„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 20. aprīlis
Sestdiena
Mirta, Ziedīte
+4.7 °C
apmācies

“Pozitiv” un “Ezerzeme-F” fotogrāfi atzīstas mīlestībā Baltijas ezeru zemei

Aizvadītās nedēļas nogalē mākslas galerijā Visaginā, Lietuvā, tika atklāta fotoizstāde “Ar mīlestību par Baltijas ezeru zemi”, kurā aplūkojami Visaginas fotokluba “Pozitiv” un Daugavpils fotokluba “Ezerzeme- F” fotogrāfu darbi, kuros autori fiksējuši kaimiņvalsts Ezeru zemes burvību.

Uzrunājot klātesošos, fotokluba “Pozitiv” vadītāja Nataļja Mitenkova atzina, ka ceļš uz izstādes atklāšanu nav bijis viegls. Ideja par šādas kopīgas izstāde sarīkošanu radusies 2018. gada februārī fotoizstādes “Latgales ainava” atklāšanā Lociku kultūras namā Augšdaugavas novadā (toreiz Daugavpils novads). Kopējās sarunās tika panāktā mutiska vienošanās par to, ka Daugavpils un Visaginas fotogrāfi varētu vienoties kopīgā projektā, atspoguļojot Baltijas ezeru zemi, kas apvieno latviešus un lietuviešus. Daugavpils fotogrāfi varētu doties fotografēt Augštaitiju, bet Visaginas fotogrāfi -- Latgali.

Tā kā ideja visiem iepatikās, sākās darbs pie tās realizācijas. „Lai arī jau pašā sākumā bija skaidrs, ka idejas realizācija nebūs viegla, mēs nevarējām pat iedomāties, ar kādām grūtībām nāksies saskarties. Pats sarežģītākais bija tas, ka faktiski visa fotografēšana bija jāveic izbraukumus. Bet organizēt šādus izbraukumus, saskaņojot ar visiem fotogrāfiem, pats par sevi saprotams, nav viegli, turklāt lai vēl arī laika apstākļi būtu kaut cik atbilstoši. Vēlāk sākās arī “Covid-19” izplatība un ar to saistītie ierobežojumi. Tieši šis apstāklis radīja vislielākās grūtības,” atzina Nataļja Mitenkova.

Neskatoties uz grūtībām, projekta dalībnieki guva labu pieredzi, daudz pozitīvu emociju un neaizmirstamu iespaidu. Savukārt šodien var baudīt darba rezultātus. „Galvenais ir tas, ka, neskatoties uz visām grūtībām, neatmetām šai idejai ar roku un novedām to līdz loģiskam noslēgumam, par ko ir liels prieks,” neslēpa gandarījumu fotokluba “Pozitiv” vadītāja.

Tam, ka projekta realizācijas gaitā nācies saskarties ar dažādām grūtībām, piekrita arī fotokluba “Ezerzeme F” vadītājs Linards Onzuls.

„Arī mums problēmas bija līdzīgas. Ja ir labs laiks, vajag operatīvi savākties un aizbraukt, taču katram ir savi plāni. Rezultātā lielākā daļa plānoto braucienu netika realizēti, jo tam bieži vien traucēja neatbilstoši laika apstākļi. Savukārt braucieni, kas tika organizēti spontānie, sanāca vislabākie,” atzina Linards Onzuls

Daugavpils fotokluba vadītājs pauda gandarījumu par to, ka grūtības ir izdevis veiksmīgi pārvarēt un darba rezultāts beidzot ir kļuvis publiski pieejams.

Mākslas galerijas vadītāja Violeta Seršnioviene, izmantojot iespēju, vēlreiz atgādināja visiem klātesošajiem sen zināmo patiesību, ka māksla apvieno, kā arī novēlēja fotogrāfiem attīstīt sadarbību un jaunus radošus panākumus.

Fotoizstādē “Ar mīlestību par Baltijas ezeru zemi” aplūkojami Visaginas fotogrāfu Georgija Galentovska, Vilmas Koženiauskienes, Jevgeņija Loginava, Alekseja Musatova, Mihaila Romanovska, Marinas Jašinas, Nataļjas Mitenkovas un Daugavpils fotogrāfu Jūlijas Kožemjakinas, Ineses Minovas, Svetlanas Pokules, Linarda Onzula un Ivars Soikāna darbi. Izstāde Visaginas mākslas galerijā būs aplūkojam līdz 13. aprīlim.

Foto klubs Pozitiv” un “Ezerzeme-F” sadarbojas jau vairākus gadus. Savukārt šī gada februārī līgumu par sadarbību noslēdza arī Daugavpils un Visaginas pilsētas pašvaldība. Pašvaldības plāno sadarboties uzņēmējdarbības attīstībai labvēlīgu apstākļu radīšanā, izglītības attīstībā, kultūras un izglītības aktivitātēs, stratēģiskajā plānošanā, pilsētas pārvaldībā un tūrisma attīstībā.