē Daugavpils pilsētas domē žurnālistiem atzina pašvaldības izpilddirektore Sabīne Šņepste.

Sakarā ar pēdējā laika notikumiem Ukrainā, Daugavpilī ir apdraudēta vairāku kopā ar Krieviju un Baltkrieviju realizēto pārrobežas sadarbības projektu īstenošana. Pašvaldībā ir saņemtas vēstules par šo projektu apturēšanu un to, ka nekādas darbības projektos nedrīkst tikt īstenotas.

Skeitparka projektā faktiskā izbūve vēl nav veikta, savukārt aizsargvaļņa posmā no Mihaila vārtiem līdz Nikolaja vārtiem rekonstrukcijas projektam drīzumā būtu jābeidzas. Tādēļ pašvaldība vērsīsies atbildīgajā ministrijā, lai risinātu jautājumu par darbu noslēguma finansēšanu.

Patlaban darbi aizsargvaļņa rekonstrukcijas projektā ir nobeiguma stadijā, tos nevar iekonservēt, tādēļ tie kaut kādā veidā ir jāpabeidz, uzsvēra Sabīne Šņepste.

Daugavpils cietokšņa galvenā aizsargvaļņa rekonstrukcijas projektā tiek labiekārtota vaļņa virskārta, remontēta eskarpa akmens siena, kā arī atjaunoti septītā bastiona iekšienē esošie kazemāti, kur nākotnē plānots izvietot Marka Rotko mākslas centra atvērtos keramikas fondus.

Daugavpils pilsētas pašvaldības vecākais eksperts projektu jautājumos Artjoms Mahļins norāda, ka šī ir pirmā pieredze cietokšņa galvenā vaļņa posma restaurācijā. Lielākais izaicinājums bijis saistīts ar vaļņa eskarpa sienas atjaunošanu, atgriežot izbrukušos akmeņus savās vietās, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas. Ne mazāk svarīga ir arī vaļņa hidroizolācijas atjaunošana, lai mitrums nenokļūtu tālāk kazemātos un neradītu jaunos postījumus. Līdz šim lielu kaitējumu vaļņu hidroizolācijai ir nodarījuši gan laika apstākļi, gan arī koku saknes.

Vaļņa virskārtas labiekārtošana tiek veikta Latvijas--Lietuvas pārrobežu sadarbības projektā, bet kazemātu restaurācija notiek Latvijas—Lietuvas--Baltkrievijas sadarbības programmas projektā. Savukārt eskarpa sienas remonts tiek veikts projektā “Rītdienas Eiropas vērtības”. Sākotnēji bastiona atjaunošanas darbus bija plānots pabeigt šogad pavasarī -- vasarā.

7. bastions ir zemes nocietinājums ar valni un aizsardzībai un munīcijas glabāšanai domātām pazemes telpām iepretī Daugavpils Marka Rotko mākslas centram. 7. bastiona vaļņi ir visa Daugavpils cietokšņa vizītkarte, jo tieši tie ir vislabāk redzami, iebraucot pilsētā.

Projektā “Rīteiropas vērtības” Daugavpils cietoksnī ir atjaunota arī Inženieru arsenāla ēka, kur tek veidots Tehnikas un industriālā dizaina centrs. Ar Kultūras ministrijas atbalstu piesaistīts valsts un ERAF finansējums arī jaunas promenādes izbūvei pie Daugavpils cietokšņa Daugavas ielā, kur izveidota gandrīz kilometru garu atpūtas zona.