„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. aprīlis
Pirmdiena
Laine, Raimonds, Vilnis
+18.5 °C
apmācies

Daugavpilī ugunsgrēkā cietusi bijušās Mežciema arodskolas ēka

Aizvadītās nedēļas nogalē, 25. martā, pēc pl. 20.00 Daugavpilī izcēlās ugunsgrēks bijušās Mežciema arodskolas ēkā, kur dega gaitenis, kas savieno abas skolas galvenās ēkas.

Notikuma vietā operatīvi ieradās divas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ekipāžas un dažās minūtēs likvidēja ugunsgrēku.

Ugunsgrēkā sadega vienas gaiteņa durvis, kā arī tika bojāts tā jumta pārsegums vairāku desmitu kvadrātmetru platībā.

Ugunsgrēka iespējamais iemesls -- neuzmanīga apiešanās ar atklātu uguni vai arī ļaunprātīga dedzināšana.

Kopš Izglītības un zinātnes ministrija, piemērojot dažādus apgrūtinājumus, nodevusi bijušās Mežciema arodskolas ēku kompleksu pašvaldībai, tas jau vairākus gadus stāv neapsaimniekots un aizvien straujāk iet nebūtībā. Pamestības gados ēku kompleksa tehnisko stāvokli ir negatīvi ietekmējuši gan laika apstākļi, gan arī vandāļu rīcība.

Savulaik šis objekts atradās valsts īpašumā un izmantošanai pašvaldībai tika nodots ar ierobežojumiem. Līdz ar to pašvaldība nav varējusi brīvi rīkoties ar šo mantu. To nav bijis iespējams nedz piesaistīt uzņēmējdarbības veikšanai, nedz arī piedāvāt atsavināšanai, ja kāds uzņēmējs to būtu vēlējies.

Pirms kāda laika kā viens no iespējamajiem problēmas risinājumiem tika piedāvāts Izglītības un zinātnes ministrijai pārņemt Mežciema arodskolas ēku kompleksu atpakaļ savā īpašumā vai arī mainīt tā izmantošanas nosacījumus. Diemžēl nekādu virzību šajā jautājumā joprojām nav izdevies panākt.

Daugavpils Mežciema arodskola tika izveidota 1991. gadā savulaik likvidētās mazgadīgo kolonijas vietā Šūņu ezera krastā. Skola tika veidota ar ieceri, ka tā uzņems arī problemātiskos jauniešus, kuri nespēj vai negrib mācīties citās skolās. Tā bija pirmā mācību iestāde Latvijā, kas sāka uzņemt audzēkņus pēc 7. un 8. klases, dodot jauniešiem iespēju reizē iegūt pamatizglītību un profesiju. Apgūt profesiju šeit varēja arī tie, kam jau bija pamatizglītība. Puiši šeit apguva galdniecību, bet meitenes -- šuvējas profesiju.

Pirms trīspadsmit gadiem, 2009. gada vasarā, Izglītības un zinātnes ministrija pieņēma lēmumu par tās padotībā esošās valsts izglītības iestādes -- Daugavpils Mežciema arodskolas reorganizāciju, pievienojot to Daugavpils 1. arodvidusskolai. Kopš tā laika Mežciema arodskolas telpas vairs netiek izmantotas.

Trīspadsmit gados laika zobs neapsaimniekotajā īpašumā ir darījis savu -- daudzviet tek jumts, krāsa uz sienām un grīdām ir aplupusī un ēka pamazām iet nebūtībā. Lieki laiku nav tērējuši arī vandāļi -- skolas ēkā daudzviet ir izsisti logi un izlauztas durvis, mācību klases ir izvandītas, pa grīdu mētājas grāmatu kaudzes, mēbeles ir izmētātas un salauztas. Viss derīgais, ieskaitot apkures radiatorus, ir izzagts. Ēka tikusi izmantota arī militārajām mācībām.