„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 13. maijs
Pirmdiena
Ira, Iraīda, Irēna, Irīna
+13.5 °C
daži mākoņi

Cer uz izmaiņām politiskajā situācijā un dabasgāzes cenu kritumu

Runājot par ilgtermiņa līgumu slēgšanu kurināmā -- dabasgāzes iegādei, Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aleksejs Vasiļjevs atzīst, ka patlaban slēgt šādus līgumus ir bīstami, dabasgāzes cenas patlaban ir ļoti augstas.

Preses konferencē Daugavpils domē viņš žurnālistiem atzina, ka patlaban pašvaldībā cer uz izmaiņām politiskajā situācijā pasaulē, dabasgāzes cenu kritumu un to, ka, tuvojoties nākamajai apkures sezonai, līgumus par kurināmā iegādi varēs noslēgt uz adekvātiem nosacījumiem.

Pašvaldība nav tiesīga apgrūtināt iedzīvotājus ar ilgtermiņa saistībām uz neizdevīgiem nosacījumiem, tādēļ pagaidām slēdz līgumus uz īsākiem termiņiem.

Pašvaldības AS „Daugavpils siltumtīkli” vadība seko līdzi situācijas attīstībai, cenu izmaiņām un iespēju robežās cenšas slēgt līgumus uz maksimāli izdevīgiem nosacījumiem.

Pagaidām situāciju glābj mediāna -- valsts noteiktais maksimāli atļautais siltumenerģijas tarifs -- 68 eiro par megavatstundu (MWh). Tiek lēsts, ka vasaras mēnešos nodrošināt pilsētu ar karsto ūdeni par pieņemamām cenām ļaus PAS „Daugavpils siltumtīkli” SC-3 teritorijā izbūvētā jaunā šķeldas katlumāja.

„Līdz ar to šodien pašvaldībai ir neliels laika resurss līdz nākamajai apkures sezonai. Cerams, ka šajā laikā politiskā situācija pasaulē izmainīsies, vismaz tā prognozē politologi, un mums būs iespēja iepirkt gāzi lētāk nekā tagad. Pie pašreizējās gāzes cenas siltumenerģijas izmaksas pilsētā būtu 105--110 eiro par MWh. Šādu slodzi pilsētnieki pilnīgi noteikti nespētu izturēt,” uzsvēra Aleksejs Vasiļjevs.

Lai iepirktu kurināmo nākamajai apkures sezonai lētāk, Daugavpils pilsētas pašvaldība plāno sadarboties ar Rēzeknes kolēģiem. Pašvaldības un siltumapgādes uzņēmumu atbildīgās amatpersonas ir sazinājušās savā starpā lai, iespējams, veiktu vienotu kopīgu iepirkumu. Noslēdzot līgumu par lielāka kurināmā apjoma iegādi, tā cena varētu būt zemāka.

Tāpat patlaban noris otras šķeldas katlumājas būvniecības projekta tehniskās dokumentācijas izstrāde. Otru šķeldas katlumāju paredzēts uzbūvēt AS „Daugavpils siltumtīkli” SC-2 teritorijā. Maijā valsts līmenī varētu tikt atklāta programma šādu projektu finansēšanai. Tādēļ pašvaldībai ir jābūt gataviem augstas gatavības projektiem.

Veiksmīgas apstākļu sakritības gadījumā otru šķeldas katlumāju Daugavpilī varētu uzbūvēt līdz 2023. gada beigām. Tās būvniecības provizoriskās izmaksas varētu kļūt zināmas pēc tam, kad tiks izsludināts konkurss par tiesībām veikt tās būvniecību.

Līdz ar otras šķeldas katlumājas būvniecību kurināmā -- šķeldas un dabasgāzes izmantošanā tiktu panākta proporcija 50/50%. Pīķa stundās pilsētai nepieciešamā siltumenerģijas jauda ir ap 150 MW. Patlaban no šķeldas tiek ražoti tikai 36 MW. Otras šķeldas katlumājas plānotā jauda ir 20 MW.

Otras šķeldas katlumājas izbūve mazinātu arī Daugavpils siltumapgādes uzņēmuma atkarību no privātajiem siltuma piegādātājiem. Šogad privātie siltumenerģijas piegādātāji atteicās no siltumenerģijas piegādes un pilsēta bija spiesta pirkt dabasgāzi biržā pa tā brīža biržas augstajām cenām, lai aizvietotu privāto piegādātāju jaudas.