„Latgales Laiks” iznāk latviešu un krievu valodās visā Dienvidlatgalē un Sēlijā, „Latgales Laiks” latviešu valodā aptver Daugavpils pilsētu, Augšdaugavas novadu un apkārtējos novadus un pilsētas.
2024. gada 29. marts
Piektdiena
Agija, Aldonis
+9.0 °C
apmācies

Māla mākslas centrā skatāms studijas „Latgale” keramiķu „Māla vēstījums”

Aizvadītās nedēļas nogalē Mākslas dienu ietvaros Daugavpils Māla mākslas centrā tika atklāta tautas lietišķās studijas „Latgale” keramikas izstāde „Māla vēstījums”, kurā skatāmi darbi, kas studijas dalībnieku izpildījumā tapuši gan pēdējos gados, gan arī pavisam nesen, notika arī studijas jaunā kataloga prezentācija.

Studijas pārstāve keramiķe Nellija Dzalba, atklājot izstādi, norādīja, ka šī ir pirmā studijas „Latgale” keramikas darbu izstāde pēdējos vairāk nekā divos gados.

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Rudzīte, sveicot studijas “Latgale” dalībniekus sakarā ar izstādes atklāšanu un jaunā kataloga atvēršanu, pauda gandarījumu par to, ka izstādes atklāšana ir sakritusi ar dienu, kad valstī ir atcelti dažādi epidemioloģiskie ierobežojumi un beidzot cilvēkiem atkal ir iespēja ieraudzīt citam citu bez sejas maskas.

Turpinājumā studijas “Latgale” vadītāja Lilija Zeiļa nolasīja Latvijas Nacionālā kultūras centra Atzinību studijai par ilggadēju radošu ieguldījumu Latgales novada nemateriālās kultūras mantojuma saglabāšanā, popularizēšanā un novada kultūrvides veidošanā un sakarā ar studijas 40 gadu jubileju, kā arī pasniedza Latvijas Nacionālā kultūras centra Atzinību Ligitai Paknei par ilggadēju radošu ieguldījumu Latgales novada nemateriālās kultūras mantojuma saglabāšanā, popularizēšanā un novada kultūrvides veidošanā un sakarā ar studijas 40 gadu jubileju.

Keramika allaž ir bijusi nozīmīga Daugavpils kultūrtelpā. Jau vairāk nekā četrdesmit gadus šeit darbojas aktīva keramiķu kopiena -- Daugavpils keramikas studija „Latgale”, kuras aizsākumi saistāmi ar tradicionālo podniecību jeb Latgales keramiku.

Līdzās plašiem starptautiskiem pasākumiem studija „Latgale” pastāvīgi piedalās izstādēs un citās aktivitātēs. Regulāri tiek rīkotas meistarklases un keramikas apdedzināšanas demonstrējumi. Studija veic arī pedagoģisko darbu, realizējot bērnu un jauniešu neformālās izglītības programmas.

Šobrīd studijā aktīvi darbojas 14 keramiķi, kuri kopj Latgales keramikas tradīcijas un pievēršas arī mūsdienīgai keramikas mākslai. 

„Nav tādas vienas un patiesas mākslas, ir tikai nepieciešamība pēc radošuma, kas laika gaitā palīdz radīt profesionālus darbus. Ir vēlme, lai darbi rezonē ar apkārtējo vidi, papildina mākslas telpu, rosina uz pārdomām un liek kaut ko apjaust, kā arī tā ir dziļi individuāla nepieciešamība kaut ko radīt, veidot, skatīties, kā sanāk, nedomājot ne par ko, ļaujoties veidošanas procesam,” akcentē studijas dalībnieks keramiķis Aivars Baranovskis. 

Izstāde „Māla vēstījums” Daugavpils Māla mākslas centrā darbosies līdz 29. maijam.